Hot-dog to ten rodzaj szybkiej przekąski, po który sięga się w chwili małego głodu – możesz szybko zjeść coś ciepłego i smacznego. Czy jednak tego rodzaju fast-food powstaje poprzez „tradycyjne” gotowanie parówek? Jak się okazuje, w gastronomii istnieją inne metody na ich podgrzanie – chociażby na powierzchni urządzenia, jakim jest roller do parówek!
Czym jest roller do parówek?
Roller do parówek (znajdziesz taki na stronie internetowej: https://sklep.technica.pl/pogrzewacze-rolkowe-do-parowek) to gastronomiczny podgrzewacz, przeznaczony stricte do produktów spożywczych tej kategorii. W praktyce takie wyposażenie pełni w sumie dwie funkcje. Po pierwsze, pozwala podgrzać produkt do określonej temperatury, faktycznie pozwalając na wyeliminowanie, z całego procesu przygotowania potrawy, etapu gotowania parówek (które wymaga do tego czasu oraz dodatkowego miejsca, nie bez znaczenia pozostaje również fakt, że w trakcie takiej obróbki parówki bardzo często zmieniają kształt – pękają, nabierają też wody, co wpływa negatywnie na smak). Zamiast tego są one stopniowo podgrzewane na rollerze (można nazywać go również grillem do parówek). Drugą funkcją jest zachowanie już przygotowanych parówek w odpowiedniej temperaturze, aż do momentu podania ich klientom. Odbywa się to w wydajny sposób – ponieważ parówka ciągle przesuwa się po powierzchni rolek obracających się wokół własnej osi. Tym samym mięso nie zostaje w żadnym miejscu dłużej, co mogłoby grozić przesuszeniem go lub pęknięciem. Podsumowując – parówki, które znajdują się na opiekaczu rolkowym są utrzymywane w tej samej temperaturze, a dzięki ruchowi obrotowemu ciepło rozkładane jest równomiernie na całej ich powierzchni. Rollery do parówek są wyposażone w precyzyjne termostaty, istnieje zatem możliwość ustawienia oczekiwanej temperatury, która będzie utrzymywana w sposób stały, przez cały czas pracy urządzenia.
W jakich miejscach może przydać się gastronomiczny roller do parówek?
Roller do parówek to wygodne, kompaktowe urządzenie gastronomiczne, które spotkać można najczęściej w różnego rodzaju lokalach szybkiej obsługi. To świetne rozwiązanie dla takich punktów, jak sezonowe lokale gastronomiczne czy food trucki. W przypadku stałego użytkowania, z rollerami do parówek można spotkać się w lokalach usługowych oraz na stacjach benzynowych. Innymi słowy, wszędzie tam, gdzie klienci zatrzymują się, by zjeść coś ciepłego i na szybko, tam podgrzewacz tego rodzaju doskonale się sprawdzi. Poza funkcjonalnością takiego sprzętu gastronomicznego, na uwagę zasługuje także wygoda jego użytkowania. Poszczególne elementy rollera, w tym same rolki, jak i znajdująca się pod nimi tacka zbierająca tłuszcz czy nadmiar wody mogą być demontowane, a następnie zmywane. To pozwala zachować całe urządzenie w należytej czystości. W przypadku lokali czy budek fast-food, w których miejsce jest naprawdę bardzo ograniczone, można sięgać też po nowoczesne warianty rollerów – które pozwalają na podgrzewanie nie tylko parówek, ale też bułek do hot-dogów. W ten sposób, w jednym urządzeniu, można w krótkim czasie przygotować kompletną przekąskę.