Grillowane szaszłyki z klopsików z serem halloumi • przepis • składniki • przygotowanie
Pyszne szaszłyki z delikatnymi klopsikami, serem halloumi i warzywami. To świetny pomysł na grilla lub na lekki obiad z patelni grillowej.

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY MASĘ NA KLOPSIKI
W misce umieszczamy mielone mięso, jajko, kaszę mannę, sól, pieprz, drobno posiekany czosnek i oregano. Całość wyrabiamy dłońmi aż do powstania jednolitej masy.
FORMUJEMY KLOPSIKI
Masę na klopsiki nabieramy łyżką i formujemy z niej kuleczki.
PRZYGOTOWUJEMY POZOSTAŁE SKŁADNIKI
Papryki pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy na mniejsze kawałki. Zależnie od wielkości pieczarek kroimy je na mniejsze kawałki lub jedynie dokładnie oczyszczamy. Halloumi kroimy w dość dużą kostkę, o wielkości podobnej do klopsików.
SKŁADAMY I GRILLUJEMY SZASZŁYKI
Na szpikulce lub patyczki nadziewamy kolejno po kawałku sera, klopsiku, kawałku papryki w każdym kolorze i pieczarce. Czynność powtarzamy, aż skończą się składniki. Tak przygotowane szaszłyki skrapiamy oliwą i grillujemy przez ok. 15-20 minut, od czasu do czasu obracając, aż będą równomiernie zarumienione.
PODAJEMY SZASZŁYKI
Gotowe szaszłyki podajemy ciepłe, z bułką fińską i ogórkami małosolnymi.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1299,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
649,6 kcal
Tłuszcz
30,1 g
Węglowodany
55,6 g
Błonnik
40,1 g
Białko
40,1 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Gnocchi z kurczakiem
Gnocchi z kurczakiem to niecodziennie połączenie, które zachwyca swoim smakiem i aromatem. Soczyste mięso z kurczaka i sprężyste kluseczki zatopione w aromatycznym sosie idealnie sprawdzą się na lunch, obiad, a nawet kolację. Otwórz się na nowe smaki i przygotuj wraz z nami gnocchi z kurczakiem i sosem pomidorowym!

Śniadaniowa granola
Zobacz, jak przygotować domową granolę, która zachowa świeżość nawet przez kilka tygodni! Z dodatkiem pysznych owoców i jogurtu jest doskonała na śniadanie!

Orzeźwiająca sałatka z melonem
Kiedy na dworze panują upały, apetyt lubi płatać figle. Warto spróbować wtedy lekkiej i pysznej sałatki z melonem.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Pieczony bigos z kurczakiem
Bigos w nowej odsłonie – pieczony, z dodatkiem udek i podudzi kurczaka. To pyszna alternatywa dla bigosu z boczkiem i kiełbasą – nie wymaga ciągłego mieszania, a nadal smakuje wyśmienicie!

Schab zapiekany pod beszamelem z pieczarkami
Inny pomysł na przygotowanie schabu, tym razem w formie zapiekanki, pod wytwornym beszamelem i serową pierzynką.

Kopytka z suszonymi pomidorami i kurkami
Klasyczne kopytka z pysznym i aromatycznym sosem – z kurkami, suszonymi pomidorami, selerem naciowym i cukinią. Bogactwo smaków autorstwa Karola Okrasy!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Kłos z ciasta francuskiego
Chrupiący i pełen przepysznych dodatków kłos z ciasta francuskiego z burratą, gotowaną szynką z truflami, oprószony parmezanem. To świetny pomysł na niejedną imprezę!

Zakwas na barszcz biały
Czy wiesz, że domowy barszcz biały smakuje najlepiej, gdy przygotujesz go na własnym zakwasie? To właśnie on nadaje zupie charakterystyczny aromat i smak. Jego przygotowanie jest niezwykle proste i wymaga jedynie kilku podstawowych składników oraz czasu. Sprawdź, jak zrobić zakwas na barszcz biały, by cieszyć się autentycznym smakiem tej wyjątkowej zupy!

Wieniec wielkanocny
Jaki jest wieniec wielkanocny? Pełen warzyw i kolorowy! Aby przełamać rutynę dań, które zwykle serwujemy w te święta, koniecznie wypróbuj drożdżowy wieniec i zadbaj o warzywa w diecie.