Cynamonki z kremem korzennym • przepis • składniki • przygotowanie
Jeżeli chcesz, żeby Twoja kuchnia wypełniła się korzennym aromatem i zapachem cynamonu, przygotuj cynamonki z kremem korzennym według naszego przepisu. Ten smaczny i chrupiący deser z pewnością zachwyci Twoich domowników lub gości.

Czas przygotowania
25 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY ZACZYN
W misce rozcieramy drożdże z cukrem. Dodajemy letnie mleko oraz łyżkę mąki. Mieszamy i odkładamy na 10-15 minut.
PRZYGOTOWUJEMY CIASTO
Do misy miksera dajemy mąkę, wbijamy jajko, dodajemy miękkie masło oraz przygotowany zaczyn. Całość wyrabiamy ok. 5 minut, aż ciasto stanie się jednolite. Formujemy z niego kulę i odkładamy ją do misy, którą przykrywamy ściereczką. Ciasto odstawiamy na godzinę, by urosło i podwoiło swoją objętość.
PRZYGOTOWUJEMY WYPEŁNIENIE
W misce mieszamy ze sobą miękkie masło, cukier, cynamon oraz sól.
PRZYGOTOWUJEMY CYNAMONKI
Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat posypany odrobiną mąki, a następnie rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5 cm (wym.: 30 x 40 cm). Ciasto smarujemy równomiernie przygotowanym wypełnieniem, a następnie zwijamy wzdłuż dłuższego boku. Uzyskany rulon dzielimy na 12 części.
PRZYGOTOWUJEMY KREM
Miękkie masło ucieramy w mikserze przez 5 minut, aż stanie się jasne i puszyste. Cały czas miksując, dodajemy po łyżce kremu z ciasteczek korzennych Spekulatius Favorina. Przygotowanym kremem smarujemy wystudzone cynamonki, a następnie posypujemy całość płatkami soli. Podajemy cynamonki.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
6407,9 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
1068 kcal
Tłuszcz
52,2 g
Węglowodany
136,7 g
Błonnik
0,5 g
Białko
13,1 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Kruszonka na 3 sposoby: klasyczna, wegańska, migdałowa
Spraw, by Twoje ciasta i desery smakowały wszystkim, dzięki idealnym kruszonkom. Z przepisem Pawła przygotujesz je aż na 3 różne sposoby – sprawdź koniecznie!

Zupa rybna z karpia
Zupa z karpia i kapuśniak w jednym! Pyszne połączenie świątecznych smaków, które może zagościć na Twoim stole.

Sałatka ze szparagami i serem pleśniowym Blu Fou
Niektóre składniki tworzą duety idealne – tak jak szparagi i ser pleśniowy! Przygotuj prostą sałatkę z zielonych szparagów i ciesz się ich niepowtarzalnym smakiem.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Tortilla z salami i serem – pomysł na lunchbox
Co zapakować do dziecięcego lunchboxu? Darek Gutkowski przychodzi z podpowiedzią i pokazuje, jak przygotować tortillę z salami i serem.

Zupa jarzynowa z pastą ziołową
Pyszna zupa z doskonałą pastą z pietruszki, bazylii, parmezanu i orzeszków pinii!

Obiad jednoblaszkowy
Słyszeliście już na pewno o daniach jednogarnkowych, teraz czas na obiad jednoblaszkowy! Sprawdź, jak przygotować naprawdę sycący obiad z dużą ilością warzyw i soczystą polędwiczką z kurczaka.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Wegańskie panini z boczniakami i sosem aioli
Kanapki na ciepło są podwójnie pyszne! Wegańskie panini wg przepisu Kingi przekona do siebie każdego smakiem smażonych boczniaków i aksamitnym sosem aioli. Spróbuj!

Najlepsza sałatka z tortellini
Małe, delikatne pierożki z nadzieniem, czyli tortellini to doskonały dodatek do sałatki. Świeże

Pad thai z warzywami i pieczonym łososiem
Przygotuj słynne tajskie danie razem z Karolem Okrasą. Doskonałe połączenie warzyw, łososia i makaronu sojowego.