Glazurowane polędwiczki ze smażonymi warzywami • przepis • składniki • przygotowanie
Orientalny powiew w Twojej kuchni - przygotuj glazurowane polędwiczki z warzywami, pyszny posiłek pachnący imbirem.

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTUJ NACZYNIE ŻAROODPORNE
wok lub głęboką patelnię Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C (termoobieg, góra-dół).
POLĘDWICZKI DO MISKI
wrzucamy posiekany lub starty na tarce imbir oraz drobno pokrojony czosnek, dodajemy sos sojowy indonezyjski oraz miód, ocet spirytusowy, doprawiamy solą i pieprzem. WSZYSTKIE SKŁADNIKI DOKŁADNIE: mieszamy.
UMYTE, OSUSZONE I
oczyszczone z błon polędwiczki zanurzamy i obtaczamy w marynacie, wkładamy do lodówki na minimum 45-60 minut.
ZAMARYNOWANE POLĘDWICZKI PRZEKŁADAMY
do naczynia żaroodpornego, polewamy je pozostałą częścią marynaty i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C (termoobieg).
PIECZEMY OK.
20-25 MINUT (CZAS
pieczenia należy dostosować do wagi mięsa).
PO 10-12 MINUTACH
pieczenia polędwiczki obracamy na drugą stronę.
PODCZAS PIECZENIA POLEWAMY
od czasu do czasu marynatą znajdującą się na dnie naczynia żaroodpornego.
MAKARON Z WARZYWAMI
Makaron chow mein delikatnie rozdzielamy, zalewamy wrzącą wodą, mieszamy tak, żeby całkowicie był pokryty wodą.
PARZYMY PRZEZ 5
minut, przecedzamy.
DO WOKA WLEWAMY
olej arachidowy.
NA ZIMNY OLEJ
wrzucamy pokrojony w cienkie paseczki imbir i drobno posiekany czosnek, chwilę smażymy, co jakiś czas mieszając.
NASTĘPNIE DO WOKA
dodajemy pokrojoną w słupki paprykę i marchew pokrojoną w słupki, wszystkie składniki smażymy przez 3-4 minuty, co chwilę mieszając.
DODAJEMY RÓŻYCZKI BROKUŁU
oraz groszek cukrowy.
DO PODSMAŻONYCH WARZYW
dodajemy makaron chow mein. WSZYSTKIE SKŁADNIKI SZYBKO: mieszamy.
MAKARON Z WARZYWAMI
polewamy sosem sojowym, chwilę smażymy w celu zredukowania sosu. DELIKATNIE MIESZAMY WSZYSTKIE: składniki.
DOPRAWIAMY ODROBINĄ PIEPRZU,
posypujemy 1/2 pęczka posiekanej kolendry.
MAKARON Z WARZYWAMI
delikatnie mieszamy.
UPIECZONE POLĘDWICZKI WYJMUJEMY
z piekarnika, odstawiamy na chwilę, żeby odrobinę przestygły.
NASTĘPNIE MIĘSO KROIMY
na ukos w plasterki.
NAKŁADAMY MAKARON Z
warzywami do miseczki i układamy plasterki upieczonej polędwicy, które polewamy marynatą pozostałą w naczyniu żaroodpornym po pieczeniu mięsa.
POLĘDWICĘ POSYPUJEMY POZOSTAŁĄ
częścią świeżej kolendry.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3258,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
814,6 kcal
Tłuszcz
19,8 g
Węglowodany
90,5 g
Błonnik
68,7 g
Białko
68,7 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Bułeczki bao z chrupiącymi krewetkami
Sprawdź przepis na puszyste i delikatne bułeczki bao z dodatkiem pysznych i wspaniale chrupiących krewetek w panierce panko. Zobacz, jakie to łatwe, i delektuj się tym niesamowitym połączeniem smaków.

Chrupiące edamame z airfryera
Słone, aromatyczne, z lekką nutą umami – pieczone edamame w marynacie z miso i czosnku to idealny sposób na szybką przekąskę.

Żurek orientalny z białą kiełbasą
Żurek z orientalną nutą? Czemu nie! Takie połączenie smaków na pewno zasmakuje wielbicielom tajskiej kuchni. Podaj na Wielkanoc coś innego niż zwykle, by zaskoczyć bliskich!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Placuszki jaglane z jabłkami
Pożywna kasza jaglana i chrupiące jabłko to idealne składniki szybkich śniadaniowych placków. Sięgnij po przepis Pawła i przygotuj je dla najbliższych.

Roladki z tortilli
Szukasz szybkiego sposobu na sylwestrowe przekąski? Połącz i zwiń składniki, by podać roladki z tortilli według przepisu Kingi – każdy z trzech sposobów zachwyca prostotą i smakiem!

Makaron z kurczakiem i serkiem mascarpone
Danie w stylu włoskim w kilkanaście minut! Wypróbuj pomysł na makaron z pysznymi dodatkami!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Kluski z makiem
Własnej roboty kluski oraz słodki mak z orzechami i skórką pomarańczową – coś wspaniałego!

Prosta zupa w stylu azjatyckim
Lubicie proste rozwiązania w kuchni? To mamy coś dla Was! Przepis Kingi na prostą zupę w stylu azjatyckim z gotową pastą curry i mleczkiem kokosowym. Przygotujcie ją sami i przekonajcie się, jakie to pyszne i aromatyczne!

Pizzo-burger
Masz ochotę na burgera i pizzę jednocześnie? DG pokaże Ci sposób, jak te dwa dania połączyć w jedno!