Zapiekanka ziemniaczano-cebulowa z kaparami • przepis • składniki • przygotowanie
Pyszna zapiekanka z sosem śmietanowym na bazie karmelizowanej cebulki z dodatkiem kaparów i anchois. To inspirowany tradycyjnym szwedzkim daniem świetny pomysł na obiad dla całej rodziny.

Czas przygotowania
35 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
KARMELIZUJEMY CEBULKĘ
Cebule przekrawamy na pół i siekamy w dość cienkie plastry. Na patelni rozgrzewamy olej i na niewielkim ogniu karmelizujemy cebulę z dodatkiem masła i pieprzu z kolendrą, co jakiś czas mieszając.
PRZYGOTOWUJEMY ZIEMNIAKI W SOSIE
Ziemniaki przekrawamy na pół, kroimy w dość cienkie plastry (ok. 3 mm). Anchois bardzo drobno siekamy. Do skarmelizowanej cebulki wlewamy śmietankę i bulion warzywny. Całość zagotowujemy i delikatnie redukujemy. Następnie do sosu przekładamy ziemniaki i anchois. Składniki podgrzewamy, co jakiś czas mieszając, aż sos zgęstnieje (przez ok. 5 minut). Kiedy sos będzie miał odpowiednią konsystencję, na patelnię dodajemy kapary i mieszamy ostatni raz.
PODPIEKAMY ZAPIEKANKĘ
Gotowe ziemniaki z sosem przekładamy do naczynia żaroodpornego. Papier do pieczenia zgniatamy w dłoniach, zwilżamy wodą i przykrywamy nim zapiekankę. Następnie pieczemy ją przez ok. 1 godzinę w piekarniku rozgrzanym do 165°C.
ZAPIEKAMY ZAPIEKANKĘ Z SEREM
Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach (lub kroimy w bardzo cienkie paseczki). Następnie oprószamy nim podpieczoną zapiekankę i całość zapiekamy przez 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 200°C.
PODAJEMY ZAPIEKANKĘ
Natkę pietruszki drobno siekamy i przekładamy do miski. Następnie dodajemy do niej kapary, oliwę i całość mieszamy. Tak przygotowaną salsą skrapiamy zapiekankę bezpośrednio przed podaniem.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2432,1 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
405,4 kcal
Tłuszcz
22,6 g
Węglowodany
39,5 g
Błonnik
2,4 g
Białko
12,4 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Słodkie wegańskie bułeczki Hot Cross Buns
Puszyste i pachnące bułeczki z rodzynkami, na świecie znane pod nazwą Hot Cross Buns. To klasyk Wielkanocy. Oznaczone są na wierzchu lukrem lub krzyżykiem z ciasta, co stanowi ich charakterystyczny znak.

Smażone krążki cebuli w cieście piwnym
Niebanalna i smakowita przekąska do piwa? Pyszne krążki cebulowe obtoczone w piwnym cieście i usmażone do chrupkości!

Smażona ryba w sezamie z azjatycką sałatką z ogórków
Oryginalny pomysł na obiad z rybą w roli głównej – filety podane z sałatką ogórkową na bazie chili i sosu sojowego.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Pieczony łosoś z piekarnika z sałatką chlebową
Staropolski sposób na łososia, czyli ryba o słodko-kwaśnym smaku, oryginalna sałatka i dopełniająca całość piwna polewka.

Zapiekanka śledziowa z Camembertem, ziemniakami i porem
Przekonaj się, jak w Bretanii przygotowuje się zapiekankę ze śledziem w roli głównej.

Sałatka z brokułem i jajkiem
Sycąca sałatka, która będzie gotowa w 20 minut? To musi być ta sałatka z brokułem, jajkiem i mortadelą z dodatkiem czosnkowego dressingu jogurtowego. Sprawdź, jaka jest prosta i pyszna!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Pieczony kalafior — podstawowy przepis
Pieczony kalafior to prosty, a zarazem wyjątkowy sposób przygotowania tego warzywa, który pozwala na zachowanie jego naturalnych właściwości i smaku. Wersja podstawowa tego dania, choć skromna w składnikach, zachwyca swoją prostotą i wyrazistym smakiem. Świetnie nadaje się jako podstawa do innych dań! Jak zrobić aromatycznego, pieczonego kalafiora? Spróbuj naszego przepisu!

Tagliatelle z koprem włoskim i kaparami
Spróbuj połączenia kopru włoskiego z kaparami i twarogiem! To doskonały dodatek do makaronu, na ciepło i na zimno!

Karkówka czosnkowo-śliwkowa z grilla
Karkówka to prawdziwy grillowy klasyk. Dzięki marynacie z czosnku, octu balsamicznego i powideł nabiera głębokiego smaku.