Kaczka w winie z suszonymi śliwkami i pieczonymi buraczkami • przepis • składniki • przygotowanie
Wypróbuj przepis Okrasy na świąteczną kaczkę, marynowaną w winie z pysznymi dodatkami!

Czas przygotowania
180 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
DO NACZYNIA ŻAROODPORNEGO PRZELEWAMY
wino (niewielką ilość pozostawiamy do przesmażenia buraków), dodajemy majeranek, połowę przygotowanych suszonych śliwek – pokrojonych, liście laurowe, pokrojony w plastry czosnek, małą łyżeczkę przyprawy do piernika i niewielką ilość miodu. Składniki marynaty mieszamy.
MARCHEW I PIETRUSZKĘ OBIERAMY
i kroimy na mniejsze części – marchew na grubsze plastry, pietruszkę na ćwiartki, a potem na ósemki. Dodajemy pokrojony w plastry czosnek i świeży tymianek. Przekładamy do naczynia żaroodpornego z odrobiną wody. Marynujemy w oliwie z oliwek, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy masło. Mieszamy, przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na 35-40 minut.
UPIECZONE W FOLII BURAKI
kroimy na mniejsze części (na grube kawałki). Na patelnię dajemy 1 łyżkę miodu. Gdy miód zacznie się karmelizować, dodajemy świeży tymianek, szczyptę przyprawy do piernika, dolewamy pozostałą ilość wina. Redukujemy do konsystencji syropu, a następnie dodajemy buraczki.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
9056,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
4528,2 kcal
Tłuszcz
366,1 g
Węglowodany
146,8 g
Błonnik
101,5 g
Białko
101,5 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Konfitura z pieczonych jabłek z chrzanem
Pieczone jabłka z chrzanem świetnie się sprawdzą jako dodatek do mięs. Spróbuj!

Kartoflanka regionalna
Regionalny klasyk w nowej, kremowej odsłonie! Pyszna zupa ziemniaczana, z sokiem z kiszonej kapusty i wyjątkowym, wędzonym twarogiem.

Biszkopty - przepis na domowe biszkopciki
Domowe biszkopciki to pyszne i delikatne ciasteczka, które zachwycają swoją puszystością i subtelnym smakiem. Nasz prosty przepis pozwala stworzyć proste i smaczne przekąski bez sztucznych dodatków. Biszkopciki doskonale sprawdzają się samodzielnie, jak i jako dodatek do kawy czy baza do bardziej wyrafinowanych deserów.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Clam chowder — amerykańska zupa z małżami
Clam chowder to pożywna zupa, pełna małży, ziemniaków i aromatycznych przypraw. Zupa ta przygotowywana była przez rybaków jako rozgrzewający posiłek w okresie połowów. Jak ją zrobić? Sprawdź nasz przepis!

Biszkopciki z galaretką malinową
Chrupiące biszkopciki, malinowa galaretka i polewa czekoladowa – zobacz, jak przygotować pyszny i efektowny deser!

Pudding kokosowy z chia i granatem
Paweł Małecki również nie stroni od słodkości w fit wydaniu. Pudding z chia możesz podać jako deser lub zjeść na śniadanie!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Makowiec na spodzie z bezą i maślaną kruszonką
Kruchy spód, masa makowa, warstwa bezy i złocista kruszonka – to one tworzą wyśmienite ciasto! Goście będą zachwyceni.

Kandyzowana skórka pomarańczowa i cytrynowa
Przekąska na zimowe wieczory – kandyzowana skórka z pomarańczy i cytryny dekorowana czekoladą! Musisz to zrobić!

Jesiotr maślany z soczewicą i sosem grzybowym
Zobacz, jak po mistrzowsku przygotować delikatnego jesiotra! Jego smak doskonale podkreśla soczewica i sos grzybowy.