Wrapy w sałacie • przepis • składniki • przygotowanie
Lekki i szybki pomysł na zdrową przekąskę! Wrapy w liściach sałaty to idealna alternatywa dla klasycznych tortilli – świeże warzywa, soczysty kurczak i chrupiąca cebulka tworzą wyjątkowo smaczną kompozycję.

Czas przygotowania
10 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY KURCZAKA
Pierś kurczaka oczyszczamy, kroimy w drobną kostkę i doprawiamy przyprawą do kurczaka. Na rozgrzaną patelnię wlewamy olej i smażymy, aż kurczak będzie gotowy i nabierze złocistego koloru.
KROIMY WARZYWA
Pomidor kroimy w drobną kostkę. Awokado obieramy, usuwamy pestkę i kroimy na mniejsze kawałki.
SKŁADAMY WRAPY
Na jedną porcję przypadają 4 liście sałaty. Układamy je w rzędzie tak, aby lekko na siebie nachodziły. Na sałacie układamy kolejno 4 plasterki sera, porcję kurczaka, pomidora, awokado oraz 3 plasterki ogórka, a na końcu wszystko posypujemy prażoną cebulką.
ZWIJAMY I PODAJEMY
Wrapy delikatnie zwijamy w rulon. Zawijamy je w folię spożywczą i ciasno skręcamy jej brzegi, formując kształt cukierka. Wrapy przekrawamy na pół i podajemy z ulubionym sosem, np. czosnkowym.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3544,5 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
886,1 kcal
Tłuszcz
20,2 g
Węglowodany
43,4 g
Błonnik
3,9 g
Białko
19,3 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Sałatka z kolorowych ziemniaków
Kolorowe ziemniaki i papryka, orzeźwiający granat i aromatyczna kolendra! Zobacz, jak przygotować sałatkę pełną kolorów!

Wegetariańskie enchiladas
Łatwe danie w meksykańskim stylu! Wegetariańskie enchiladas z bogatym farszem i domowym sosem pomidorowym. Musisz wypróbować ten przepis!

Kaczka po azjatycku z makaronem chow mein
Pieczone mięso, makaronowe nitki, warzywa i mieszanka przypraw o wyrazistym smaku – to przepis na obiad rodem z Azji!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Pesto eggs – jajka sadzone na domowym pesto
Pesto eggs, czyli śniadanie, które zyskało wielką popularność na platformie TikTok! To pyszne i aromatyczne danie, które idealnie sprawdzi się w leniwy sobotni lub niedzielny poranek.

Spaghetti alla puttanesca
Makaron spaghetti alla puttanesca to bardzo szybkie i efektowne danie w stylu włoskim, którego nie może zabraknąć na Twoim stole.

Sok ogórkowo-szpinakowo-jabłkowy z kiwi
Wypróbuj nasz przepis na sok warzywno-owocowy, który możesz zabrać ze sobą do pracy lub szkoły. Jest pyszny i prosty!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Pierogi ze szpinakiem i serem
Pierogi to bez wątpienia jedno z najbardziej popularnych i najpyszniejszych dań kuchni polskiej i wschodniej. Elastyczne, delikatne ciasto nadziewane jest różnymi rodzajami nadzienia — od słodkich aż po wytrawne. Jednym z ciekawszych połączeń smakowych są pierogi ze szpinakiem i serem. W tym artykule zdradzimy Ci przepis na pyszne, aromatyczne pierogi szpinakowe z twarogiem i odrobiną sera feta.

Zupa śledziowa
Tradycyjna zupa śledziowa, czyli rosopita to prawdziwa perła kuchni Kujaw i Pomorza. Łączy w sobie intensywny smak śledzi z delikatnością ziemniaków, tworząc niepowtarzalne, z pewnością dość zaskakujące danie. Choć może wydawać się nietypowym wyborem, warto jej spróbować. Zrób ją razem z nami!

Tarta flambee
Przygotuj błyskawiczną tartę na cienkim spodzie z mnóstwem dodatków!