Flaki po włosku • przepis • składniki • przygotowanie
Miłośników flaków do sięgnięcia po to danie nie trzeba szczególnie namawiać, a każdy, kto jest do nich nastawiony sceptycznie, polubi je, gdy tylko spróbuje tego wyjątkowej propozycji we włoskim stylu!

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY SELER, MARCHEW I CZOSNEK
Seler naciowy kroimy w poprzek i w półplasterki. Marchew kroimy w grubą kostkę. Czosnek i szalotkę drobno siekamy.
SMAŻYMY WARZYWA
Oliwę wlewamy na rozgrzaną patelnię. Dodajemy wszystkie warzywa prócz selera. Całość smażymy przez ok. 5 minut, mieszając od czasu do czasu, a następnie dodajemy seler i po szczypcie soli oraz pieprzu.
DODAJEMY POZOSTAŁE SKŁADNIKI
Dodajemy posiekaną papryczkę chili, liście laurowe, koncentrat pomidorowy i czerwone wytrawne wino. Kiedy wino prawie całkiem odparuje, dodajemy pomidory oraz bulion wołowy. Zmniejszamy gaz, aby całość wolno się gotowała.
DODAJEMY FLAKI, TYMIANEK I FASOLĘ
Dodajemy flaki i tymianek. Gotujemy do momentu zgęstnienia całości, a następnie dodajemy fasolę z puszki razem z wodą. Doprawiamy solą i pieprzem i mieszamy całość.
PODAJEMY DANIE
Flaki przekładamy do miseczek. Na wierzch ścieramy ser.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1329,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
332,3 kcal
Tłuszcz
6,2 g
Węglowodany
40,5 g
Błonnik
20,7 g
Białko
20,7 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Pasta warzywna na kanapki
Szukasz pomysłu na lekkie kanapki pełne smaku? Kanapki z pastą warzywną z zielonego groszku, bobu i mięty to doskonała propozycja na śniadanie, lunch czy przekąskę w ciągu dnia. Delikatna słodycz groszku i bobu, przełamana orzeźwiającą nutą mięty, tworzy wyjątkowe połączenie, którego koniecznie musisz spróbować!

Papryki zapiekane z greckimi serami
Soczyste papryki pełne świeżych warzyw, ziół i wyjątkowych greckich serów: manouri i fety. To wyjątkowy pomysł na danie w stylu śródziemnomorskim z airfryera, grilla lub piekarnika.

Ubijana ricotta na grzance
Proste, a jednocześnie efektowne danie, idealne na śniadanie, przekąskę lub lekki lunch. Kremowa ricotta z dodatkiem miodu i oliwy, podana na chrupiącej grzance z nutą cytryny i świeżo mielonego pieprzu, zachwyci smakiem i wyglądem.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Tacos z piersią kurczaka i surówką chimichurri
Przyrządź własną ucztę inspirowaną południowoamerykańskimi smakami! Sprawdź, jak prosto przygotujesz pyszne tacos z kurczakiem i surówką chimichurri.

Okoń morski w sosie cytrusowym
Pieczony filet z okonia morskiego skropiony cytryną i podany w towarzystwie kremowego sosu śmietanowego z cytrusami.

Tort sernikowy z polewą ze smoothie
Torty, które nie wymagają pieczenia, też mogą być zachwycające! Wypróbuj przepis na tort sernikowy z owocową polewą.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Serowy chlebek
Pyszna przekąska na spotkanie w gronie znajomych – świeży chlebek podany na ciepło z ciągnącym się serem i ziołami!

Kapuśniak z kiszonej kapusty na gęsinie
Odkryj na nowo smak polskiej gęsiny! Najlepiej ze sprawdzonym przepisem Karola Okrasy, dzięki któremu przygotujesz najlepszy kapuśniak na esencjonalnym, domowym wywarze. Spróbuj koniecznie!

Gnocchi w sosie pomidorowym
Gnocchi w sosie pomidorowym to istna poezja smaku i klasyczne, włoskie połączenie, które w każdym z regionów przygotowuje się inaczej. Słodko-kwaśne pomidory doskonale komponują się z delikatnymi, ziemniaczanymi kopytkami. Całość zwieńczona świeżą bazylią i nic więcej już nie potrzeba. Poznaj przepis na to minimalistyczne danie!