Gołąbki z młodej kapusty • przepis • składniki • przygotowanie
Gołąbków nikomu chyba nie trzeba przedstawiać! Chętnie robimy je o każdej porze roku, jednak te wiosenne, z liści młodej kapusty, są szczególnie pyszne. Dlaczego? Może dlatego, że młoda kapusta to warzywo dostępne tylko w określonym czasie w ciągu roku, jedno z tych, na które tak czekamy po zimie. Jak się robi gołąbki z młodej kapusty? Oto nasza propozycja tego obiadowego klasyka!

Czas przygotowania
120 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
GOTUJEMY KAPUSTĘ
Zdejmij z kapusty zewnętrzne liście (pożółkłe, zwiędnięte, uszkodzone). Połóż główkę na desce głąbem do góry i wytnij go ostrym nożem. Włóż kapustę ostrożnie do gotującej się wody (miejscem po głąbie do dołu). Główka może lekko wystawać ponad poziom wody. Gotuj kapustę w ten sposób ok. 2 minut.
ZDEJMUJEMY LIŚCIE KAPUSTY
Pomagając sobie łyżkami cedzakowymi, obróć delikatnie kapustę, by miejsce po głąbie znalazło się u góry. Gotuj kolejne 2 minuty. Szczypcami zdejmij 2 lub 3 pierwsze liście. Jeśli mocno trzymają się od strony głąba - lekko odetnij je nożem. Liście odkładaj do głębokiego talerza. Postępuj tak samo z kolejnymi liśćmi, każdorazowo czekając około 2 minut przed zdjęciem kolejnych liści. Zdejmuj liście, aż w garnku pozostanie końcówka kapusty z najmniejszymi listkami, które nie nadają się już do zawijania. Wykorzystasz je do wyłożenia dna brytfanny, w której będą się gotować gołąbki.
USUWAMY ZGRUBIENIA Z LIŚCI
Z każdego liścia usuń gruby twardy nerw. Wystarczy, że zetniesz poziomo jego wystającą do góry część (około połowy jego grubości).
SMAŻYMY CEBULĘ I CZOSNEK
Cebulę i czosnek drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż je, aż będą złote. Ostudź.
WYRABIAMY FARSZ
Do miski przełóż oba rodzaje mięsa, ugotowany ryż, cebulę z czosnkiem, jajko, majeranek, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj, najlepiej ręką.
ZAWIJAMY GOŁĄBKI
Liść kapusty ułóż przed sobą wypukłą stroną do dołu. Nabieraj od 1 do 2 łyżek farszu (do większych liści zmieszczą się 2 łyżki, ok. 80 g). Uformuj go nieco w dłoniach, by był bardziej zwarty i nałóż go u dołu liścia, na wysokości najgrubszej jego części. Załóż boki liścia do środka, a następnie zawiń gołąbek w stronę cieńszej krawędzi liścia. Odłóż gołąbka na bok, zawinięciem do dołu. Postępuj tak samo z kolejnymi liśćmi, aż do wyczerpania składników.
GOTUJEMY SOS
Do rondelka przelej passatę, bulion i wszystkie przyprawy. Zagotuj sos, mieszając co jakiś czas. Gotuj 5 minut, spróbuj i dopraw w razie potrzeby. Wyjmij z sosu liść laurowy.
UKŁADAMY GOŁĄBKI I ZALEWAMY SOSEM
Dno brytfanny wyłóż pozostałymi liśćmi kapusty. Układaj gołąbki ciasno jeden obok drugiego. Zalej całość sosem pomidorowym tak, by przykrywał wszystkie gołąbki niemal w całości i ustaw garnek na kuchence. Jeśli sosu jest za mało, uzupełnij brytfannę odrobiną wody. Od momentu zagotowania gotuj gołąbki na bardzo małym ogniu ok. 30-45 minut. O tym, czy danie jest gotowe, przekonasz się, sprawdzając miękkość liści kapusty w grubszym miejscu.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2529,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
632,3 kcal
Tłuszcz
23,4 g
Węglowodany
55,6 g
Błonnik
11,8 g
Białko
33,6 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Bananowa piña colada bez alkoholu
Kremowa, kokosowo-owocowa, bezalkoholowa! Piña colada z napojem bananowym to słodki i orzeźwiający akcent, który poprawi smak każdego upalnego dnia. Spróbuj koniecznie!

Tantuni wrap
Przepyszny i łatwy w wykonaniu przepis na wyrazisty wrap z mięsem mielonym i aromatycznymi dodatkami. Nie czekaj, po prostu: łap ten wrap!

Królik w sosie musztardowym z zapiekanką kukurydzianą
To danie z duszonego królika jest znane i cenione we Francji. Przekonaj się, czy Tobie także będzie smakować.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Halloweenowe ciasto z niespodzianką
Zobacz, jak przygotować tort z krwawą niespodzianką, który zaskoczy wszystkich na upiornym przyjęciu!

Czekoladowe bajgle z kremem śmietankowym
Słodkie oblicze kuchni inspirowanej Ameryką w najlepszym wydaniu! Przygotuj domowe, czekoladowe bajgle z kremem na bazie serka, korzystając ze sprawdzonego przepisu Pawła.

Orzechowa caponata z pieczonym dorszem
Połączenie pieczonej ryby, chrupiących orzechów oraz smakowitej caponaty - koniecznie wypróbuj przepis Karola Okrasy!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Chlebek mięsny po grecku z tzatziki
Dla tych, którzy ponad wszystko kochają mięso w każdej postaci, mamy propozycję – „chlebek” w stylu greckim.

Gulasz z dzika z grzybami
Przyrządź doskonały obiad z dziczyzny – gulasz z dzika z grzybami według pomysłu Grzegorza Russaka!

Makowiec drożdżowy
Jak zrobić makowiec, który wychodzi zawsze i smakuje każdemu? Sprawdź przepis Pawła na makowiec idealny!