Pieczone warzywa w sosie curry z mlekiem kokosowym i jogurtem • przepis • składniki • przygotowanie
Połączenie polskich warzyw i esencjonalnego orientalnego sosu. Doskonałe wiosenne danie, które sprawdzi się o każdej porze roku!

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTUJ NACZYNIE ŻAROODPORNE
kawałek folii aluminiowej moździerz tarkę lub zester blender lub malakser naczynie żeliwne Rozgrzej piekarnik do 180°C Pieczone warzywa Kalarepę, pietruszkę i seler obieramy i kroimy na grube kawałki.
WARZYWA PRZEKŁADAMY DO
naczynia żaroodpornego, skrapiamy oliwą, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy.
SZCZELNIE PRZYKRYWAMY FOLIĄ
aluminiową i pieczemy 35-45 minut w 180°C.
GRILLOWANE PIECZARKI PIECZARKI
pokrojone w ćiartki smażymy 5 minut na rozgrzanym oleju.
PRZEKŁADAMY NA
talerz.
SOS CURRY Z
warzywami Drobno pokrjojony, obrany imbir, ziarna kolendry roztarte w moździerzu, drobno posiekaną papryczkę, czosnek pokrojone w plasterki, szalotkę pokrojoną w drobną kostkę, curry, oliwę, skórkę z limonki i łyżkę świeżej, posiekanej kolendry miksujemy na gładką pastę.
DO NACZYNIA ŻELIWNEGO
dodajemy niewielką ilość oleju i pastę curry.
PODGRZEWAMY, ZALEWAMY MLECZKIEM
kokosowym z niewielką ilością wody.
GOTUJEMY 5-10 MINUT
na wolnym ogniu.
DO ZREDUKOWANEGO SOSU
przekładamy upieczone warzywa, dusimy około 3 minuty.
DODAJEMY NIEWIELKĄ ILOŚĆ
skórki z limonki.
ZDEJMUJEMY NACZYNIE Z
ognia, dodajemy 2 łyżki jogurtu, pieczarki, rzodkiewki, pistacje oraz kolendrę (niewielką ilość składników odkładamy do dekoracji).
WARZYWA PRZEKŁADAMY NA
talerz, dekorujemy pieczarkami, rzodkiewkami pokrojonymi w połówki, posiekanymi pistacjami i świeżą kolendrą.
ZDOBIMY WIERZCH NIEWIELKĄ
ilość jogurtu.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1940,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
485,2 kcal
Tłuszcz
32,0 g
Węglowodany
41,9 g
Błonnik
16,9 g
Białko
16,9 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Ramen na bulionie kaczym z pieczoną kaczką
Aromatyczny bulion z goździkami, anyżem i cynamonem. Do tego kaczka z chrupiącą skórką. To ramen według Karola Okrasy!

Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
Masz ochotę na coś orientalnego? Wypróbuj ten prosty przepis i zaproś aromatyczne smaki do swojego domu!

Sos teriyaki
Sos teriyaki to niezwykle smaczny dodatek do dań kuchni japońskiej. To także obowiązkowy
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Zupa krem z brokułów z paskami łososia
Gęsta zupa z brokułów i łososia, kusząca nie tylko pięknym połączeniem kolorów, ale również wybitną kompozycją smakową!

Grzybowa potrawka z wegangurtem
Aromatyczne, krótko smażone grzyby w delikatnym jogurtowym sosie podane z domowymi plackami. Zaskocz bliskich tym wegańskim przepisem i przekonaj się, że nawet najbardziej niespodziewane połączenia mogą smakować wspaniale!

Wieprzowina z kapustą po chińsku
Mięso przygotowane w marynacie w orientalnym stylu, które nie tylko wybornie smakuje, ale również kusi swym wyglądem.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Babeczki jogurtowe z owocami
Słodkie skarby w Twojej kuchni? Wypróbuj ten prosty i szybki przepis na babeczki! Idealnie się sprawdzą, gdy szukasz czegoś na weekend lub spodziewasz się gości.

Zapiekanka makaronowa z cukinią – pachnie Prowansją!
Ta zapiekanka połączy smak legendarnej kiełbasy krakowskiej z klimatem pachnącej ziołami Prowansji.

Domowe jeżyki czekoladowo-bakaliowe
Słodkie kolce jeżyków Pawła zasmakują nie tylko najmłodszym! Spróbuj połączenia kruchych ciasteczek z czekoladową masą pełną migdałów i żurawin!