Dwa sposoby na ciasto milionera • przepis • składniki • przygotowanie
Paweł Małecki i jego gość przygotowali ciasto milionera w dwóch wersjach – tradycyjnej i wegańskiej! Poznaj przepisy i dowiedz się także, skąd pochodzi nazwa tego słodkiego ciasta!

Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
ZAGNIATAMY CIASTO
Do miski wsypujemy przesianą mąkę, mączkę migdałową, cukier puder, sól i proszek do pieczenia. Dodajemy miękkie masło i żółtka. Dokładnie wyrabiamy. Jeśli ciasto nie chce się skleić, dodajemy zimną wodę. Ciasto owijamy folią spożywczą i formujemy z niego wałek. Wkładamy do zamrażarki na około 45 minut.
PRZYGOTOWUJEMY POLEWĘ
Czekoladę rozpuszczamy. Dodajemy do niej miękkie masło i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia.
PIECZEMY CIASTO
Formę smarujemy masłem i oprószamy mąką. Zamrożone ciasto ścieramy na tarce o grubych oczkach na dno foremki. Posypujemy posiekanymi orzechami laskowymi. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 185°C przez około 15 minut. Jeśli ciasto wcześniej osiągnie złoty kolor, wyciągamy je z piekarnika przed upływem podanego czasu.
SZPRYCUJEMY NA CIASTO MASĘ KRÓWKOWĄ
Ciasto studzimy w formie, a następnie wyjmujemy. Rękawem cukierniczym szprycujemy na ciasto masę krówkową. Z papieru do pieczenia formujemy rożek, wlewamy do niego polewę czekoladową i polewamy ciasto. Wkładamy do lodówki na około 30 minut. Dekorujemy płatkami złota.
PRZYGOTOWUJEMY SPÓD
Płatki owsiane miksujemy na mąkę owsianą. Do garnka wlewamy olej kokosowy i syrop klonowy. Gdy całość się roztopi, dodajemy połowę mąki owsianej. Mieszamy i dodajemy mleko. Całość podgrzewamy kilka minut na małym ogniu. Dodajemy pozostałą część mąki owsianej i mieszamy kolejne 2 minuty. Dodajemy nasiona laski wanilii i sól. Odstawiamy do przestudzenia i przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy spód do lodówki.
MIKSUJEMY SKŁADNIKI KARMELU
Daktyle, stałą część mleczka kokosowego, sól i syrop klonowy miksujemy na gładką masę. Przekładamy do garnka i dodajemy olej kokosowy oraz jeszcze odrobinę soli. Masę gotujemy na wolnym ogniu przez około 15 minut. Gotowy karmel przelewamy na spód ciasta. Całość pozostawiamy do wystudzenia i umieszczamy w zamrażarce.
POLEWAMY CIASTO POLEWĄ
Do garnka wlewamy olej kokosowy i syrop klonowy. Po chwili wsypujemy kakao i mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji. Gotową polewę wylewamy na ciasto. Ponownie wkładamy do zamrażarki na około godzinę. Wyjmujemy z formy i dekorujemy cukrem trzcinowym.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
4866 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
405,5 kcal
Tłuszcz
23,9 g
Węglowodany
47,2 g
Błonnik
3,2 g
Białko
3,2 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Deser gruszkowo-cynamonowy z maślanką
Delikatny biszkopt bez mąki, karmelizowane gruszki z dodatkiem cynamonu i maślanki! To deser dla prawdziwych smakoszy!
Biała fasola z kurczakiem i marchewką w sosie pomidorowym
Biała fasola to nie tylko fasolka po bretońsku! Wypróbuj nasz przepis, w którym połączyliśmy ją z kurczakiem, marchewką i kukurydzą. To pomysł na prosty i pożywny obiad dla całej rodziny.

Kolorowa ryba w srebrnych papilotach
Ziołowo-warzywna kompozycja z delikatnym łososiem w roli głównej. Idealna na grilla w towarzystwie chrupiącej bagietki.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Makaron spaghetti z jednej patelni
To danie zachwyca smakiem i prostotą przygotowania! Włóż wszystkie składniki do garnka i po 15 minutach ciesz się genialnym obiadem.

Sos koperkowy
Wyjątkowo prosty i aromatyczny sos koperkowy, który świetnie nadaje się do ryb, delikatnych pulpecików drobiowych lub ich wegetariańskich odpowiedników.

Makaron dan dan
Niezwykle prosty w przygotowaniu i pełen smaku makaron dan dan, czyli danie inspirowane kuchnią chińską. To pyszny pomysł na szybki obiad w azjatyckim stylu, z lekko orzechowym posmakiem!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Śródziemnomorska babka ziemniaczana
Do babki ziemniaczanej możesz dodać praktycznie wszystko. Spróbuj naszego przepisu na babkę ziemniaczaną z oliwkami i pomidorami.

Gnocchi z buraków z pesto z orzechów włoskich
Gnocchi z dodatkiem buraków doskonale komponują się z pesto na bazie orzechów i natki pietruszki.

Potrawka z kurczaka z fasolą
Fasola, smażony boczek i kurczak skąpane w aromatycznym sosie curry. Pyszna angielsko-indyjska kompozycja smaków.