Zupa meksykańska z indykiem • przepis • składniki • przygotowanie
Idealna dla miłośników chudego mięsa i kuchni świata! Spróbuj zupy w stylu meksykańskim z indykiem, fasolą i kolendrą – prostej, sycącej i z charakterem!

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
SMAŻYMY MIĘSO
Mięso mielone smażymy w garnku na rozgrzanym oleju. Gdy dobrze się przesmaży, dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę i drobno posiekany czosnek.
DODAJEMY POMIDORY I BULION
Do mięsa z warzywami dodajemy pomidory pelati. Całość dokładnie mieszamy. Zagotowujemy, a następnie zalewamy bulionem. Ponownie zagotowujemy i gotujemy ok. 10 minut, by smaki się połączyły.
DODAJEMY POZOSTAŁE WARZYWA
Do gotującej się zupy dodajemy sparzoną kukurydzę, papryki pokrojone w kostkę i czerwoną fasolę. Zagotowujemy.
DOPRAWIAMY I PODAJEMY ZUPĘ
Zupę doprawiamy pieprzem i sokiem z limonki. Dodajemy drobno posiekaną kolendrę. Mieszamy i gotujemy ok. 3-4 minut.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1580,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
395,2 kcal
Tłuszcz
15,9 g
Węglowodany
37,0 g
Błonnik
29,9 g
Białko
29,9 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Zapiekanka z tuńczykiem w panierce z nachosów
Tuńczyk w panierce z nachosów? Takie połączenie znajdziesz w naszej rybnej zapiekance! Skusisz się?

Sałatka z rolowanym taco
Wyjątkowa wegańska sałatka, jakiej z pewnością nie znasz! Świeża sałata i cebula, na nich rolowane tacosy pełne fasoli i pikantnych dodatków, a wszystko to podane z wegańskim sosem ranczerskim. To świetny pomysł na sycący lunch do pracy lub kolację.

Limonkowe ciasto bez pieczenia
Przepyszne, niezwykle limonkowe, bez pieczenia i wegetariańskie – takie jest ciasto inspirowane meksykańskim deserem carlota de limón. Przygotuj tę słodką przekąskę z zaledwie 4 składników i ciesz się smakiem lata przez cały rok!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Sałatka cobb z makaronem proteinowym
Ta sałatka zachwyci Was smakiem i łatwością przygotowania. Idealna kompozycja składników potrafi pozytywnie zaskoczyć! Sprawdźcie przepis Kingi na sałatkę cobb z makaronem proteinowym, której wachlarz smaków wzbogaca doskonały dressing!

Ciasteczka bezglutenowe
Chrupiące i delikatne ciasteczka maślane tym razem w wersji bezglutenowej. To idealny przepis dla osób unikających glutenu, choć są tak pyszne, że z pewnością zasmakują wszystkim miłośnikom słodkości.

Sernik na zimno z galaretką z truskawkami
Najlepsze słodkie na lato? Takie, którego nie trzeba piec i które ma dużo świeżych owoców! Idealny będzie więc sernik na zimno z galaretką z truskawkami, który zachwyci smakiem i ochłodzi w gorący dzień.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Wege placki z tartych warzyw
Pyszna alternatywa dla znanych i lubianych placków ziemniaczanych, czyli placki z tartej marchewki i cukinii. To naprawdę prosty w przygotowaniu, szybki obiad.

Placuszki z kaszy manny
Puszyste, miękkie placuszki z kaszy manny nie tylko dostarczą Ci cennej energii na początek dnia, ale także zaskoczą swoim nietypowym smakiem. Dodatek banana w składzie czyni je jeszcze smaczniejszymi i szczególnie lubianymi przez dzieci! Przygotowanie tych placków nie zajmuje wiele czasu, a efekt z pewnością zadowoli nawet najbardziej wymagające podniebienia. Poznaj nasz sposób na ten smakołyk!

Kruche babeczki z rabarbarem i bezą
Kruche ciasto, nadzienie rabarbarowo-truskawkowe i chrupiąca beza. Paweł Małecki wie, jak przygotować iście wiosenny deser!