Babka czekoladowa • przepis • składniki • przygotowanie
Babka, choć tradycyjnie kojarzona z okresami świątecznymi, coraz chętniej wypiekana jest na co dzień. Jej wilgotna konsystencja i intensywny smak czynią ją doskonałą bazą do różnych eksperymentów i modyfikacji. Jednym z pyszniejszych wariantów tego klasycznego wypieku jest wersja czekoladowa. Jak zrobić babkę czekoladową? Odkryj nasz przepis!

Czas przygotowania
95 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 9
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
UBIJAMY JAJKA
Umieść w misce jajka, a następnie ubij je mikserem na najwyższych obrotach. Masa powinna stać się puszysta i uzyskać jasny kolor. To ważny krok, który nadaje odpowiednią strukturę i lekkość babce.
DODAJEMY CUKIER I MASŁO
Stopniowo dodawaj cukier, nadal miksując na średnich obrotach. Gdy cukier zostanie dobrze wchłonięty, dodaj miękkie masło. Kontynuuj mieszanie, aż uzyskasz jednolitą konsystencję.
DODAJEMY CZEKOLADĘ
Dodaj do masy rozpuszczoną wcześniej, wystudzoną czekoladę. Delikatnie wymieszaj, aby czekolada połączyła się z resztą składników.
PRZESIEWAMY SKŁADNIKI SUCHE
W osobnej misce połącz przesianą mąkę pszenną, kakao, proszek do pieczenia oraz sodę oczyszczoną. Składniki suche dodaj do mokrych, jednocześnie mieszając, aby uniknąć grudek.
DODAJEMY KREM ORZECHOWO-CZEKOLADOWY I MLEKO
Kolejnym krokiem jest dodanie do ciasta kremu oraz ciepłego mleka. Wymieszaj wszystko dokładnie, by uzyskać jednolitą masę.
PRZEKŁADAMY MASĘ DO FOREMKI
Foremkę do babki wysmaruj masłem i podsyp mąką, a następnie przełóż do niej masę czekoladową i zamknij.
PIECZEMY BABKĘ CZEKOLADOWĄ
Wsadź foremkę do piekarnika, a potem piecz ją przez ok. godzinę. Babka jest gotowa, gdy drewniany patyczek wbity w środek wychodzi ze środka suchy.
PRZYGOTOWUJEMY POLEWĘ CZEKOLADOWĄ
W rondelku rozpuść masło wraz z czekoladą, a następnie wymieszaj. Gotową polewę delikatnie przestudź.
STUDZIMY BABKĘ
Wystudź ciasto poza piekarnikiem i wyciągnij je z formy, a następnie ozdób polewą czekoladową, wylewając ją na wierzch babki.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
5842 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
649,1 kcal
Tłuszcz
36,4 g
Węglowodany
68 g
Błonnik
0 g
Białko
10,7 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Gęś faszerowana jabłkami z goździkami i cynamonem
Klasyczna, długo pieczona i nadziewana jabłkami gęś to świetny pomysł na obiad na wyjątkową okazję. Przekonaj się, że chociaż trzeba na nią trochę poczekać, gęś wcale nie jest trudna w przygotowaniu!

Proste tortille z serem i pieczarkami
Prosty sposób na pożywne małe co nieco, które można mieć zawsze pod ręką. Świetny pomysł na drugie śniadanie i nie tylko!

Tarta czekoladowa z konfiturą z czarnej porzeczki
Jesteś ciekaw, jak smakuje tarta czekoladowa z konfiturą z czarnej porzeczki? Cukiernik Paweł Małecki podzieli się z Tobą swoim przepisem!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Ciasto marchewkowe z czekoladą
Jesienne ciasto marchewkowe z pyszną polewą czekoladową pokochają dorośli i dzieci!

Zapiekanka z jabłkiem i amarantusem
Spróbuj pysznego połączenia jabłka z amarantusem i twarogiem i przygotuj zapiekankę w słodkiej wersji.

Barszcz
Szukasz sprawdzonego przepisu na barszcz? Wypróbuj nasz przepis na zupę, podaną z kwaśną śmietaną!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Domowe sezamki
Domowe sezamki – łatwa do wykonania słodka przekąska dla całej rodziny. Wypróbuj przepis Pawła Małeckiego!

Wegańskie kotleciki z bobu z purée z kalafiora
Zielony i prosty obiad dla wielbicieli wegańskich przepisów? Spróbuj roślinnych kotlecików z bobu, podaj je z purée z kalafiora i skrop aromatycznym ziołowym sosem chimichurri! Pycha!

Kanapka rybaka
Delikatny smak pora duszonego ze śmietaną łączy się ze szlachetnym smakiem łososia w przepysznych kanapkach rybaka! Są idealne na śniadanie lub lunch – spróbuj koniecznie!