Chipsy z tortilli z sosem serowym • przepis • składniki • przygotowanie
Domowe chipsy z tortilli to idealny pomysł na imprezę z przyjaciółmi. Wypróbuj nasz przepis i przekonaj się, jakie to proste!

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PIECZENIE TORTILLI
Papier do pieczenia rozłożyć na dwóch blachach. Tortille pokroić na ósemki. Wymieszać składniki oleju przyprawowego. Kawałki tortilli położyć na blasze i z obu stron wypędzlować olejem przyprawowym. Piec je 10 minut w rozgrzanym piekarniku (w dwóch partiach), aż się przyrumienią i staną się chrupiące.
PRZYGOTOWYWANIE SOSU
Mleko, śmietanę, kawałki sera topionego, sambal oelek i musztardę mieszać (bez miarki)6 minut/prędkość 2/70°C. Dodać sól, ocet i ostrą paprykę. Mieszać sos (z zatkniętą miarką)10 sekund/prędkość 4.
SERWOWANIE
Sos serowy podać z ciepłymi chipsami z tortilli. Ewentualnie posypać pokrojoną w plasterki papryką jalapeño ze słoika.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2496,1 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
624 kcal
Tłuszcz
22,4 g
Węglowodany
78,2 g
Błonnik
0,4 g
Białko
22,7 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Fudge z kolorowymi drażetkami
Poznaj przepis Pawła i wzbudź zachwyt nie tylko u najmłodszych! Przygotuj fudge z piankami i kolorowymi drażetkami.

Precle z warzywami
Pieczona papryka, grillowana cukinia, rukola i kozi serek twarogowy to idealne dodatki do precla w wersji wegetariańskiej. Sprawdź, jak to się świetnie ze sobą łączy!

Naleśniki z truskawkami
Naleśniki z truskawkami to jedno z tych dań, które kojarzą się latem. Delikatne, lekko puszyste ciasto w połączeniu z soczystymi truskawkami tworzy niezapomniany festiwal smaków. W czym tkwi sekret przygotowywania najlepszych, cieniutkich, lekkich jak chmurka, a jednak puszystych naleśników z soczystymi truskawkami? Odkryj z nami przepis na ten smak lata!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Sernik pistacjowy
Czas na znakomity sernik pełen pistacjowego smaku. Zaskocz swoich domowników lub gości, wypróbuj ten prosty przepis i podaj im przepyszne ciasto!

Bibimbap z wołowiną
Sięgnij po koreańską klasykę – bibimbap. Danie na bazie ryżu, wołowiny, smażonych warzyw, podawane z pikantnym sosem gochujang chilli.

Tabbouleh z trzech rodzajów kaszy
Wypróbuj tabbouleh z trzech rodzajów kaszy według przepisu Darii. To pyszne i pożywne danie!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Pulpeciki na parze – obiad dla malucha
Mięso z indyka, kasza, warzywa i odrobina startego jabłka – z takich składników przygotujesz pulpeciki na parze, wykorzystując przepis Kingi. Dzieci je pokochają!

Papardelle z sosem kaparowym i pieczonym łososiem
Dla wielbicieli makaronu i ryb Karol przygotował śmietanowe papardelle z kaparami i łososiem – idealne na obiad we dwoje!

Mango sticky rice
Trochę egzotyki w jesienny dzień? Zasmakujesz w niej, sięgając po przepis Kingi na ryż na mleczku kokosowym z dodatkiem soczystego mango!