multicooker.pl
Zdrowe odżywianie

Dieta ketogeniczna – czy pomoże wyjść z insulinooporności?

Dagmara Zielińska24 lutego 2025
Dieta ketogeniczna – czy pomoże wyjść z insulinooporności?

Insulinooporność to zespół zaburzeń metabolicznych, które zmniejszają wrażliwość tkanek na działanie insuliny. Aby ustabilizować poziom glukozy we krwi, organizm zaczyna produkować więcej insuliny, co prowadzi do hiperglikemii i może skutkować cukrzycą typu 2. Jedną z ciekawych propozycji jest terapia insulinooporności za pomocą diety ketogenicznej. Czy insulinooporność można rzeczywiście zwalczyć dietą?

Jakie są przyczyny i objawy insulinooporności?

Istnieje wiele przyczyn insulinooporności, a najczęściej powtarzane to: niezdrowy styl życia, brak aktywności fizycznej, wysokokaloryczna i wysokowęglowodanowa dieta oraz niektóre choroby, takie jak otyłość, nadciśnienie, zespół policystycznych jajników (PCOS), przewlekły stres, cukrzyca ciążowa czy używki (alkohol i papierosy).

Objawy insulinooporności:

  • senność i ciągłe zmęczenie,
  • zawroty i bóle głowy,
  • drażliwość,
  • zaburzenia koncentracji,
  • wzmożony apetyt na słodycze,
  • zwiększone pragnienie,
  • hipoglikemia reaktywna (spadek poziomu glukozy we krwi po posiłku),
  • częste oddawanie moczu,
  • trudności w redukcji masy ciała.

Jak leczyć insulinooporność?

Insulinooporność można zdiagnozować za pomocą takich badań, jak klamra euglikemiczna, doustny test tolerancji glukozy oraz poziom glukozy i insuliny na czczo. Jeśli okaże się, że masz insulinooporność, nie szukaj od razu leków, lecz wprowadź do swojej codzienności więcej ruchu i przejdź na dietę o ograniczonej podaży węglowodanów. Podstawą leczenia insulinooporności jest dieta, a na farmakoterapię warto zdecydować się dopiero wtedy, gdy aktywność fizyczna i zdrowy jadłospis nie przyniosą efektu. W związku z tym, że od insulinooporności jest bardzo niedaleko do cukrzycy, zalecenia dietetyczne dla obu schorzeń mogą być podobne.

Główne cele leczenia:

  • ustalenie optymalnej kaloryczności diety,
  • normalizacja masy ciała,
  • zwiększenie wrażliwości tkanek na insulinę,
  • przywrócenie prawidłowego poziomu glukozy we krwi,
  • normalizacja poziomu lipidów we krwi,
  • ograniczenie podaży węglowodanów (zwłaszcza prostych) i produktów wysoko przetworzonych,
  • wprowadzenie do diety produktów o niskim indeksie glikemicznym,
  • zwiększenie podaży tłuszczów, białka i warzyw.

Jak dieta ketogeniczna może pomóc w insulinooporności?

W związku z tym, że główną rolę w rozwoju insulinooporności odgrywają węglowodany proste, coraz więcej mówi się o zaletach diety ketogenicznej w leczeniu tego schorzenia. Dieta keto jest bowiem oparta głównie na tłuszczach (70–80%), a białko i węglowodany zajmują w niej odpowiednio 20–25% i 5–10%. Stosowanie diety ketogenicznej normalizuje masę ciała, wyrównuje poziom glukozy we krwi i zwiększa wrażliwość komórek na insulinę.

Nie ma jednego uniwersalnego jadłospisu dla każdej osoby zmagającej się z insulinoopornością. Dieta powinna być dobrana indywidualnie przez dietetyka specjalizującego się w keto – specjalisty nie trzeba wcale szukać w okolicy, gdyż eksperci układają jadłospisy również przez internet.

Jeśli Twoim wyborem będzie dieta ketogeniczna dietetyk online zleci wykonanie badań wstępnych przed rozpoczęciem diety, a następnie obliczy indywidualne zapotrzebowanie na kalorie i ułoży jadłospis, uwzględniając wiek, masę ciała, stopień aktywności fizycznej, wagę docelową i preferencje żywieniowe. Dieta ketogeniczna nie tylko dodaje energię i pozwala szybko schudnąć, lecz również sprawdza się jako element terapii wielu współczesnych chorób, m.in. insulinooporności, cukrzycy, niedoczynności tarczycy, zespołu jelita wrażliwego, PCOS, a nawet nowotworów.

Oceń artykuł

rating-outline
rating-outline
rating-outline
rating-outline
rating-outline
Ocena: 0.00 Liczba głosów: 0
Autor Dagmara Zielińska
Dagmara Zielińska

Cześć, kulinarni pasjonaci! Jestem Dagmara i serdecznie witam Was na blogu poświęconym sztuce gotowania i przepisom. Uwielbiam eksperymentować w kuchni i dzielić się moimi ulubionymi daniami, trikami kulinarymi i inspiracjami kulinarnymi. 

Udostępnij artykuł

Napisz komentarz

Polecane artykuły

Liofilizowane owoce – jak wykorzystać je w kuchni?
Zdrowe odżywianieLiofilizowane owoce – jak wykorzystać je w kuchni?

Owoce w formie liofilizowanej to produkt, który w kuchni warto mieć pod ręką. Liofilizacja polega na usunięciu wody z zamrożonego produktu w warunkach obniżonego ciśnienia. W procesie tym produkty nie tracą smaku, koloru oraz zachowują podobną ilość witamin i składników mineralnych, co świeże owoce. Są tak samo zdrowe, ale można przechowywać je dużo dłużej bez utraty smaku i wartości odżywczych.

Dieta świadomego konsumenta – smacznie, zdrowo, naturalnie
Zdrowe odżywianieDieta świadomego konsumenta – smacznie, zdrowo, naturalnie

Coraz więcej osób zaczyna zastanawiać się nie tylko nad tym, co je, ale też dlaczego to wybiera. W świecie pełnym gotowych produktów, szybkich przekąsek i marketingowych pułapek, rośnie potrzeba powrotu do prostoty i jakości. Dieta świadomego konsumenta nie jest chwilową modą – to styl życia, który łączy zdrowie, smak i troskę o naturę. Jak wprowadzić ją do codzienności?

Dieta ketogeniczna – czy pomoże wyjść z insulinooporności?