Babeczki sushi • przepis • składniki • przygotowanie
Wyjątkowa interpretacja japońskiego klasyka, czyli sushi! Wypróbuj ten przepis i sprawdź, jak smakują babeczki z ryżu, wodorostów nori i aromatycznego łososia.

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 3
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
MARYNUJEMY ŁOSOSIA
Rybę kroimy w kostkę. Do miseczki wlewamy ocet ryżowy, sos sojowy i sos teriyaki. Wszystkie składniki mieszamy i do tak przygotowanej zalewy dodajemy pokrojonego łososia. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy na ok. 20 minut.
ŁĄCZYMY RYŻ Z NORI
Każdy z płatów nori kroimy na 4 kwadraty. Następnie na środek każdego kwadratu nakładamy po 1‑1,5 łyżki ugotowanego ryżu i odkładamy na chwilę, aby wodorosty lekko zmiękły. Tak przygotowane kwadraty nori układamy w zagłębieniach foremki na muffiny.
FASZERUJEMY BABECZKI
Na każdą porcję nori z ryżem nakładamy równą ilość zamarynowanego łososia. Tak przygotowane babeczki pieczemy przez ok. 10 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 180°C.
PODAJEMY BABECZKI SUSHI
Ogórek kroimy w dość drobną kostkę. Następnie ozdabiamy nim każdą z babeczek. Całość oprószamy czarnym sezamem i podajemy z sosem sojowym i wasabi.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1029,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
343,1 kcal
Tłuszcz
7,1 g
Węglowodany
52,4 g
Błonnik
2 g
Białko
15,5 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Ostra zupa rybna z ryżem
Błyskawiczna w przygotowaniu propozycja dla wszystkich fanów orientalnych smaków – zupa z kawałkami ryby i ryżem.

Schabowy tonkatsu z ryżem z edamame
Spróbuj kotleta schabowego w japońskim wydaniu. Wyjątkowo chrupiący, podany z ryżem z fasolką edamame i pełnym smaku sosem, zachwyca od pierwszego kęsa.

Yaki-udon z warzywami
Dzięki przepisowi Kingi błyskawicznie przygotujesz wyjątkowe, smaczne, popularne w Japonii danie. Wypróbuj naszą propozycję i ciesz się aromatem powszechnym kuchni azjatyckiej.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Pieczarki faszerowane brązowym ryżem i serem camembert
Pieczarki portobello doskonale nadają się do faszerowania – spróbuj ich w połączeniu z brązowym ryżem, warzywami i serem camembert.

Kotlety śledziowe
Przepis inspirowany przedwojenną kuchnią w polskim stylu, w odrobinę unowocześnionej wersji Karola. Takich kotletów śledziowych jeszcze nie jedliście!

Sałatka „Zielona Bogini”
Niech talerz zazieleni się na wiosnę! Sałatka „Zielona Bogini”, którą przygotujesz wg przepisu Kingi, doda lekkości Twojemu codziennemu menu. Sprawdź, jak smakuje!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Galette gryczany z pomidorami
Wytrawny pieczony placek z mąką gryczaną. Nadziewamy kozim twarożkiem, świeżymi ziołami i pomidorami. Pyszny i prosty w przygotowaniu!

Szaszłyki z piekarnika
Zapach grillowanego mięsa unoszący się w powietrzu, soczyste kawałki kurczaka i warzyw delikatnie rumieniące się na rozgrzanym ruszcie... To wrażenia, które kojarzą się nam z letnimi spotkaniami przy grillu. Jednak co zrobić, gdy pogoda nie dopisuje, a naszła Cię ochota na szaszłyki? Spróbuj przygotować je w piekarniku!

Sos hamburgerowy
Sos hamburgerowy to obowiązkowy element każdego dobrego burgera, który podkreśla smak mięsa i nadaje całości wyjątkowego charakteru. Taki sos doskonale pasuje także do frytek czy kanapek. Przygotuj domowy sos hamburgerowy wraz z nami!