Czekoladowy tort "Nicolas • przepis • składniki • przygotowanie
Intensywnie czekoladowy biszkopt z powidłami śliwkowymi i marcepanem wykończony gęstą polewą. Fenomenalne połączenie!

Czas przygotowania
120 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 12
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
BISZKOPT CZEKOLADOWY JAJA
ubijamy z cukrem na puszystą masę.
ROZTAPIAMY MASŁO, CZEKOLADĘ
i łączymy je z powidłami.
MIESZAMY CAŁOŚĆ Z
ubitymi jajami.
DO MASY DODAJEMY
przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.
PIECZEMY W TORTOWNICY
o średnicy 24 cm przez 40-45 minut w temp.
180°C (Z
termoobiegiem).
PONCZ DO NASĄCZENIA
Składniki zagotowujemy.
OPCJONALNIE NA SAMYM
końcu dodajemy whisky.
POLEWA CZEKOLADOWA ŚMIETANKĘ
zagotowujemy, dodajemy pokruszoną czekoladę i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia.
DODAJEMY MIĘKKIE
masło.
MIESZAMY, ODSTAWIAMY DO
przestudzenia.
WYSTUDZONY BISZKOPT WYRÓWNUJEMY
poprzez ścięcie górnej warstwy.
NASTĘPNIE PRZEKRAWAMY GO
na dwie równe części i nasączamy ponczem.
POWIDŁA SMAŻYMY NA
patelni przez kilka minut.
NA PIERWSZYM KRĄŻKU
biszkoptu rozsmarowujemy gorące powidła, kładziemy na nie drugi biszkopt.
CAŁY TORT ZE
wszystkich stron smarujemy gorącymi powidłami.
MARCEPAN ROZWAŁKOWUJEMY NA
grubość 2-3 mm, obkładamy nim górę tortu.
OBLEWAMY TORT CZEKOLADOWĄ
polewą.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
6906 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
575,5 kcal
Tłuszcz
26,1 g
Węglowodany
73,9 g
Błonnik
7,9 g
Białko
7,9 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Ciasto Góra Lodowa – przepis
Niezwykle efektowne ciasto, które zachwyci na niejednej imprezie. Masa budyniowa, biszkopt i pyszna polewa, to przepis na zniewalający deser!

Mrożony jogurt z owocami
Podejdź do lata na chłodno! Superszybki przepis Kingi na jogurtowe frozen bites z owocami to świetny sposób na upały i doskonały pomysł na imprezową przekąskę!

Porzeczkowiec
Porzeczkowiec to wyjątkowe ciasto, które łączy w sobie intensywny smak kakao, delikatność serowej masy i wyrazistą kwaskowatość czarnych porzeczek. Ten przepyszny wypiek przyciąga wzrok swoim apetycznym wyglądem. Poznajcie przepis na pyszny porzeczkowiec!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Beskidzkie poleśniki: placki ziemniaczane pieczone w kapuście
Choć ich nazwa przywodzi na myśl naleśniki, bliżej im do klasycznych placków ziemniaczanych. Spróbuj beskidzkich poleśników i odkryj prostotę regionalnej, beskidzkiej kuchni!

Szwarcwaldzki tort z wiśniami
Połącz czekoladowy biszkopt, wiśnie w gęstym żelu oraz puszysty krem i stwórz wyjątkowy tort na wyjątkowe okazje.

Baba drożdżowa
Tradycyjny wypiek, którego nie może zabraknąć na wielkanocnym stole. Puszyste ciasto z gęstym lukrem zasmakuje każdemu.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Smażone kuleczki z cukinii
Znane warzywo podane w mniej znany sposób: w postaci małych panierowanych kuleczek z dodatkiem dwóch serów i cebuli.

Sałatka z bobu z prażoną cebulką
Letnia sałatka z bobem w pesto z prażonej cebulki i pieczonym boczkiem według pomysłu Karola Okrasy. Koniecznie wypróbuj w sezonie na bób!

Pieczarki faszerowane brązowym ryżem i serem camembert
Pieczarki portobello doskonale nadają się do faszerowania – spróbuj ich w połączeniu z brązowym ryżem, warzywami i serem camembert.