Zupa chrzanowa z szynką • przepis • składniki • przygotowanie
Coś specjalnego dla miłośników zdecydowanych smaków – zupa z podsmażaną szynką oraz mocno chrzanową nutą.

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWANIE BULION PRZELEWAMY
do dużego garnka i gotujemy. NA PATELNI ROZGRZEWAMY: masło.
WRZUCAMY DROBNO POKROJONĄ
szynkę włoską oraz posiekaną w kostkę cebulę i podsmażamy do zrumienienia.
DODAJEMY DO GOTUJĄCEGO
się bulionu.
NA TĘ SAMĄ
patelnię wrzucamy obrane i pokrojone w drobną kostkę ziemniaki oraz pokrojony w plasterki czosnek.
SMAŻYMY PRZEZ CHWILĘ,
aż czosnek się zezłoci, a następnie warzywa przekładamy do garnka z bulionem.
DODAJEMY MAJERANEK, A
następnie gotujemy zupę pod przykryciem ok. 30 MINUT, AŻ: ziemniaki całkowicie zmiękną.
POD KONIEC DODAJEMY
do zupy chrzan oraz śmietanę, mieszamy, ponownie zagotowujemy i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
W MIĘDZYCZASIE GOTUJEMY
jajka na twardo.
JAJKA OBIERAMY ZE
skorupki, przekrawamy na pół.
NA KAŻDY TALERZ
nakładamy po 2 połówki jajka i nalewamy zupę.
DEKORUJEMY POSIEKANYM
szczypiorkiem.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1772,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
295,4 kcal
Tłuszcz
15,8 g
Węglowodany
20,2 g
Błonnik
18,6 g
Białko
18,6 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Cytrynowe kotlety z kaszy bulgur
Tradycyjne danie w nowoczesnym wydaniu? Podejdź do kotletów w nowy sposób i wykorzystaj w nich kaszę bulgur oraz cytrynę, które nadadzą im wyjątkowy smak!

Koktajl owocowo-warzywny
W zielonym koktajlu według przepisu Karola jest moc – smaku i cennych składników! Połącz je, zmiksuj i czerp z siły owocowo-warzywnego orzeźwienia.

Grillowany indyk z pieczoną gruszką i serem pleśniowym
Indyk, jako wykwintny drób, zasługuje na równie wysublimowaną oprawę. Podaj go z pieczoną gruszką i pleśniowym serem.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Omlet z amarantusem i owocami
Amarantus na słodko smakuje wyśmienicie! Wypróbuj przepis na omlet z amarantusem, owocami i cukrem pudrem.

Tołpyga w jajecznicy
Smażony filet z tołpygi przygotowany w niebanalny, a jednocześnie prosty i szybki sposób – w połączeniu z jajecznicą.

Tarta flambée z pieczarkami i boczkiem
Wypróbuj przepis na kruchą tartę z aromatycznym serem kozim, boczkiem i pieczarkami!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Owocowe smoothie dla dzieci
Wystarczy kilka składników, by przygotować pyszne, pożywne smoothie! Przygotuj je razem z Darią Ładochą!

Domowy izotonik
Domowy napój izotoniczny, bez zbędnych dodatków, za to umożliwiający uzupełnienie płynów w upalny dzień lub podczas wysiłku fizycznego. Sprawdź, jak prosto go przygotować!

Sernik gotowany
Czy słyszałeś o tym, że sernik można także ugotować? Jeśli nie, to dobrze trafiłeś, bo nasz przepis udowadnia, że to możliwe! Sernik gotowany to pyszne, kremowe ciasto na bazie twarogu, które nie wymaga pieczenia. Jest to idealna propozycja dla tych, którzy szukają alternatywnej, a zarazem łatwej i smacznej wersji tego klasycznego deseru.