Babeczki marchewkowe z kremem lawendowym • przepis • składniki • przygotowanie
Doskonałe ciasto marchewkowe w formie babeczek z orzechami i kremem lawendowym – poznaj przepis!

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 12
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
ŁĄCZYMY SKŁADNIKI CIASTA
Marchew obieramy i ścieramy drobno na tarce. Orzechy grubo siekamy i mieszamy z marchewką oraz rodzynkami. Jaja, brązowy cukier i sól ubijamy na gęsty, jasny krem. Dolewamy olej, mieszając. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia oraz przyprawy i krótko mieszamy. Dodajemy mieszankę z marchwi i bakalii i ponownie mieszamy.
PIECZEMY BABECZKI
Ciasto przekładamy do 12 papilotek na babeczki, które umieszczamy na blasze lub w formie do babeczek i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170°C przez 25-30 minut. Studzimy.
PRZYGOTOWUJEMY TWAROŻEK LAWENDOWY
Cukier i lawendę (w ilości według uznania) dokładnie rozgniatamy w moździerzu. Odsypujemy 2-3 łyżeczki, pozostałą ilość wraz z sokiem pomarańczowym dodajemy do serka i mieszamy, a następnie wstawiamy do lodówki do momentu podania. Przed podaniem na każdej babeczce robimy kleks z lawendowego twarożku, posypujemy pozostałym cukrem z lawendą i dekorujemy kwiatami lawendy.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3874,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
322,9 kcal
Tłuszcz
20,7 g
Węglowodany
31,1 g
Błonnik
5,3 g
Białko
5,3 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Naleśniki à la Raffaello
Mleczko i wiórki kokosowe, biała czekolada i migdały! Jeśli to Twoje ulubione smaki, koniecznie przygotuj najnowszy przepis Pawła Małeckiego!

Mega muffinki czekoladowe
Wielka babeczka dla wielkich łasuchów, którą upieczesz w kilka chwil. Prosty i pyszny deser o mocno czekoladowym smaku.

Ciągutki z mleka i oleju kokosowego
Paweł Małecki zdradza przepis na deser swojego dzieciństwa! Zobacz, jak z 3 składników powstaną ciągutki idealne!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Arancini – faszerowane kulki ryżowe
Zaskakują serowo-pomidorowym nadzieniem i chrupką panierką – mowa o arancini, kuleczkach z ryżu arborio, które łatwo odtworzysz we własnej kuchni dzięki przepisowi Darii!

Babeczki red velvet
Poznaj przepis na popularny tort w mniejszej wersji! Te babeczki smakują wyśmienicie!

Cukiniowe spaghetti z indykiem
Zobacz, jak przygotować lekki makaron z cukinii! W połączeniu z warzywnym sosem i klopsikami z mięsa indyczego zachwyci nawet największego niejadka!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Pierogi pieczone z kapustą i grzybami
Wypróbuj przepis Karola i zasmakuj w pierogach z kapustą i grzybami, pieczonymi w piekarniku!

Ciasto czekoladowe z wiśniami
Szukasz deseru, który łączy intensywny smak czekolady z owocową nutą? To doskonale trafiłeś! Nasze czekoladowe ciasto z wiśniami z pewnością zachwyci ciebie i wszystkich domowników. Poznaj nasz sposób na ten pyszny, niezwykle aromatyczny wypiek!

Gulasz z sarny na winie z pieczarkami
Kawałki szlachetnego mięsa z sarny warto wykorzystać do przygotowania aromatycznego gulaszu na bazie wina. Dodaj do niego pieczarki lub ulubione grzyby i ciesz się smakiem prawdziwych darów