Insulinooporność to zespół zaburzeń metabolicznych, które zmniejszają wrażliwość tkanek na działanie insuliny. Aby ustabilizować poziom glukozy we krwi, organizm zaczyna produkować więcej insuliny, co prowadzi do hiperglikemii i może skutkować cukrzycą typu 2. Jedną z ciekawych propozycji jest terapia insulinooporności za pomocą diety ketogenicznej. Czy insulinooporność można rzeczywiście zwalczyć dietą?
Jakie są przyczyny i objawy insulinooporności?
Istnieje wiele przyczyn insulinooporności, a najczęściej powtarzane to: niezdrowy styl życia, brak aktywności fizycznej, wysokokaloryczna i wysokowęglowodanowa dieta oraz niektóre choroby, takie jak otyłość, nadciśnienie, zespół policystycznych jajników (PCOS), przewlekły stres, cukrzyca ciążowa czy używki (alkohol i papierosy).
Objawy insulinooporności:
- senność i ciągłe zmęczenie,
- zawroty i bóle głowy,
- drażliwość,
- zaburzenia koncentracji,
- wzmożony apetyt na słodycze,
- zwiększone pragnienie,
- hipoglikemia reaktywna (spadek poziomu glukozy we krwi po posiłku),
- częste oddawanie moczu,
- trudności w redukcji masy ciała.
Jak leczyć insulinooporność?
Insulinooporność można zdiagnozować za pomocą takich badań, jak klamra euglikemiczna, doustny test tolerancji glukozy oraz poziom glukozy i insuliny na czczo. Jeśli okaże się, że masz insulinooporność, nie szukaj od razu leków, lecz wprowadź do swojej codzienności więcej ruchu i przejdź na dietę o ograniczonej podaży węglowodanów. Podstawą leczenia insulinooporności jest dieta, a na farmakoterapię warto zdecydować się dopiero wtedy, gdy aktywność fizyczna i zdrowy jadłospis nie przyniosą efektu. W związku z tym, że od insulinooporności jest bardzo niedaleko do cukrzycy, zalecenia dietetyczne dla obu schorzeń mogą być podobne.
Główne cele leczenia:
- ustalenie optymalnej kaloryczności diety,
- normalizacja masy ciała,
- zwiększenie wrażliwości tkanek na insulinę,
- przywrócenie prawidłowego poziomu glukozy we krwi,
- normalizacja poziomu lipidów we krwi,
- ograniczenie podaży węglowodanów (zwłaszcza prostych) i produktów wysoko przetworzonych,
- wprowadzenie do diety produktów o niskim indeksie glikemicznym,
- zwiększenie podaży tłuszczów, białka i warzyw.
Jak dieta ketogeniczna może pomóc w insulinooporności?
W związku z tym, że główną rolę w rozwoju insulinooporności odgrywają węglowodany proste, coraz więcej mówi się o zaletach diety ketogenicznej w leczeniu tego schorzenia. Dieta keto jest bowiem oparta głównie na tłuszczach (70–80%), a białko i węglowodany zajmują w niej odpowiednio 20–25% i 5–10%. Stosowanie diety ketogenicznej normalizuje masę ciała, wyrównuje poziom glukozy we krwi i zwiększa wrażliwość komórek na insulinę.
Nie ma jednego uniwersalnego jadłospisu dla każdej osoby zmagającej się z insulinoopornością. Dieta powinna być dobrana indywidualnie przez dietetyka specjalizującego się w keto – specjalisty nie trzeba wcale szukać w okolicy, gdyż eksperci układają jadłospisy również przez internet.
Jeśli Twoim wyborem będzie dieta ketogeniczna dietetyk online zleci wykonanie badań wstępnych przed rozpoczęciem diety, a następnie obliczy indywidualne zapotrzebowanie na kalorie i ułoży jadłospis, uwzględniając wiek, masę ciała, stopień aktywności fizycznej, wagę docelową i preferencje żywieniowe. Dieta ketogeniczna nie tylko dodaje energię i pozwala szybko schudnąć, lecz również sprawdza się jako element terapii wielu współczesnych chorób, m.in. insulinooporności, cukrzycy, niedoczynności tarczycy, zespołu jelita wrażliwego, PCOS, a nawet nowotworów.