Dania mięsne

Roller do parówek – czyli sekret miękkich, ciepłych hot-dogów!

Dagmara Zielińska27 sierpnia 20243 min
Roller do parówek – czyli sekret miękkich, ciepłych hot-dogów!

Hot-dog to ten rodzaj szybkiej przekąski, po który sięga się w chwili małego głodu – możesz szybko zjeść coś ciepłego i smacznego. Czy jednak tego rodzaju fast-food powstaje poprzez „tradycyjne” gotowanie parówek? Jak się okazuje, w gastronomii istnieją inne metody na ich podgrzanie – chociażby na powierzchni urządzenia, jakim jest roller do parówek!

Czym jest roller do parówek?

Roller do parówek (znajdziesz taki na stronie internetowej: https://sklep.technica.pl/pogrzewacze-rolkowe-do-parowek) to gastronomiczny podgrzewacz, przeznaczony stricte do produktów spożywczych tej kategorii. W praktyce takie wyposażenie pełni w sumie dwie funkcje. Po pierwsze, pozwala podgrzać produkt do określonej temperatury, faktycznie pozwalając na wyeliminowanie, z całego procesu przygotowania potrawy, etapu gotowania parówek (które wymaga do tego czasu oraz dodatkowego miejsca, nie bez znaczenia pozostaje również fakt, że w trakcie takiej obróbki parówki bardzo często zmieniają kształt – pękają, nabierają też wody, co wpływa negatywnie na smak). Zamiast tego są one stopniowo podgrzewane na rollerze (można nazywać go również grillem do parówek). Drugą funkcją jest zachowanie już przygotowanych parówek w odpowiedniej temperaturze, aż do momentu podania ich klientom. Odbywa się to w wydajny sposób – ponieważ parówka ciągle przesuwa się po powierzchni rolek obracających się wokół własnej osi. Tym samym mięso nie zostaje w żadnym miejscu dłużej, co mogłoby grozić przesuszeniem go lub pęknięciem. Podsumowując – parówki, które znajdują się na opiekaczu rolkowym są utrzymywane w tej samej temperaturze, a dzięki ruchowi obrotowemu ciepło rozkładane jest równomiernie na całej ich powierzchni. Rollery do parówek są wyposażone w precyzyjne termostaty, istnieje zatem możliwość ustawienia oczekiwanej temperatury, która będzie utrzymywana w sposób stały, przez cały czas pracy urządzenia.

W jakich miejscach może przydać się gastronomiczny roller do parówek?

Roller do parówek to wygodne, kompaktowe urządzenie gastronomiczne, które spotkać można najczęściej w różnego rodzaju lokalach szybkiej obsługi. To świetne rozwiązanie dla takich punktów, jak sezonowe lokale gastronomiczne czy food trucki. W przypadku stałego użytkowania, z rollerami do parówek można spotkać się w lokalach usługowych oraz na stacjach benzynowych. Innymi słowy, wszędzie tam, gdzie klienci zatrzymują się, by zjeść coś ciepłego i na szybko, tam podgrzewacz tego rodzaju doskonale się sprawdzi. Poza funkcjonalnością takiego sprzętu gastronomicznego, na uwagę zasługuje także wygoda jego użytkowania. Poszczególne elementy rollera, w tym same rolki, jak i znajdująca się pod nimi tacka zbierająca tłuszcz czy nadmiar wody mogą być demontowane, a następnie zmywane. To pozwala zachować całe urządzenie w należytej czystości. W przypadku lokali czy budek fast-food, w których miejsce jest naprawdę bardzo ograniczone, można sięgać też po nowoczesne warianty rollerów – które pozwalają na podgrzewanie nie tylko parówek, ale też bułek do hot-dogów. W ten sposób, w jednym urządzeniu, można w krótkim czasie przygotować kompletną przekąskę.

Oceń artykuł

rating-fill
rating-fill
rating-fill
rating-fill
rating-fill
Ocena: 4.67 Liczba głosów: 3

5 Podobnych Artykułów:

  1. Kamień do pizzy z łopatką: Przewodnik po pieczeniu pizzy w Multicookerze
  2. Ile kosztuje Thermomix? Polacy pokazują palcem na robot kuchenny
  3. Ryż do sushi perfekcyjnie przygotowany: krok po kroku
  4. Potrawy z Grilla Elektrycznego - Przepisy i Pomysły
  5. Dania bez tłuszczu: zdrowe i smaczne przepisy na każdy dzień
Autor Dagmara Zielińska
Dagmara Zielińska

Cześć, kulinarni pasjonaci! Jestem Dagmara i serdecznie witam Was na blogu poświęconym sztuce gotowania i przepisom. Uwielbiam eksperymentować w kuchni i dzielić się moimi ulubionymi daniami, trikami kulinarymi i inspiracjami kulinarnymi. 

Udostępnij artykuł

Napisz komentarz

Polecane artykuły

Co to jest Nduja, gdzie ją kupić?
Dania mięsneCo to jest Nduja, gdzie ją kupić?

Włoska kuchnia słynie z bogactwa smaków i tradycji, które zachwycają smakoszy na całym świecie. Jednym z takich wyjątkowych produktów, który zdobywa coraz większą popularność poza granicami Włoch, jest Nduja. Ten unikalny produkt, wywodzący się z południowej części Włoch, a dokładniej z Kalabrii, to coś więcej niż zwykła kiełbasa – to prawdziwa eksplozja smaków i aromatów.

Panierka do kurczaka - znasz jej sekretny składnik?
Dania mięsnePanierka do kurczaka - znasz jej sekretny składnik?

Czy przygotowanie idealnie chrupiących, złocistych nuggetsów to wyzwanie? Tak, jeśli nie znasz przepisu na odpowiedni rodzaj panierki. To właśnie panierka - postrzępiona, chrupiąca, mocno przylegająca do soczystego mięsa sprawia, że kawałki kurczaka smakują tak dobrze. Wszyscy wiedzą, że nuggetsom trudno się oprzeć. Nie wszyscy jednak mają świadomość, że przygotowanie ich jest prostsze niż mogłoby się wydawać.

Schab po węgiersku z papryką i cukinią
Dania mięsneSchab po węgiersku z papryką i cukinią

Schab po węgiersku to tradycyjne danie łączące w sobie aromaty polskiej i węgierskiej kuchni. Przepis na przygotowanie soczystego mięsa w sosie warzywnym z dodatkiem ulubionych przypraw. Porady dotyczące wyboru składników, marynowania, gotowania i dekorowania dania.