Wigilijne pierogi buraczane na słono • przepis • składniki • przygotowanie
Wspólne robienie pierogów to dobry wstęp do świąt. Sprawdź, jak poradziła sobie z tym ekipa Kuchni Lidla, i wypróbuj przepis na buraczane pierogi w wersji na słono!

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
WYRABIAMY CIASTO
Składniki ciasta dokładnie łączymy ze sobą w misce. Oprószamy blat mąką i wyrabiamy ciasto. Chowamy do garnka i przykrywamy ściereczką do wyrośnięcia na ok. 20 minut.
PRZYGOTOWUJEMY SŁONY FARSZ
Cebulę kroimy w kostkę. Wrzucamy na rozgrzany na patelni olej. Smażymy chwilę, a następnie dodajemy sól. Wyłączamy gaz i dodajemy olej. Podgrzybki siekamy na drobno, doprawiamy gałką muszkatołową.
PRZYGOTOWUJEMY SŁONĄ OKRASĘ
Kaszę podprażamy na patelni. Następnie chwilę gotujemy z odrobiną wody. Łączymy z pozostawioną cebulką i przekładamy na talerz.
GOTUJEMY PIEROGI
Ciasto rozwałkowujemy i wykrawamy kółka, które napełniamy farszem. Zlepiamy brzegi ciasta i zawijamy pierogi.
PODAJEMY PIEROGI
Pierogi przekładamy na talerz i podajemy z okrasą.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3732,7 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
622,1 kcal
Tłuszcz
18,3 g
Węglowodany
98,6 g
Błonnik
7,4 g
Białko
17,8 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Faszerowana pierś kurczaka z ziemniaczkami dauphine
Zainspiruj się tradycyjną kuchnią francuską! Wyczaruj w swojej kuchni pyszne faszerowane piersi kurczaka z nietypowymi ziemniaczkami dauphine.

Kaczka z brzoskwiniami
Chrupiąca kaczka ze słodkimi, rozpływającymi się w ustach brzoskwiniami… koniecznie wypróbuj przepis Elisabeth Dudy!

Kurczak w sosie pesto
Kremowy, zielony sos, soczyste mięso i wyjątkowy smak. Kurczak w pesto to szybki, treściwy posiłek, który zachwyci wielu z Was.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Grillowany łosoś w sosie śmietanowo – szafranowym
Jeżeli uwielbiasz łososia, wypróbuj koniecznie przepis na grillowaną rybę w delikatnym sosie śmietanowo-szafranowym.

Sylwestrowe muffiny z burakiem i kozim serem
Różowe, buraczane muffiny z kozim serem to świetny materiał na sylwestrową przekąskę! Przygotuj je dla gości, wykorzystując przepis Karola Okrasy.

Zupa z kapusty i ziemniaków z łososiem
Wiosenna zupa z ziemniakami, kapustą i łososiem – doskonale smakuje ze świeżą kolendrą!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Jajka faszerowane pieczarkami
Jajka faszerowane pieczarkami nie tylko doskonale smakują, ale świetnie prezentują się na wielkanocnym stole. Skorzystaj z przepisu Karola i przygotuj ich tyle, by wystarczyło dla każdego!

Lody z karmelizowanymi daktylami i bananami
Lody waniliowe w niecodziennej odsłonie? Spróbuj deseru, w którym słodkie miesza się ze słonym.

Dip z czosnku niedźwiedziego z rzodkiewką
Dip z czosnkiem niedźwiedzim to doskonały dodatek do warzyw, a także mięs – sprawdzi się podczas każdego grillowania!