Żurek babci • przepis • składniki • przygotowanie
Sprawdzony przepis babci na wyśmienity żurek! Koniecznie wypróbuj przepis!

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 8
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
GOTUJEMY KIEŁBASĘ
Gotujemy dwa litry wody. Do wrzątku wrzucamy kiełbasę, doprawiamy przeciśniętym przezpraskęczosnkiem. Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, pieprz i suszone grzyby. Gotujemy 15-20 minut.
PRZYPRAWIAMY ŻUR MAJERANKIEM
Kiełbasę wyjmujemy i odkładamy na bok. Otrzymany wywar odcedzamy za pomocąsita. Suszone grzyby odkładamy na bok. Do wywaru dodajemy zakwas na żur. Przyprawiamy majerankiem, solą i pieprzem. Gotujemy na wolnym ogniu.
KROIMY KIEŁBASĘ, GRZYBKI I JAJA
Jaja gotujemy na twardo. Pozostawiamy do ostudzenia, a następnie obieramy ze skorupek i kroimy w ćwiartki. Kiełbasę kroimy w plastry, a wyciągnięte z wywaru grzybki – kroimy drobno.
SERWUJEMY
Na głębokitalerzwylewamy żurek. Dodajemy krążki kiełbasy, posiekane grzybki oraz cząstki jajek. Zupę można doprawić łyżką kwaśnej śmietany.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2320 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
580 kcal
Tłuszcz
45,9 g
Węglowodany
15,9 g
Błonnik
24,5 g
Białko
24,5 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Zupa dyniowa z imbirem
Nic bardziej nie rozgrzewa niż dynia, a imbir jest znany na całym świecie ze swoich właściwości leczniczych. Połącz te składniki i przygotuj pyszną zupę.

Polewka z maślanki z wędzonymi ziemniakami
Polewka z maślanki to danie, które z wędzonymi ziemniakami smakuje znakomicie! Spróbuj i zasmakuj w kolejnym przepisie Karola!

Schab po sztygarsku z białą kiełbasą
Takiej wersji schabu po sztygarsku nie znacie! Delikatny farsz z białej kiełbasy i ciekawy sposób porcjowania nadają świeżości temu regionalnemu daniu. Wypróbujcie przepis Karola!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Risotto z warzywami
zrobić to pyszne, włoskie danie? Poznaj przepis oraz triki podpatrzone od topowych szefów

Tortille z polędwicą wieprzową i sałatką z awokado
Tortille z polędwicą wieprzową i sałatką z awokado – szybki sposób na pyszne danie!

Skrzydełka w stylu amerykańskim (buffalo wings) z sosem miodowo-musztardowym
Prawdziwie amerykańskie i prawdziwie chrupiące – to muszą być buffalo wings! Przygotujesz je niezwykle szybko. To doskonałe danie na obiad lub na wieczór ze znajomymi!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Bresaola z rukolą i ricottą
Wyjątkowa suszona wołowina o wyrazistym smaku, czyli bresaola, podana z soczystym melonem, lekko pikantną rukolą i delikatną ricottą.

Bogracz z pieczoną papryką i fasolą
Doskonałe mięso wołowe spotyka się w tym daniu z warzywami i idealnie dobranymi przyprawami! Przygotuj pożywny, esencjonalny bogracz, czyli gulasz rodem z kuchni węgierskiej, wykorzystując przepis Karola Okrasy!

Kuchnia molekularna: ciastko dyniowe i wędzona czekolada
Tam, gdzie nauka spotyka się z gotowaniem, powstają dania, które zaskakują wyglądem, strukturą i smakiem. Odkryj tajniki kuchni molekularnej z Karolem Okrasą i Dawidem Myśliwcem!