Czekoladowe doniczki z truskawkami • przepis • składniki • przygotowanie
Wyjątkowo pomysłowy deser przypominający kształtem doniczkę, kryjący w sobie pyszną galaretkę truskawkową z kawałkami owoców. Przygotuj go i zaskocz najbliższych!

Czas przygotowania
15 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY CZEKOLADOWE DONICZKI
Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Następnie pokrywamy nią wnętrze papierowych kubeczków na tyle grubo, aby dokładnie pokryła boki. Wypełnione czekoladą kubeczki chłodzimy w lodówce przez min. 1 godzinę.
PRZYGOTOWUJEMY GALARETKĘ
Wszystkie (poza 2 sztukami) truskawki kroimy w niewielką kostkę. Galaretkę zalewamy ciepłą, przegotowaną wodą, dokładnie mieszamy i lekko studzimy. Do przestudzonej, ale nadal płynnej galaretki dodajemy jogurt grecki i pokrojone truskawki. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy.
CHŁODZIMY DESERY
Gotową galaretką wypełniamy schłodzone czekoladowe doniczki. Tak przygotowane desery chłodzimy przez kolejną godzinę w lodówce.
PODAJEMY DESERY
Za pomocą nożyczek delikatnie przecinamy wzdłuż nasze papierowe kubki i zdejmujemy je z doniczek. Na wierzch galaretki kruszymy ciasteczka NEO i przyozdabiamy połówkami truskawek oraz listkiem mięty.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1027,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
513,9 kcal
Tłuszcz
24,4 g
Węglowodany
65,1 g
Błonnik
2,2 g
Białko
8,5 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Kalarepa faszerowana grochem
Kalarepa faszerowana grochem, szpinakiem, fetą i innymi aromatycznymi dodatkami to idealny pomysł na wiosenny obiad. Koniecznie wypróbuj ten przepis!

Sałatka z pieczonych warzyw i halloumi
Pieczona sałatka pełna warzyw i przepysznych greckich serów to idealny pomysł na posiłek dla każdego. Skuś się na ten przepis, który w całości przygotujesz w airfryerze i dodaj swojej diecie warzyw!

Chlebek mięsny po grecku z tzatziki
Dla tych, którzy ponad wszystko kochają mięso w każdej postaci, mamy propozycję – „chlebek” w stylu greckim.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Salmorejo z szynką serrano
Popularny w Andaluzji chłodnik salmorejo. Idealny posiłek na upalne dni, pożywny i lekki. Przepis stworzony na bazie dojrzałych pomidorów, uzupełniony aromatycznym smakiem czosnku, oliwy, octu balsamicznego i okraszony przepysznymi, chrupiącymi grzankami.

Masło orzechowe
Tylko trzy proste składniki wystarczą, by przygotować pyszne, domowe masło orzechowe! Posmaruj nim pieczywo lub wykorzystaj je w potrawach kuchni w stylu azjatyckim.

Indyk w pesto
Oryginalny sposób na pyszne mięsne danie z grilla: kruche kawałki indyka marynowane w pesto i podane ze świeżą bazylią.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Brownie z masłem orzechowym
Klasyka kuchni w stylu Amerykańskim w wydaniu Pawła Małeckiego – brownie z syropem klonowym i masłem orzechowym!

Łosoś na parze
Jeśli macie ochotę na delikatny i lekki posiłek, to doskonale się składa! Sprawdźcie przepis na łososia na parze przepełnionego aromatem świeżych warzyw, ziół i wyczuwalną kokosową nutą.

Wegańska chałka
Najlepsza wegańska chałka, jaką można zrobić, i zarazem najpyszniejsza, jaką jadłeś. Wypróbuj ten przepis na roślinną wersję klasyka. Zawsze się udaje i zawsze smakuje!