Owoce w formie liofilizowanej to produkt, który w kuchni warto mieć pod ręką. Liofilizacja polega na usunięciu wody z zamrożonego produktu w warunkach obniżonego ciśnienia. W procesie tym produkty nie tracą smaku, koloru oraz zachowują podobną ilość witamin i składników mineralnych, co świeże owoce. Są tak samo zdrowe, ale można przechowywać je dużo dłużej bez utraty smaku i wartości odżywczych. Poznaj sposoby na wykorzystanie liofilizatów w kuchni.
Nadaj smak kaszce lub owsiance
Najpopularniejszą metodą na wykorzystanie liofilizatów w kuchni jest dodawanie ich do kaszek. W takim przypadku wybrane owoce liofilizowane w proszku wystarczy wsypać do gotowej kaszki po przelaniu jej do miseczek. Warto dodać, że pod wpływem sproszkowanych owoców kolor kaszki lub owsianki ulegnie zmianie. Po dodaniu liofilizowanych malin danie zabarwi się na różowo, a pod wpływem proszku z liofilizowanej jagody – na fioletowo. Pamiętaj, by sięgać po kaszki stworzone w 100% ze zbóż, bez niepotrzebnych dodatków. Naturalna kaszka w połączeniu z owocami liofilizowanymi to zdrowy i sycący początek dnia.
Zmień kolor ciasta na naleśniki
Jak już wspomnieliśmy, owoce liofilizowane nadają kolor posiłkom. Oznacza to, że można je wykorzystać jako naturalne barwniki spożywcze. Popularnym daniem, które w jadłospisie każdej rodziny pojawia się przynajmniej kilka razy w miesiącu, są naleśniki. Jeśli chcesz je urozmaicić, zaskocz rodzinę kolorowymi naleśnikami! Wystarczy, że do ciasta dodasz liofilizowaną truskawkę w proszku – naleśniki nabiorą dzięki niej nie tylko witamin i składników mineralnych, ale też czerwonego koloru. Zaproś do gotowania całą rodzinę i wspólnie eksperymentujcie z kolorem naleśników, dodając do ciasta liofilizowaną śliwkę, jagodę albo czarną porzeczkę.
Odczaruj jogurt naturalny
Twoja rodzina unika jogurtów naturalnych, bo woli te owocowe? Niestety, skład gotowych jogurtów owocowych na ogół nie jest najzdrowszy. W środku kubeczka nie zawsze można znaleźć prawdziwe owoce, za to w większości przypadków obecny jest tam cukier. Jest na to jednak rozwiązanie. Wystarczy wsypać do opakowania jogurtu naturalnego saszetkę liofilizowanych owoców w proszku. Dzięki temu otrzymasz owocowy jogurt, który jest jednocześnie smaczny i zdrowy.
Przygotuj owocowy krem do tortu urodzinowego
Twoja rodzina lubi torty urodzinowe z kolorowym kremem, ale zależy Ci na tym, by nawet okolicznościowe wypieki tworzone były z jak najzdrowszych produktów? Taki krem do tortu w wygodny sposób przygotujesz przy użyciu liofilizowanych owoców. Po prostu zrób kremową masę według swojego sprawdzonego przepisu, ale oprócz standardowych składników dodaj do niej też wybrany owoc liofilizowany w proszku.
Posyp nimi gofry
Rodziny z dziećmi doskonale wiedzą, że gofry to jedna z ulubionych dziecięcych opcji śniadaniowych. Ze świecą szukać malucha, który nie skusi się na gofra posypanego cukrem-pudrem. Jeżeli jednak ten dodatek białego cukru Cię martwi, postaw na alternatywne rozwiązanie. Zamiast cukru do posypania gofrów w czasie rodzinnego śniadania wykorzystajcie proszek z liofilizowanych owoców.