Wieprzowe szaszłyki z pomidorami i dipem twarożkowym • przepis • składniki • przygotowanie
Marynowane w ziołach kawałki mięsa i pomidorki koktajlowe podane z dipem z twarożku to gwarancja udanego grilla.

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWANIE MIĘSO KROIMY
na kawałki, przekładamy do miski.
OLIWĘ, DROBNO POSIEKANY
czosnek, rozmaryn, bazylię i pieprz (do smaku) łączymy razem, dodajemy do mięsa i dokładnie mieszamy.
ODSTAWIAMY DO LODÓWKI
na 30 minut.
NA NAMOCZONE W
zimnej wodzie drewniane patyczki nabijamy naprzemiennie kawałki mięsa, pomidorki koktajlowe oraz pokrojone w ósemki cebule.
POZOSTAŁĄ W MISCE
marynatą za pomocą pędzelka smarujemy pomidorki i cebulę na szaszłykach.
GRILLUJEMY ZE WSZYSTKICH
stron, aż mięso nabierze złotobrązowego koloru.
TWAROŻEK ŁĄCZYMY ZE
śmietaną aż do uzyskania gładkiej konsystencji.
DODAJEMY DROBNO POSIEKANY
czosnek i szczypiorek.
PRZYPRAWIAMY DO SMAKU
kminem, solą i pieprzem.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1651,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
412,9 kcal
Tłuszcz
23,3 g
Węglowodany
15,9 g
Błonnik
28,2 g
Białko
28,2 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Makaron z wędzonym łososiem w sosie musztardowym
Spróbuj makaronu z łososiem i kapustą w lekko ostrym sosie musztardowym z nutą cytrynową!

Pieczona karkówka z piekarnika - na dziko
Skorzystaj z przepisu Karola i przyrządź pyszną pieczoną karkówkę, która z pewnością zasmakuje Twojej rodzinie.

Młoda kapusta z boczkiem
Nie trać czasu, gdy na horyzoncie pojawi się młoda kapusta! Skorzystaj z przepisu Pauli na młodą kapustę z boczkiem i przygotuj sobie to doskonałe wiosenne danie!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Szarlotka sypana
Kinga pokaże Wam, jak przygotować najłatwiejszą szarlotkę na świecie! Sukces gwarantowany! Wypróbujecie?

Lizaki w kształcie reniferków
Ciasteczkowe lizaki w kształcie reniferów to superzabawa w kuchni dla całej rodziny oraz pomysł na jadalny prezent dla najbliższych!

Krem z gotowanym indykiem
Pietruszka, seler i kalafior, a do tego gotowany indyk z nutą cytrynową. Poznaj przepis Karola Okrasy na zupę, którą pokochają dzieci!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Łatwy piernik z bakaliami, przekładany powidłami
Jeśli kochasz pierniczki, przygotuj piernik w nieco większej, rodzinnej wersji! Niech dom wypełni się świątecznymi aromatami a żołądki łasuchów – najlepszym, bo domowym ciastem!

Chowder z kukurydzą
Chowder to pyszna zupa w stylu angielskim, idealna na szybki obiad. Wykorzystaj przepis Darii i wrzuć do garnka letnie warzywa oraz świeżą, sezonową kukurydzę!

Kotlety z mielonej wieprzowiny à la Robert Burneika
Zrób hardkorowe kotlety mielone, a w trakcie przygotowania ćwicz swoje mięśnie! Sprawdzona receptura Roberta Burneiki!