Zalanie płatków śniadaniowych mlekiem to przepis na szybkie i proste śniadanie dla całej rodziny. Jeśli zaserwujesz jednak pierwsze lepsze płatki z marketowej półki, mogą nie zapewnić uczucia sytości i już po godzinie wszyscy będą znowu głodni. Kluczem jest wybór właściwych płatków, które będą zdrowe, dobre w smaku i sycące. Dowiedz się, na co warto zwracać uwagę podczas ich zakupu.
Prosty skład
Przeglądając płatki wyeksponowane na sklepowych półkach, nie zawsze warto sugerować się tylko kolorowym opakowaniem z kreatywnymi hasłami reklamowymi. Ich zadaniem najczęściej jest odwracanie uwagi od tego, co najważniejsze. Jedyną istotną informacją na opakowaniu jest skład, który powinien być jak najprostszy. Ulepszacze smaku, sztuczne aromaty, czy barwniki czy duża ilości soli (nawet w naszych płatkach są jakiś śladowe ilości, więc albo bym podkreśliła że chodzi o dużą ilość lub w ogóle bym z tekstu usunęła sól - bo w kolejnym zdaniu jest że nie są potrzebne ale sód już jest potrzebny) to składniki, których warto unikać. Nie są one do niczego potrzebne naszym organizmom, a same płatki stają się przez nie mniej zdrowe. Do wartościowych dodatków, zaliczamy naturalne przyprawy, na przykład ekologiczne kakao, cynamon cejloński czy sproszkowane daktyle. Pamiętaj, że zdrowe płatki do mleka możesz też zamówić przez Internet.
Ekologiczne zboża
Wiesz już, co nie powinno pojawiać się w składzie dobrych płatków. Czego warto więc szukać? Przede wszystkim zdrowych, ekologicznych zbóż. Pyszne i wartościowe płatki powstają z mąki orkiszowej, gryczanej czy jaglanej, a także z ekologicznych płatków owsianych. Gryka, orkisz czy proso to cenne źródła białka, ale nie tylko.
Wysoka zawartość błonnika
Zbożowymi płatkami śniadaniowymi można się najeść na wiele godzin. Dzieje się tak dzięki błonnikowi pokarmowemu, który jest zawarty w zbożach. Jego zadaniem jest wspomaganie pracy układu pokarmowego. To błonnik w dużym stopniu odpowiedzialny jest też za uczucie sytości.
Brak cukru
Sprawdzając skład płatków śniadaniowych, zwróć uwagę, czy widnieje w nim cukier dodany albo inne substancje słodzące. To kolejne składniki, których warto unikać, bo nie mają pozytywnego wpływu na funkcjonowanie naszego organizmu. Nie oznacza to jednak, że wszystkie płatki o słodkim smaku są dla nas niedobre. Wystarczy, że wybierzesz płatki z dodatkiem sproszkowanych daktyli ekologicznych. Owoce te są słodkie z natury, a przy tym pełne witamin. Ich dodatek sprawia, że płatki stają się zdrowsze, a jednocześnie nadają im naturalnej słodyczy.
Z czym jeść płatki?
Jak wspomnieliśmy już we wstępie, większość z nas zalewa płatki mlekiem – od dziecięcych lat byliśmy przecież uczeni jadania ich właśnie w ten sposób. Tymczasem płatki można z powodzeniem łączyć też z innymi produktami. Łatwym sposobem na przełamanie śniadaniowej rutyny jest zamiana krowiego mleka na napoje roślinne – na przykład na owsiane lub migdałowe. Jeśli chcesz natomiast zmienić konsystencję posiłku, zamiast mleka sięgnij po jogurt albo serek wiejski.