Ciastka owsiane z bakaliami • przepis • składniki • przygotowanie
Ciastka owsiane z bakaliami to świetna przekąska dla każdego, kto dba o zrównoważoną dietę. Wykonane z naturalnych składników, takich jak płatki owsiane, orzechy, suszone owoce i miód, stanowią bardziej pożywną alternatywę dla tradycyjnych słodyczy. Jak je zrobić? Przekonajcie się sami!

Czas przygotowania
35 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
ROZTAPIAMY MASŁO
W garnku roztapiamy masło i lekko je studzimy.
KROIMY OWOCE
Żurawiny przekrawamy na połowy, a morele w kostkę.
DODAJEMY SKŁADNIKI DO MASŁA
Do miski wsypujemy płatki, cukier wanilinowy, sodę, mąkę, część orzechów (zostawiamy odrobinę do posypania), część sezamu i owoce. Mieszamy.
DODAJEMY JAJKO I MIÓD
Jajko wbijamy do miseczki i roztrzepujemy je, a potem dodajemy do reszty składników i mieszamy. Dodajemy także miód i ponownie mieszamy.
FORMUJEMY CIASTKA
Z ciasta formujemy kulki, a następnie rozkładamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Lekko spłaszczamy każdą kulkę. Posypujemy orzechami i sezamem z wierzchu każde ciastko i dociskamy delikatnie, aby kawałki dobrze trzymały się powierzchni ciastek.
PIECZEMY CIASTKA.
Wsuwamy blachę do piekarnika i pieczemy przez 12 minut, aż nabiorą złotego koloru. Studzimy i gotowe!
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2811,9 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
703 kcal
Tłuszcz
40,6 g
Węglowodany
74,9 g
Błonnik
9 g
Białko
16,2 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Wegańska pascha
Czas na wyjątkową, bo w wydaniu wegańskim, wielkanocną paschę. Kasza jaglana, mleczko kokosowe, syrop klonowy, wanilia, bakalie i zero białego cukru. Same pyszności! Sprawdź, jak łatwo ją przygotować, a będziesz mieć pyszny deser na wielkanocny stół.

Pizza z bazyliowo-pomidorowym sosem
DG pokaże Ci doskonały sposób na pyszną pizzę z domowym sosem i dodatkami!

Zapiekanka z bakłażanów z mozzarellą i parmezanem
Przepyszna zapiekanka z bakłażanów, która podbije serce Twoje i Twoich gości! Spróbuj połączenia bakłażanów, mozzarelli i parmezanu. Gwarantujemy, że ten przepis trafi na listę Twoich ulubionych!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Chorizo z ziemniakami
Pikantna, treściwa przekąska prosto z południa. Sprawdzi się podczas niejednego spotkania, a jej smak doceni każdy gość.

Kaszotto z kaszy jaglanej z zielonymi szparagami
Przygotuj delikatne kaszotto z chrupiącymi szparagami, czosnkiem niedźwiedzim i kozim serem!

Polędwiczki z suszonymi pomidorami
Soczyste wieprzowe roladki z aromatycznym pomidorowo-ziołowym farszem to przepis na pyszne mięso we włoskim wydaniu.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Fondant czekoladowy z curry i boczkiem
Wypróbuj przepis na deser z oryginalnym połączeniem czekolady, boczku i curry.

Mazurek orzech laskowy (Gianduia)
Mazurek z orzechem laskowym, nazywany także mazurkiem Gianduia, to prawdziwe dzieło sztuki cukierniczej. Pasta z orzechów laskowych i czekolady włoskiego pochodzenia, nadaje mazurkowi wyjątkowego smaku i aromatu. W jaki sposób przygotować mazurek z masą orzechowo-czekoladową Gianduia? Sprawdź nasz przepis na ten pyszny wypiek!

Baozi — azjatyckie bułeczki z wieprzowiną
Miękkie, puszyste i wypełnione soczystym farszem bułeczki — baozi z wieprzowiną to danie, które potrafi rozkochać w sobie od pierwszego kęsa. Jak zrobić to orientalne danie? Poznaj nasz przepis na azjatyckie bułeczki na parze z wieprzowym farszem!