Bliny z kremem awokado i fetą • przepis • składniki • przygotowanie
Bliny można podawać na wiele różnych sposobów – w zależności od preferencji – tak by były słodkie lub wytrawne. W tym przepisie dodatkiem jest krem awokado i feta. Koniecznie wypróbuj to połączenie!

Czas przygotowania
25 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
WYRABIANIE CIASTA
Do pojemnika miksującego wlać schłodzone mleko, dodać miód, wkruszyć drożdże i podgrzewać (z zatkniętą miarką)2 minuty/prędkość 1/37°C. Dodać obie mąki oraz jajka i mieszać ciasto (z zatkniętą miarką)30 sekund/prędkość 4. Ciasto zgarnąć je łopatką ze ścianek na dno pojemnika i ponownie mieszać (z zatkniętą miarką)30 sekund/prędkość 4. Przełożyć ciasto do innego naczynia. Umyć pojemnik miksujący.
ROZDRABNIANIE POMIDORÓW
Pomidory umyć, osuszyć, pokroić na ćwiartki, oczyścić z nasion, usunąć nasadę szypułki. Miąższ pomidorowy włożyć do pojemnika miksującego, rozdrabniać na kawałeczki (z zatkniętą miarką)5 sekund/prędkość 5, przełożyć do innego naczynia.
PRZYGOTOWANIE MUSU Z AWOKADO
Dojrzałe awokado przekroić na pół, usunąć pestki, wydrążyć miąższ z łupin i włożyć do pojemnika miksującego. Ząbek czosnku obrać i włożyć do pojemnika miksującego. Rozdrabniać na mus (z zatkniętą miarką), przytrzymującprzycisk turbo/2 sekundy. Masę zgarnąć łopatką ze ścianek na dno pojemnika i ponownie rozdrabniać (z zatkniętą miarką),przytrzymując przycisk turbo/2 sekund. Masę zgarnąć łopatką ze ścianek na dno pojemnika.
ŁĄCZENIE POMIDORÓW Z MUSEM
Do pojemnika włożyć rozdrobnione pomidory, sok z cytryny, ½ łyżeczki soli i 2 szczypty pieprzu. Mieszać wszystko (z zatkniętą miarką), ustawiwszymieszanie/20 sekund/prędkość 2.
SMAŻENIE BLIN
Na patelni rozgrzać trochę oleju i kłaść po jednej łyżce ciasta. Smażyć bliny z obu stron na złotobrązowo. Bliny podać z kremem awokado, posypać niewielką ilością rozkruszonej fety.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2626,5 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
437,8 kcal
Tłuszcz
22,2 g
Węglowodany
47,8 g
Błonnik
6,7 g
Białko
15,4 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Kurczak gong bao
Kurczak gong bao to klasyczne danie kuchni chińskiej, które łączy w sobie wyrazistą ostrość, delikatną słodycz i wyjątkowy, głęboki aromat orzechów. Przygotowanie tej potrawy w domu to doskonały sposób na wprowadzenie egzotycznych smaków do swojej kuchni i zachwycenie bliskich niebanalnym obiadem. Odkryj ten niesamowity przepis!

Wrapy z omletów z warzywami i łososiem
Pyszne wrapy z omletów, bez glutenu, ze świeżymi warzywami, wędzonym łososiem i pysznym serkiem chrzanowym to idealny pomysł na dowolny posiłek każdego dnia.

Kolorowe wrapy z falafelami
Łatwy, smaczny i przyjemny! Właśnie taki jest przepis Kingi na delikatne i pożywne wrapy z falafelami! Bądźcie gotowi na kulinarne cuda po połączeniu buraczanej tortilli z falafelem, warzywami i hummusem!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Sorbet malinowo-brzoskwiniowy
Słodka propozycja na letnie przyjęcie. Łagodny smak brzoskwiń połączony z kwaśną nutą malin w postaci lekkiego sorbetu.

Szybkie ciasto dyniowe
Sezonowa dynia smakuje świetnie, gdy upieczemy ją na słodko – na przykład w formie szybkiego ciasta z mąki razowej z dodatkiem cynamonu!

Makaron alla carbonara z guanciale
Klasyka prosto ze słonecznych Włoch, czyli makaron alla carbonara z guanciale! Sprawdź, jak przygotować to znane na całym świecie danie, i zaskocz bliskich smakiem godnym restauracyjnych dań.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Krewetki tygrysie z makaronem typu wstążki, sosem pomidorowym i ajwarem
Makaron z aromatycznym sosem pomidorowym podany z podsmażonymi krewetkami tygrysimi to prawdziwa uczta dla zmysłów. Koniecznie spróbuj przygotować to danie!

Złoty napar z imbiru
Rozgrzewający, wzmacniający napój na chłodne dni - imbir, owoce, miód. Pokochasz ten przepis!

Kanapka z wędlinami iberyjskimi
Wspaniała w swojej prostocie kanapka z wędlinami ibérico, aromatyczną oliwą i świeżą rukolą. Doceń smaki produktów w stylu hiszpańskim w daniu, w którym mają szansę lśnić.