Ciasto à la Kinder Country • przepis • składniki • przygotowanie
Znane słodycze bywają inspiracją także dla Pawła Małeckiego! Sprawdź, jak smakują warstwy ciasta z aksamitnym kremem śmietanowym, czekoladą i pszenicą!

Czas przygotowania
165 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 20
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY SPÓD
Rozpuszczoną czekoladę mieszamy w miseczce z masłem orzechowym, aż utworzą jednolitą masę.
PRZYGOTOWUJEMY KREM
100 ml śmietanki zagotowujemy w rondelku. Dodajemy pokruszoną białą czekoladę i mieszamy, aż całkowicie się rozpuści. Odstawiamy.
TWORZYMY WARSTWY CIASTA
Krem wylewamy na przygotowany wcześniej spód, rozprowadzamy po całej powierzchni (nie wyrównujemy), a następnie posypujemy mieszanką ekspandowanej pszenicy i kaszy jaglanej.
PRZYGOTOWUJEMY POLEWĘ
Śmietankę zagotowujemy w garnku. Dodajemy pokruszoną czekoladę oraz masło i mieszamy, aż składniki się połączą. Polewę przelewamy do miseczki i odstawiamy do ostygnięcia.
SZPRYCUJEMY POLEWĘ I PODAJEMY CIASTO
Wystudzoną polewę szprycujemy na wierzch zestalonego ciasta tak, by powstały czekoladowe zygzaki. Warstwę czekolady posypujemy ekspandowanymi ziarnami i ponownie nakładamy polewę.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
10168 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
508,4 kcal
Tłuszcz
27,6 g
Węglowodany
54,2 g
Błonnik
10,3 g
Białko
10,3 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Sycylijska pizza sfincione
Pizza w stylu sycylijskim to mniej popularna odmiana tego włoskiego dania. Dzięki wyrazistym dodatkom takim jak oliwki i sardele ma niesamowity smak, który zostanie na długo w pamięci.

Pieczony ser brie z pieczarkami
Wyśmienita kompozycja z sera pleśniowego oraz pieczarek, smakuje obłędnie podana z orzechami włoskimi i świeżą bagietką.

Pesto z pietruszki
Pesto z pietruszki to znakomita alternatywa dla tradycyjnego pesto z bazylii, która charakteryzuje się nieco mocniejszym i bardziej orzeźwiającym smakiem. Lekko pikantne pesto pietruszkowe może stać się idealnym dodatkiem do zup, sosów, a także dań głównych. Poznaj nasz sposób na pietruszkową pastę inspirowaną włoskim klasykiem!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Napoleonka waniliowa
Paweł Małecki zdradza swój przepis na napoleonkę! Delikatny krem z wyczuwalną nutą wanilii, otulony chrupiącym ciastem francuskim!

Kremówki
Poznaj przepis Pawła Małeckiego na wyjątkowo puszyste i jednocześnie kruche kremówki! Doskonałe na każdą okazję!

Sernik na zimno
Prosty śmietankowy sernik na chrupiącym spodzie bez pieczenia! Najlepszy deser na gorące letnie dni!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Stek wołowy z masłem paryskim
Masło paryskie pachnie świeżymi ziołami i winną szalotką! Doskonale smakuje z grillowanym stekiem i chrupiącą fasolką!

Ravioli z dynią
Aromatyczne pierożki wypełnione nadzieniem z dyni to doskonały sposób na obiad dla całej rodziny, zwłaszcza w trakcie trwania sezonu na to apetyczne warzywo. W jaki sposób przygotować pyszne ravioli z dyniowym farszem? Odkryj z nami przepis na to pyszne włoskie danie!

Tortellini zapiekane w sosie pomidorowym z pulpecikami
Domowe pulpeciki i tortellini z farszem ze szpinaku i mascarpone zapiekane w aromatycznym sosie pomidorowym to danie we włoskim stylu dla całej rodziny. Wykorzystaj termorobota kuchennego MC Smart i ciesz się smakiem inspirowanym słoneczną Italią!