Lasagne Makaron to popularne danie włoskie, które kochają miliony. W tym artykule dowiesz się, jak przygotować wyśmienitą lasagne domowymi sposobami - podpowiemy, z jakich składników ją zrobić, jakich przepisów użyć i jakie są najlepsze porady, by lasagne się udała.
Kluczowe wnioski:- Do przygotowania lasagne potrzebne są plastry makaronu, mięso mielone, sos pomidorowy i beszamel.
- Najlepiej używać makaronu przeznaczonego specjalnie do lasagni.
- Mięso warto zrumienić wcześniej cebulą i ziołami.
- Sos beszamel zagęszczamy mąką i mlekiem.
- Piec lasagne około 40 minut w 180 stopniach.
Jak Przygotować Makaron Lasagne
Aby przygotować smaczną lasagne makaron, należy najpierw zadbać o odpowiednie składniki. Kluczowe są tu dobrej jakości plastry makaronu przeznaczonego właśnie do lasagni. Powinien on być elastyczny, aby można go było łatwiej układać warstwami. Równie istotny jest wybór mięsa na farsz - zazwyczaj stosuje się tu wołowinę lub wieprzowinę mieloną, którą warto wcześniej zrumienić z cebulą i ulubionymi ziołami.
Oprócz mięsa i makaronu lasagne potrzebują jeszcze dwóch rodzajów sosu - pomidorowego i beszamelowego. Ten pierwszy powinien być gęsty, aby nie wydostawał się z makaronu podczas pieczenia. Sos beszamel z kolei przygotowujemy na bazie mąki, mleka lub śmietany i masła.
Układanie warstw lasagne
Mając już przygotowane składniki, można zabrać się za układanie warstw owych słynnych włoskich placuszków. Na spodzie naczynia żaroodpornego kładziemy porcję sosu pomidorowego. Na to układamy warstwę makaronu lasagne, następnie farsz mięsny i sos beszamel. I tak na przemian, aż do wyczerpania składników.
Ostatnią warstwą powinien być makaron, a na samym wierzchu warto dodać jeszcze trochę start ego sera, np. parmezanu. Tak przygotowaną lasagne pieczemy około 40 minut w temperaturze 180 stopni, aż sosy się ze sobą połączą, a ser się rozpuści i zrumieni.
Jakich Składników Użyć do Lasagne
Jak już wspomniano, kluczowe składniki to makaron do lazanii, mięso mielone, pomidory i sos beszamel. Jednak warto zwrócić uwagę na kilka szczegółów, aby nasza lasagne była wyśmienita.
Makaron lasagne
Najlepszy będzie makaron kupiony specjalnie do pieczenia lasagni. Powinien on być cienki, elastyczny i chłonny. Dzięki temu łatwiej nim operować przy układaniu lasagne, a po upieczeniu makaron wchłonie smakowite sosy.
Mięso i sos pomidorowy
Do farszu idealnie nadaje się wołowina lub wieprzowina mielona. Warto wcześniej podsmażyć ją z cebulą, czosnkiem lub ulubionymi ziołami. Mięso łączymy z gęstym, pomidorowym sosem. Możemy użyć gotowego lub przyrządzić własny - z pomidorów, przypraw i koncentratu.
Sos beszamel
Bazę sosu beszamel stanowią mleko lub śmietana i masło. Zagęszczamy go mąką, doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Im gęstszy beszamel, tym lepiej, aby się nie wyciekał z warstw lasagne podczas pieczenia.
Czytaj więcej: Pyszna Lasagne Ile Piec w Piekarniku
Przepis na Domową Lasagne
Oto sprawdzony przepis na przepyszną lasagne przygotowaną w warunkach domowych:
- Makaron lasagne - opakowanie
- Mięso mielone (wołowina lub wieprzowina) - 400 g
- Passata pomidorowa - 500 ml
- Cebula - 1 duża
- Czosnek - 3 ząbki
- Sól, pieprz, bazylia - do smaku
- Mąka pszenna - 3 łyżki
- Mleko - 500 ml
- Masło - 100 g
- Gałka muszkatołowa - szczypta
- Parmezan lub inny ser do posypania
- Cebulę i czosnek drobno posiekaj.
- Zrumień cebulę i czosnek na patelni, dodaj mięso mielone. Smaż ok. 5 minut.
- Dodaj passatę pomidorową i przyprawy. Gotuj 10 minut.
- Zagęść mąką mleko na gładki sos beszamel.
- Układaj na przemian: makaron, farsz, beszamel. Posyp wierzch startym serem.
- Piecz 40 minut w 180°C aż się zrumieni.
Smacznego!
Ile Czasu Gotować Makaron Lasagne

Stanowiące bazę lasagne plastry makaronu wymagają wcześniejszego ugotowania przed pieczeniem całego dania. Jednak ile dokładnie czasu gotować makaron na lasagne?
Zazwyczaj makaron do lasagni wstępnie gotujemy w osolonej wodzie przez około 10-12 minut. Nie powinien być jednak całkiem miękki, bo w trakcie pieczenia lasagne jeszcze dobrze się udusi w sosach.
Po tym czasie makaron do lasagni powinien być jeszcze dość twardy oraz zachować swój kształt. Dzięki temu łatwiej będzie go układać warstwami przy przygotowaniu dania. Po upieczeniu lasagne w piekarniku makaron zmięknie od sosów i będzie idealnie al dente.
Sprawdzenie makaronu kłując widelcem
Aby sprawdzić, czy makaron lasagne jest już ugotowany, warto co jakiś czas go kłuć widelcem. Jeśli makaron jest w dotyku dość twardy i sprężysty - nadaje się do wyjęcia z wody. Jeżeli zaś makaron jest bardzo miękki i rozklejony, przegotowaliśmy go.
Jakie Serwować Dodatki do Lasagne
Choć klasyczna lasagne sama w sobie jest bardzo sycąca, to wiele osób lubi do niej podawać smaczne dodatki. Jakie zatem dobrać dodatki do lasagni?
Surówki warzywne
Świetnym uzupełnieniem lasagni będą chrupiące surówki, np. z białej kapusty, marchewki, kalarepki lub ogórków. Dostarczą one świeżości i dodatkowych wartości odżywczych.
pieczywo czosnkowe
Pyszne i sycące będzie również pieczywo czosnkowe, zwłaszcza gdy jest świeże i chrupiące w środku. Można je posmarować oliwą z oliwek lub masłem.
Sałatka
Lekką alternatywą dla surówek będzie sałatka z ulubionych składników, jak pomidory, ogórki, rukola, roszponka lub sałata. Świetnie komponuje się z gęstą lasagne.
Jakie Wybrać Sosu do Nadzienia Lasagne
Klasyczne nadzienie do lasagni składa się z mięsa, sosu pomidorowego i beszamelowego. Jednak można tu eksperymentować z różnymi odmianami tych sosów.
Sos pomidorowy
Zamiast zwykłego przecieru pomidorowego, można użyć bardziej wyrazistej passaty albo sosu bolońskiego. Warto też dodać suszone zioła prowansalskie.
Aby beszamel był bogatszy w smaku, można dodać do niego startego parmezanu, sera mozzarella lub cheddar. Sos zyska wówczas na kremowości.
Inne warianty sosów
Ciekawą odmianą klasycznej lasagne może być też zastąpienie jednego z sosów alternatywą, np. śmietanowym sosem serowym, pesto lubjogurtem naturalnym.
Podsumowanie
Przygotowanie lasagne w domu nie jest trudne, choć wymaga pewnego doświadczenia. Najważniejsze to dobrać odpowiedni makaron do lazanii - powinien on być elastyczny i dobrze chłonąć sosy podczas pieczenia. Mięso lepiej wcześniej zrumienić z cebulą, a sos pomidorowy i beszamel dobrze zagęścić.
Układając lasagne, pamiętajmy o naprzemiennym układaniu makaronu z farszem i sosami. Ostatnią warstwą powinien być makaron posypany startym serem. Pieczemy około 40 minut. Do lasagne świetnie smakują surówki lub pieczywo czosnkowe. Można też zastąpić klasyczne sosy ich smakowymi wariantami.
Najważniejsze w przygotowaniu lasagne to odpowiednio makaron lasagne ugotować - powinien być jeszcze dość twardy, aby łatwo było go układać warstwami. Po upieczeniu zmięknie w sosach i będzie idealny. Przed podaniem lasagne warto odczekać kilka minut - będzie wówczas aromatyczniejsza.
Mamy nadzieję, że nasze wskazówki pomogą Państwu przygotować wyśmienitą włoską lasagne. To danie wygląda efektownie i zawsze przypadnie do gustu domownikom. Smacznego!