Ciasto z batatów • przepis • składniki • przygotowanie
Przedstawiamy klasykę wypieków w amerykańskim stylu – ciasto z nadzieniem korzennym z batatów. Gwarantujemy, że je polubisz!

Czas przygotowania
120 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 8
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY CIASTO
Płatki owsiane siekamy. Wszystkie sypkie składniki mieszamy razem. Dodajemy masło pokrojone w kostkę oraz żółtko (białka nie wykorzystujemy). Ciasto mieszamy łopatką, a następnie zagniatamy. Jeśli ciasto nie będzie wystarczająco kleiste, dodajemy 2 łyżki zimnej wody. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na około 30 minut.
DEKORUJEMY CIASTO Z NADZIENIEM Z BATATÓW
Wierzch ciasta skrapiamy miodem i dekorujemy orzechami pekan. Ciasto studzimy przed podaniem.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3587,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
448,4 kcal
Tłuszcz
21,6 g
Węglowodany
58,8 g
Błonnik
7,5 g
Białko
7,5 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Hamburger z grillowanym pomidorem i cebulą
Fast food inspirowany kuchnią Ameryki w wykwintnej wersji, którą pokochają nawet najbardziej wybredni smakosze. Aby go zrobić, wystarczy chwila!

Pretzel dog
Wyjątkowa wersja hot doga, czyli pretzel dog! To pyszna przekąska z wieprzową kiełbaską i niemieckim serem, która świetnie sprawdzi się zarówno na imprezie, jak i na pikniku.

Grillowany burger teksański
Soczyste burgery domowej roboty podane z liściem świeżej sałaty, pomidorem i chrupiącą bułką zasmakują mięsożercom!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Drożdżowy placek z rabarbarem i truskawkami
Drożdżówka pełna smaków i wspomnień z dzieciństwa! Rabarbar, truskawki i dużo kruszonki zachwycą każdego fana słodyczy!

Zrazy z szynki wieprzowej w sosie musztardowym
Przepyszne mięsno-warzywne danie z aromatycznym sosem, które zaspokoi nawet najbardziej wymagające podniebienia.

Szneka z glancem, twarogiem i truskawkami
Drożdżówki zna każdy, ale szneki popularne są głównie w Wielkopolsce. Przygotuj je według przepisu Pawła i przekonaj się, jak świetnie smakują z twarogiem i truskawkami!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Babka mocno cytrynowa
Kiedy zrobisz babkę mocno cytrynową, pamiętaj – jedz ją szybko, zanim inni zrobią to za Ciebie! To połączenie kwaśnego ze słodkim daje efekt, któremu nie sposób się oprzeć.

Tartaletki ze szpinakiem
Prosta przekąska, którą możesz mieć zawsze pod ręką. Wystarczy opakowanie ciasta francuskiego, kilka dodatków i gotowe!

2 sposoby na kaczkę i mandarynki
Prawie identyczne składniki i dwa dania o innym smaku? To możliwe!