Kuchnia azjatycka cieszy się w Polsce ogromną popularnością. Konsumenci bardzo chętnie eksperymentują w domu z azjatyckimi daniami. Przykładem jest sushi. Każdy może wypróbować dowolny zestaw do robienia sushi. Japońska potrawa jest powszechnie uznawana za jedną z najzdrowszych na świecie. Dosłowne tłumaczenie słowa „sushi” oznacza „kwaśny ryż”. Jest kilka rodzajów sushi. W artykule wyjaśniamy, dlaczego warto jeść sushi i gdzie można kupić zestaw do sushi.
Jeszcze jakiś czas temu sushi było bardzo egzotyczną potrawą w Polsce. Z czasem zaczęły powstawać liczne restauracje specjalizujące się w przygotowywaniu sushi. W zasadzie każdy może samodzielnie zrobić dla siebie sushi. Wystarczy zamówić najlepszy zestaw do sushi w sklepie https://sushi-sklep.pl/. Przy okazji można zamówić produkty takie jak wasabi (japoński chrzan) i sriracha (sos tajski). Sklep ma do zaoferowania wiele produktów przydatnych do komponowania posiłków rodem z Azji. Klienci sklepu mogą też sprawdzić przepisy na sushi.
Dla kogo polecane jest sushi?
W latach 90.XX wieku sushi było mało znanym daniem w Polsce. Najłatwiejszy dostęp do tego dania miały osoby pracujące w azjatyckich korporacjach, chodzące do renomowanych restauracji i podróżujące do Azji. Pojęcie o sushi było bardzo znikome. Sushi kojarzone było z surową rybą z ryżem w rolce z wodorostów. Moda na sushi sprawiła, że Polacy zaczęli doceniać tę wyjątkową japońską potrawę. Ponieważ sushi występuje w kilku rodzajach, potrawa trafia w kulinarny gust nawet najbardziej wymagających konsumentów. Sushi rekomendowane jest w szczególności dla osób, które chcą prowadzić zdrowy styl życia. To również ciekawa propozycja dla osób, które mają tendencje do tycia, a nie chcą przechodzić na restrykcyjne diety. Danie jest bardzo syte, dlatego da się zaspokoić głód nawet przy niewielkim zestawie. Sushi jest doskonałe na każdą okazję. Nie ma znaczenia, czy jest to uroczystość rodzinna, czy firmowa. Jest to idealne danie na kolację we dwoje.
Jakie walory zdrowotne ma sushi?
Przede wszystkim warto zwrócić uwagę na fakt, że sushi jest potrawą niskokaloryczną i lekkostrawną. Składniki potrawy podkręcają metabolizm, dlatego są polecane dla osób, które chcą schudnąć lub zachować szczupłą sylwetkę. Spożywanie sushi pozytywnie wpływa na regulację pracy jelit, na wzrok i na funkcjonowanie tarczycy. Sushi korzystnie wpływa na serce. Przeciwdziała chorobom takim jak miażdżyca (reguluje poziom cholesterolu). Danie wykazuje właściwości antyoksydacyjne. Ciekawostką jest, że regularne jedzenie sushi może mieć wpływ na dłuższe zachowanie młodego wyglądu. Istnieje też pogląd, że potrawa chroni przed powstawaniem nowotworów. Na dodatek panuje przekonanie, że to właśnie dzięki sushi Japończycy są długowieczni. By sushi faktycznie miało bardzo dobry wpływ na zdrowie, należy kupować wyłącznie składniki najlepszej jakości.
Jakie są rodzaje sushi?
Wielbiciele sushi mogą spróbować kilku odmian tego popularnego dania. Może to być między innymi nigiri, maki sushi, hosomaki, kappa maki, futomaki, uramaki, omlet tamago, date maki, tempura maki, gunkan maki, temaki, kaburamaki, oyakomaki, sashimi, inari sushi i temari sushi.
Sushi można jeść palcami lub pałeczkami. Sushi podaje się na ceramicznych zestawach do sushi (również do kupienia w sklepie online). Jeśli chodzi o przepisy na wybrane odmiany sushi, to z łatwością można znaleźć je w internecie. Osoby początkujące mogą rozpocząć przygodę z sushi od najmniejszych zestawów do sushi.