Babeczki z polewą • przepis • składniki • przygotowanie
Przygotowanie babeczek to nic trudnego. Sekret tkwi w ich udekorowaniu. Zobacz, jak to zrobić!

Czas przygotowania
90 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 12
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY CIASTO NA MUFFINY
Orzechy laskowe mielemy, mieszamy z mąką i proszkiem do pieczenia. Miękkie masło, cukier i sól miksujemy aż do uzyskania kremowej konsystencji. Dodajemy pojedynczo jajka, dokładnie miksujemy. Dodajemy mieszankę orzechów na przemian z mlekiem, mieszając. Papilotki wkładamy do wgłębień blachy do pieczenia muffinów, a następnie napełniamy je ciastem. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 175°C przez 30–35 minut na jasnobrązowy kolor. Pozostawiamy do ostygnięcia, a następnie wyjmujemy z zagłębień blachy.
BABECZKI OZDABIAMY WZOREM
Białą i ciemną czekoladę oddzielnie drobno siekamy i roztapiamy osobno w kąpieli wodnej. Powierzchnię babeczek smarujemy białą czekoladą. Ciemną czekoladę przelewamy do woreczka do zamrażania, woreczek zamykamy, odcinamy mały narożnik. Na babeczkach robimy cienkie kółka, a następnie za pomocą wykałaczek rozciągamy je od wewnątrz na zewnątrz, tworząc wzór pajęczyny. Pozostawiamy do wyschnięcia.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3919,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
326,6 kcal
Tłuszcz
19,7 g
Węglowodany
33,8 g
Błonnik
4,9 g
Białko
4,9 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Cytryny z miodem i rumem
Smakowity i rozgrzewający dodatek do herbaty umili długie jesienne wieczory w gronie najbliższych.

Kotleciki z komosy ryżowej
Smaczna przekąska lub pyszny obiad? Kotlety z komosy ryżowej sprawdzą się zawsze! Są chrupkie z zewnątrz, rumiane i mają lekko orzechowy smak. Najlepiej smakują z jogurtem naturalnym i koperkiem.

Maślane ciasteczka – przepis
Te wyjątkowe ciasteczka możesz przygotować dla siebie lub obdarować nimi kogoś bliskiego! Spróbuj wszystkich trzech wersji i stwórz wyjątkowy cookie box!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Podudzia z indyka z kaszą gryczaną
Tym razem w roli głównej soczysty indyk nacierany aromatycznymi ziołami i podawany z pyszną kaszą gryczaną.

Drożdżowe bułeczki dyniowe
Dzień najlepiej zacząć od własnoręcznie przygotowanych bułeczek dyniowych. Paweł Małecki pokaże Ci, jak je przygotować!

Sałatka z pieczonym burakiem, szpinakiem i pomarańczą
Propozycja, która kusi nie tylko soczystymi barwami, ale też idealną kompozycją smaków – w sam raz na ciepłe dni!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Grzybowe tortelloni
Aksamitne pierożki z grzybowym farszem podane z pieczarkami i kremowym sosem. Proste, eleganckie i pyszne danie.

Wieprzowina sauté w sosie pomidorowym z chorizo i oliwkami
Plastry schabu podsmażone z wyrazistymi dodatkami, podane z aromatycznym ryżem. Smaki inspirowane klasycznym hiszpańskim daniem!

Zębacz smugowy pieczony w limonkowej marynacie
Najsmaczniejsze przepisy często są bardzo proste – tak jest i w tym przypadku! Poznaj przepis na pieczonego zębacza z limonką i kaparami.