Gwiazda makowa • przepis • składniki • przygotowanie
Gwiazda makowa to klasyczne i pięknie prezentujące się ciasto, które będzie idealne na Boże Narodzenie! Sprawdź, jakie jest pełne bakalii oraz aromatycznej skórki pomarańczowej i naprawdę pyszne.

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 12
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY ROZCZYN
Mleko przelewamy do pojemnika miksującego i podgrzewamy je używając programugotowanie wg własnych ustawień / temperatura: 35°C / obroty: 1 / czas: 4 minuty. Następnie do mleka dodajemy pozostałe składniki rozczynu, mieszamy je wykorzystując programgotowanie wg własnych ustawień / temperatura: 35°C / obroty: 1 / czas: 1 minuta. Gotowy rozczyn odstawiamy na ok. 15 minut, aby drożdże zaczęły pracować.
WYRABIAMY CIASTO
Do pojemnika miksującego dodajemy mąkę, jajka, cukier i rozczyn. Ciasto wyrabiamy, używając programuugniatanie ciasta / miękkie ciasto / czas: 4 minuty. Do wyrabiającego się ciasta stopniowo dodajemy miękkie masło. Następnie ciasto ponownie zagniatamy, wybierając ten sam program i ustawienia. Z gotowego ciasta formujemy kulę, przekładamy ją do miski wysmarowanej tłuszczem, przykrywamy je bawełnianą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę.
PRZYGOTOWUJEMY MASĘ MAKOWĄ
Z pomarańczy ścieramy skórkę. Wraz z masą makową i migdałami przekładamy ją do pojemnika miksującego i korzystając z programugotowanie wg własnych ustawień / obroty: 1 / czas: 3 minutyprzygotowujemy masę makową.
SKŁADAMY CIASTO
Wyrośnięte ciasto dzielimy na trzy równe części i rozwałkowujemy je na trzy, dość cienkie, koła. Jeden z tak przygotowanych placków układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie rozsmarowujemy na nim połowę masy makowej, przykrywamy kolejnym płatem ciasta i smarujemy drugą połową maku. Na koniec całość przykrywamy ostatnim plackiem ciasta.
FORMUJEMY GWIAZDĘ
Na środku makowego koła układamy szklankę i tniemy ciasto na 4 równe części, od krawędzi szklanki do brzegu koła. Następnie każdą z ćwiartek kroimy na kolejne, podobnej wielkości, 4 części. Zdejmujemy szklankę. Części ciasta łapiemy po dwie i zawijamy je dwukrotnie, kierując je do siebie. Tak samo postępujemy z pozostałymi 14 kawałkami.
PIECZEMY GWIAZDĘ
W misce mieszamy ze sobą jajko i mleko. Tak przygotowanym płynem dokładnie smarujemy zawiniętą gwiazdę. Ciasto pieczemy przez ok. 30 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 180°C. Gotową gwiazdę makową studzimy i oprószamy cukrem pudrem.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
5293,3 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
441,1 kcal
Tłuszcz
15 g
Węglowodany
63,9 g
Błonnik
1,2 g
Białko
10,8 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Kolorowa sałatka owocowa z dressingiem z arbuza
Sezon owocowy trwa. Zobacz, jak przygotować sałatkę owocową z dodatkiem dressingu z arbuza.

Grillowana klasyczna kanapka tostowa z salami, serem i sałatą lodową
Ten przepis na kanapkę z grillowanym serem rozpocznie niebiańską przygodę, która będzie hołdem dla odległych, nieodkrytych granic. Każdy kęs przeniesie Cię do niezbadanych galaktyk, obiecując epicką, kosmiczną odyseję!

Szaszłyki z łososia z cukinią
Szaszłyki z łososia z cukinią, czyli niezwykle proste w przygotowaniu danie dla całej rodziny. Dzięki dodatkowi czosnku, cytryny i syropu klonowego zachwyca mnogością smaków, które idealnie się łączą.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Minipączki dyniowe
Proste, puszyste i niewymagające wyrastania. Takie są minipączki dyniowe. Wypróbuj ten przepis i sprawdź, jak wspaniale smakują te słodkie smakołyki idealne na sezon dyniowy!

Sweet monkey bread
Chleb w kształcie babki? Tak! To sweet monkey bread, czyli smakowita przekąska z dodatkiem brązowego cukru i cynamonu. Odrywasz, ile chcesz, i zjadasz tak, jak lubisz!

Los burritos, czyli tortilla z mięsno-warzywnym farszem
W studenckiej kuchni wszystkie chwyty dozwolone - spróbuj naleśnikowego burrito!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Wegańskie pierożki dim sum z chlebowcem
Chińskie pierożki przygotowane na parze kryją w sobie bogactwo azjatyckich smaków! Ich wegańską wersję z jackfruitem (owocem chlebowca) przygotujecie dzięki przepisowi Kingi.

Rolada pomarańczowa
Pulchny biszkopt z nutą przypraw korzennych, sprężysta cytrusowo-śmietanowa masa i słodka polewa – połączenie doskonałe.

Zielone warzywa z dipem romesco
Spróbuj brokułów, szparagów i groszku w towarzystwie klasycznego hiszpańskiego dipu z pomidorów i pieczonej papryki!