Dango w trzech smakach • przepis • składniki • przygotowanie
Dango to tradycyjne japońskie kluski zrobione z mąki ryżowej, które podaje się do zielonej herbaty. Paweł przygotował je w nowej odsłonie – jako słodki deser w 3 różnych smakach. Wypróbuj przepis naszego cukiernika i sprawdź, która wersja najbardziej przypadnie Ci do gustu.

Czas przygotowania
90 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 16
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
ROBIMY DANGO Z MANGO
Mąkę ryżową wsypujemy do miski. Dwie trzecie puszki pulpy z mango (resztę zostawiamy do przygotowania sosu) dodajemy stopniowo i cały czas mieszamy, aż uzyskamy kleistą konsystencję. Kiedy powstanie gęsta, podobna do plasteliny masa, przekładamy ją na deskę i wyrabiamy ręcznie. Formujemy z masy wałek, owijamy go folią spożywczą i odkładamy na bok.
MIKSUJEMY WIŚNIE
Rozmrożone wiśnie przekładamy do kielicha blendera. Dodajemy 1 łyżkę (10 g) cukru pudru i miksujemy całość na gładką masę. Dodajemy sok z limonki i ponownie miksujemy.
ROBIMY DANGO Z WIŚNIAMI
Mąkę ryżową wsypujemy do miski. Dodajemy 2/3 porcji zmiksowanych wiśni (1/3 zostawiamy do przygotowania sosu) i mieszamy. Następnie dolewamy 2-3 łyżki wody (jeśli ciasto nadal jest zbyt gęste, dodajemy jeszcze 1 lub 2 łyżki wody). Kiedy powstanie kleista masa, przekładamy ją na deskę i wyrabiamy ręcznie. Formujemy z masy wałek, owijamy go folią spożywczą i odkładamy na bok.
MIKSUJEMY BAZYLIĘ Z SOKIEM Z LIMONKI
Do kielicha blednera wkładamy umytą bazylię. Wyciskamy sok z 2 limonek i wlewamy go do blendera. Dolewamy wodę i całość miksujemy.
ROBIMY DANGO Z BAZYLI I LIMONKI
Mąkę ryżową wsypujemy do miski. Dodajemy 1 łyżeczkę (5 g) cukru pudru, mieszamy. Następnie stopniowo dodajemy 2/3 porcji zmiksowanej bazylii z sokiem z limonki (1/3 porcji zostaje do przygotowania sosu), mieszamy. Kiedy powstanie kleista masa, wyrabiamy ją ręcznie. Formujemy z masy wałek, owijamy go folią spożywczą i odkładamy na bok.
FORMUJEMY KULKI
Wałek ciasta z mango kroimy na mniejsze kawałki i formujemy je w kulki wielkości orzecha włoskiego. Tak samo robimy z pozostałymi smakami ciasta.
GOTUJEMY KULKI
Do gotującej się wody dodajemy sól i cukier. Wrzucamy po 3 kulki dango w każdym smaku. Gotujemy je, ale nie mieszamy. Po pewnym czasie kulki wypłyną na powierzchnię. Od tego momentu należy je gotować jeszcze ok. 2 minuty.
WYCIĄGAMY UGOTOWANE KULKI
Ugotowane kulki wkładamy do zimnej wody, odcedzamy i wykładamy na ręcznik papierowy. Podajemy z gotowymi sosami. Kulki można także nabić na wykałaczki i zgrillować.
PRZYGOTOWUJEMY SOS Z WIŚNI
Do pozostałych zmiksowanych wiśni dodajemy 1 łyżeczkę (5 g) cukru pudru i mieszamy. Przecedzamy przez sitko, aby sos był gładki.
PRZYGOTOWUJEMY SOS Z BAZYLI I LIMONKI
Odłożoną wcześniej część zmiksowanej bazylii i limonki wlewamy do rondelka, dodajemy 1 łyżkę (10 g) cukru pudru, mieszamy i zostawiamy do zagotowania. Zimną wodę mieszamy z mąką ziemniaczaną i zaciągamy nią zielony sos. Gotowy sos przelewamy do miseczki.
PRZYGOTOWUJEMY SOS Z MANGO
Pozostałą w puszce pulpę z mango przelewamy do miseczki.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1913,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
119,6 kcal
Tłuszcz
0,5 g
Węglowodany
26,8 g
Błonnik
1 g
Białko
2 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Ryż zapiekany z kurczakiem
Ryż zapiekany z kurczakiem według przepisu Karola to orientalne danie jednogarnkowe, które jest naprawdę szybkie, proste do przygotowania i świetnie sprawdzi się jako obiad dla całej rodziny.

Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
Masz ochotę na coś orientalnego? Wypróbuj ten prosty przepis i zaproś aromatyczne smaki do swojego domu!

Sałatka z kurczakiem teriyaki
Mnóstwo warzyw, wyjątkowy sos i kawałki kurczaka w chrupiącym cieście – to właśnie z tych składników powstaje sałatka z kurczakiem teriyaki. Przygotuj ją i ciesz się pysznym i sycącym daniem w stylu azjatyckim.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Pieczone ziemniaki nadziewane
Ziemniaki to świetny dodatek do dań z grilla! Wypróbuj je w nowej wersji – nadziewane fetą, awokado, suszonymi pomidorami i z nutą słodyczy w postaci granatu.

Makaron z łososiem
Makaron z łososiem to różnorodność smaków, tekstur i składników. Stwórz lekkie danie z nutą orientu według pomysłu Darii!

Risotto alla milanese
Klasyka inspirowana kuchnią Mediolanu, wzbogacona o kilka dodatków, wg przepisu Karola Okrasy! Przygotuj wykwintne risotto z szafranem na wyjątkową okazję!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Pieczony naleśnik z serem carré de lest
Pieczony naleśnik w wersji na słono: idealny na śniadanie, lunch czy kolację. Świetne połączenie delikatnego, miękkiego w środku sera carré de l'est z puszystą strukturą ciasta.

Przepis na sos pomidorowy do gołąbków
Gołąbki to tradycyjne polskie danie, które jada się z dodatkiem różnorodnych sosów na bazie grzybów, śmietany, pomidorów, a nawet wina. Chociaż wszystkie wymienione połączenia smakują wyśmienicie, to jest jeden sos, który zasługuje na szczególną uwagę – sos pomidorowy. Jak zrobić aromatyczny sos pomidorowy do gołąbków? Z przyjemnością zdradzimy Ci przepis!

Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
Dwa sposoby na bigos, a każdy z nich ekspresowy! Sprawdź, jak z tym klasycznym daniem kuchni polskiej radzą sobie Karol i jego gość, a później… wypróbuj przepisy i wybierz swój ulubiony.