Przepisy

Jak Zrobić Popcorn na Patelni - Prosty Sposób

Autor Jolanta Kubiak
Jolanta Kubiak14.01.20246 min.
Jak Zrobić Popcorn na Patelni - Prosty Sposób

Jak Zrobić Popcorn na Patelni to bardzo prosty i szybki sposób na przyrządzenie przekąski, która spodoba się zarówno dzieciom, jak i dorosłym. W tym artykule dowiesz się, jakiej patelni użyć, jak przygotować ziarna kukurydzy, rozgrzać olej i uprażyć popcorn tak, aby był chrupiący i smaczny. Przekonasz się, że zrobienie popcornu na patelni to żaden problem!

Kluczowe wnioski:
  • Patelnia musi być gruba i dobrze przewodzić ciepło.
  • Ziarno kukurydzy dobrze wysuszyć przed prażeniem.
  • Olej rozgrzać na wysoką temperaturę przed dodaniem ziaren.
  • Mieszać ziarna przez cały czas prażenia.
  • Uważać, aby popcorn się nie przypalił.

Jak wybrać odpowiednią patelnię

Kluczem do udanego popcornu na patelni jest wybór odpowiedniego naczynia. Najlepsza będzie gruba patelnia żeliwna lub emaliowana, która dobrze przewodzi ciepło. Możesz też użyć głębokiej patelni wok. Nie polecam natomiast cienkich teflonowych patelni, ponieważ nie nagrzeją się wystarczająco i popcorn nie będzie się dobrze prażył.

Rozmiar patelni też ma znaczenie. Im większa powierzchnia, tym lepiej ziarna się rozłożą i będą miały więcej miejsca do prażenia. Ja zwykle używam patelni o średnicy około 30 cm, na której wygodnie zmieści się około 80-100 g ziaren kukurydzy.

Jaką patelnię wybrać?

Podsumowując, idealna patelnia do robienia popcornu powinna:

  • być wykonana z żeliwy lub emalii;
  • mieć grubość co najmniej 5 mm;
  • dobrze przewodzić ciepło;
  • mieć średnicę około 30 cm.

Taka patelnia zapewni równomierne i szybkie nagrzanie, co przełoży się na doskonale spopcornowaną kukurydzę.

Jak przygotować ziarna kukurydzy

Jak Zrobić Popcorn w Garnku - przed przystąpieniem do prażenia warto odpowiednio przygotować ziarno kukurydzy. Najlepsze efekty osiąga się z ziarnem suchym, dlatego radzę je wysuszyć. Wystarczy rozłożyć je na kilka godzin w ciepłym miejscu lub na 10-15 minut w piekarniku rozgrzanym do 100°C. Dzięki temu pęcherzyki pary powstające podczas prażenia będą większe, a popcorn smaczniejszy.

Ilość ziaren zależy od wielkości patelni, ale 80-100 g to odpowiednia proporcja. Przy takiej ilości będzie wystarczająco dużo miejsca do prażenia każdego ziarniaka.

Jak długo suszyć kukurydzę?

Suszenie ziaren przed podsmażeniem ma kluczowe znaczenie dla powodzenia całej potrawy. Oto kilka wskazówek:

  • małe ilości kukurydzy wystarczy wysuszyć przez 3-4 godziny w temperaturze pokojowej;
  • większe ilości warto umieścić w piekarniku nagrzanym do 100°C na 10-15 minut;
  • suszone ziarna powinny być twarde i chrupiące w dotyku.

Odpowiednio wysuszona kukurydza będzie chrupiąca i idealnie spopcornowana.

Czytaj więcej: Jakie przyprawy do mielonego? Sprawdzone receptury na smaczne kotlety i mięso mielone

Jak rozgrzać olej na patelni

Kluczowym elementem przygotowania jest też odpowiednie rozgrzanie patelni i oleju. Radzę użyć oleju o wysokiej temperaturze dymienia, np. kukurydzianego, słonecznikowego lub arachidowego. Na patelnię o średnicy 30 cm wlej około 2-3 łyżek stołowych oleju i rozgrzej go na maksymalnym ogniu przez około 2-3 minuty.

Warto sprawdzić temperaturę oleju np. patyczkiem do szaszłyków. Powinien się mocno "gotować" wokół niego. Taka wysoka temperatura sprawi, że po dodaniu ziaren szybko zaczną pękać, uwalniając wilgoć w postaci pary i powiększając objętość popcornu.

Jaka temperatura oleju?

Aby uzyskać idealny popcorn, olej należy rozgrzać do temperatury:

olej kukurydziany 160-180°C
olej słonecznikowy 170-190°C
olej arachidowy 180-200°C

Przy tak wysokiej temperaturze ziarna błyskawicznie zaczną pękać i intensywnie parować.

Kiedy wsypać ziarna na patelnię

Jak Zrobić Popcorn na Patelni - Prosty Sposób

Gdy olej na patelni jest już mocno rozgrzany, dodaj przygotowane wcześniej ziarna kukurydzy. Wsyp je szybko, ale ostrożnie, tak aby się równomiernie rozłożyły na patelni, w jednej warstwie. Następnie przykryj patelnię pokrywką – dzięki temu para pozostanie w środku i sprawi, że popcorn będzie bardziej puszysty.

Jak Zrobić Popcorn w Garnku - pilnuj jednak, aby nie przykryć patelni całkowicie. Pozostaw otwór około 1 cm, dla odprowadzenia nadmiaru pary. Inaczej kropelki skroplonej wilgoci mogą zawilgocić już uprażony popcorn.

Ile ziaren wsypywać na raz?

Aby osiągnąć najlepsze rezultaty, na patelnię o średnicy 30 cm dodaj jednorazowo około 80-100 g surowej kukurydzy. Przy takiej ilości ziarna będą miały dość przestrzeni do prażenia i nie przypalą się.

Jak mieszać ziarna podczas prażenia

Od razu gdy wsypiesz ziarna na rozgrzany olej, zaczną intensywnie pękać. Wtedy musisz je cały czas mieszać, np. drewnianą łyżką. Ma to dwie zalety:

- ziarna równomiernie się prażą, zamiast przywierać do siebie i patelni;

- gotowe płatki popcornu "wędrują" na górę, a surowe ziarna opadają na dno, gdzie mogą dalej pękać.

Mieszaj energicznie przez 2-3 minuty od dodania ziaren, aż do momentu gdy ich pękanie niemal ustąpi. Wtedy popcorn jest gotowy!

Pamiętaj o ciągłym mieszaniu prażącej się kukurydzy. To klucz do jej równomiernego podsmażenia i uzyskania pulchnego, chrupiącego popcornu.

Jak długo smażyć popcorn?

Cały proces przygotowania popcornu na patelni trwa zaledwie kilka minut. Oto orientacyjne ramy czasowe:

  • 2-3 minuty – rozgrzewanie oleju;
  • 1 minuta - prażenie ziaren od chwili wsypania;
  • 2-3 minuty - mieszanie prażącego się popcornu;
  • Razem: około 5-7 minut.

Po tym czasie popcorn powinien być gotowy do wyjęcia z patelni.

Jak sprawdzić gotowość popcornu

Najprostszą metodą jest nasłuchiwanie. Kiedy odgłos pękających ziaren niemal ustąpi, a słychać już tylko lekkie pohukiwanie, popcorn prawdopodobnie jest gotowy. Warto jednak zajrzeć pod pokrywkę, aby upewnić się, że faktycznie prawie wszystkie ziarna spopcornowały.

Bardzo pomocne jest też kontrolowanie zapachem. Kukurydza zaczyna intensywnie pachnieć, gdy zaczyna się przypalać. Wtedy trzeba natychmiast zdjąć patelnię z ognia i przesypać popcorn do miski.

Gotowy popcorn powinien być złocisty i chrupiący. Jeśli jakieś ziarna nie spopcornowały, po prostu wysmaż je ponownie na patelni na końcu. Smacznego!

Podsumowanie

Przygotowanie chrupiącego popcornu na patelni jest naprawdę bardzo prostym sposobem, który nie zajmuje wiele czasu, a dostarcza mnóstwo radości. Najważniejsze jest odpowiednie przygotowanie składników - wybór grubej patelni, która dobrze przewodzi ciepło, wysuszenie ziaren kukurydzy oraz rozgrzanie oleju do wysokiej temperatury.

Sam proces przyrządzania popcornu jest krótki - wystarczy wsypać ziarna na rozgrzany olej i mieszać je przez kilka minut, aż popcorn będzie chrupiący i złocisty. Całość zajmuje zaledwie 5-7 minut, więc to świetna przekąska, gdy niespodziewanie zgłodniejemy.

Nawet osoby, które nigdy wcześniej nie przyrządzały popcornu w ten sposób, na pewno sobie poradzą. Wystarczy postępować zgodnie z przepisem krok po kroku. Na pewno warto spróbować i przekonać się samemu, jak prosty i smaczny jest Popcorn z Patelni czy Popcorn w Garnku.

Mamy nadzieję, że ten artykuł zachęci Was do samodzielnego przygotowania chrupiącego przysmaku w domu. Z pewnością spodoba się on zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Smacznego!

Oceń artykuł

rating-outline
rating-outline
rating-outline
rating-outline
rating-outline
Ocena: 0.00 Liczba głosów: 0

5 Podobnych Artykułów:

  1. Kamień do pizzy z łopatką: Przewodnik po pieczeniu pizzy w Multicookerze
  2. Schudniesz czy się zatrujesz? 10 kombinacji składników, których musisz unikać
  3. Przygotowanie suszonych grzybów: najlepsze metody kuchenne
  4. Potrawy z Grilla Elektrycznego - Przepisy i Pomysły
  5. Smaki Turcji: przepisy na autentyczne dania tureckie
Autor Jolanta Kubiak
Jolanta Kubiak

Cześć! Jestem weganką od 5 lat i uwielbiam eksperymentować w kuchni z różnymi zamiennikami nabiału i jajek. Moją pasją jest pieczenie ciast, tortów i cupcake'ów bez jajek, mleka i masła. Na blogu znajdziecie mnóstwo oryginalnych przepisów, technik wypieku i dekorowania słodkości rodem z mojej kuchni. Serdecznie zapraszam!


 

Udostępnij artykuł

Napisz komentarz

Polecane artykuły

Szynka pieczona w rękawie: odkryj sekret jej soczystości
PrzepisySzynka pieczona w rękawie: odkryj sekret jej soczystości

Poznaj sekret przygotowania soczystej, miękkiej pieczonej szynki w rękawie. Prosta, a zarazem genialna metoda pieczenia sprawi, że każda karkówka będzie niewiarygodnie krucha i pełna aromatów. Przekonaj się, jak łatwo uzyskać efekt soczystego schabu pieczonego w rękawie!