Zupa krem z rukoli i kalafiora • przepis • składniki • przygotowanie
Delikatny smak kremowej zupy z kalafiora warto wzmocnić dodatkiem w postaci pikantnych liści rukoli.

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWANIE PIEKARNIK ROZGRZEWAMY
do 200 stopni.
CEBULĘ ORAZ MARCHEW
obieramy i kroimy w kostkę.
CZOSNEK OBIERAMY I
drobno siekamy.
W GARNKU O
grubym dnie rozgrzewamy połowę oleju.
WRZUCAMY WARZYWA I
podsmażamy ok. 10 MINUT.
DODAJEMY OBRANEGO I
pokrojonego w kostkę ziemniaka.
MIESZAJĄC OD CZASU
do czasu, podsmażamy, aż kawałki ziemniaka zaczną mięknąć. KALAFIORA DZIELIMY NA: różyczki.
2/3 KALAFIORA DODAJEMY
do reszty warzyw razem z liściem laurowym, tymiankiem i bulionem.
GOTUJEMY OK.
20 MINUT.
POZOSTAŁEGO KALAFIORA SKRAPIAMY
pozostałym olejem, dokładnie mieszamy i przekładamy do naczynia żaroodpornego. PIECZEMY W PIEKARNIKU: ok.
12-15 MINUT, AŻ
kalafior zacznie się rumienić.
DO GOTUJĄCEJ SIĘ
zupy dodajemy mleko i całość podgrzewamy. ZDEJMUJEMY ZUPĘ Z: ognia.
DODAJEMY RUKOLĘ I
całość miksujemy blenderem na gładki krem. PRZYPRAWIAMY DO SMAKU: pieprzem.
JAK PODAWAĆ ZUPĘ
przelewamy do miseczek.
DO KAŻDEJ PORCJI
dodajemy trochę upieczonego kalafiora.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
907,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
151,3 kcal
Tłuszcz
6 g
Węglowodany
19,8 g
Błonnik
6,8 g
Białko
6,8 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Minifrittaty ze szpinakiem, pomidorami i kozim serem
Przepis na minifrittaty przyda Ci się, gdy szukasz pomysłu na oryginalne przekąski lub na drugie śniadanie i lunch. Są uniwersalne, pyszne i wyjątkowo łatwe w przygotowaniu. Sprawdź!

Łosoś w maku z sosem szmaragdowym
Przepis dla fanów łososia i nieoczywistych smaków - delikatna ryba w makowej panierce, spowita szmaragdowym sosem.

Deser cappuccino
Delikatne kawowe ciastko, podane z kremową śmietanką, oprószoną cynamonem - taki jest deser cappuccino!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Arabska sałatka ziemniaczana
Szybka i łatwa sałatka ziemniaczana to doskonały dodatek do obiadu i dań z grilla.

Jarski żurek łemkowski
Niech przy wielkanocnym stole każdy znajdzie coś dla siebie! Sprawdź, jak smakuje jarski żurek łemkowski Karola Okrasy i ciesz się smakiem prawdziwej polskiej tradycji!

Wegesmalec ze skwarkami
Coś z sadu, coś z grządki, czyli tradycyjny smak w bezmięsnej wersji zamknięty w słoiczku. Zasmakuj w połączeniu jabłek i grochu, które Kinga wybrała na bazę swojego wegesmalcu ze skwarkami!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Placuszki z jajkiem i dymką
Puszyste placuszki na bazie maślanki z jajkiem na twardo i świeżą dymką to prosta w przygotowaniu przekąska. Są lekkie i aromatyczne, dzięki czemu sprawdzą się idealne jako dodatek do dań oraz drugie śniadanie do szkoły czy pracy.

Kanapka rybaka
Delikatny smak pora duszonego ze śmietaną łączy się ze szlachetnym smakiem łososia w przepysznych kanapkach rybaka! Są idealne na śniadanie lub lunch – spróbuj koniecznie!

Zupa krem z rabarbaru i truskawek
Sezonowa i lekka zupa, która obudzi ciepłe wspomnienia obiadów mam i babć? Przygotuj krem z rabarbaru i truskawek – świetnie smakuje na ciepło i jako chłodnik.