Tartaletki limonkowe • przepis • składniki • przygotowanie
Pyszne tartaletki, wypełnione kremem limonkowym, z opalaną włoską bezą. Znakomita słodka przekąska na imprezowe okazje!

Czas przygotowania
90 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 18
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY KREM LIMONKOWY
Do metalowej miski wsypujemy cukier, dodajemy jajka i mieszamy rózgą. Miskę umieszczamy na garnku z gotującą się wodą. Jajka z cukrem ubijamy na parze ok. 5 minut aż do rozpuszczenia cukru. Do wyciśniętego soku z limonki i otartej skórki dodajemy 1 łyżeczkę mąki ziemniaczanej i mieszamy, doprowadzając krem do zgęstnienia. Zestawiamy miskę znad pary i dodajemy masło. Cały czas mieszamy, aż masło całkowicie się rozpuści. Krem przekładamy do czystej miseczki i odstawiamy na bok. Następnie wstawiamy go do lodówki (gotowy krem można włożyć do słoiczka i przechowywać 7-10 dni).
PRZYGOTOWUJEMY CIASTO KRUCHE
Do dużej miski wsypujemy mąkę, cukier puder i sól. Dodajemy masło i jajko. Całość zagniatamy ręką, rozcierając masło z mąką. Jeśli ciasto nie chce się kleić – dodajemy 2 łyżki wody. Ciasto przekładamy na deskę i wyrabiamy, by było gładkie i jednolite. Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na ok. 30 minut.
PIECZEMY TARTALETKI
Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 5-6 mm. Okrągłą foremką z falbanką wycinamy kształty. Układamy na spodniej wypukłej części formy do muffinów. Ciasto nakłuwamy widelcem i wstawiamy na 15 minut do lodówki. Następnie wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C i pieczemy ok. 9-12 minut na złoty kolor. Upieczone tartaletki delikatnie ściągamy z formy (gorące) i zostawiamy do wystudzenia.
PRZYGOTOWUJEMY BEZĘ WŁOSKĄ
Wodę z cukrem podgrzewamy do temperatury ok. 118°C (próba pióra). Ubijamy białka w mikserze i stopniowo zalewamy je (sparzamy) gorącym syropem. Miksujemy przez ok. 5 minut aż do uzyskania sztywnej, lśniącej piany. Do gotowej masy dodajemy kilka kropli soku z limonki i ręcznie mieszamy. Przekładamy masę do worka cukierniczego.
WYPEŁNIAMY TARTALETKI
Krem limonkowy przekładamy do worka cukierniczego. Szprycujemy go do zagłębień tartaletek. Bezę szprycujemy na wierzch i opalamy palnikiem cukierniczym.3 jaja, umyte
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
5319,0 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
295,5 kcal
Tłuszcz
14,3 g
Węglowodany
37,5 g
Błonnik
4,7 g
Białko
4,7 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Pizza bez drożdży
Tradycyjna pizza zawiera drożdże, ale nie zawsze. Włosi przygotowują również pizze bez dodatku drożdży, na zakwasie lievito madre. Przygotowane na zakwasie ciasto jest równie pyszne i lżejsze dla żołądka. Jak przygotować pizzę bez drożdży, na zakwasie? Poznaj nasz przepis!

Grillowane banany z miodem i orzechami włoskimi
Przepyszny deser, który przyrządzisz na grillu. Banan, miód, orzechy i gęsty jogurt grecki to smakowita kompozycja.

Słodkie przekąski sylwestrowe
Poznaj pomysł Pawła Małeckiego na słodkiego sylwestra! Kilka musów, żel owocowy i Twój stół będzie uginał się od efektownych przekąsek!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Beskidzkie poleśniki: placki ziemniaczane pieczone w kapuście
Choć ich nazwa przywodzi na myśl naleśniki, bliżej im do klasycznych placków ziemniaczanych. Spróbuj beskidzkich poleśników i odkryj prostotę regionalnej, beskidzkiej kuchni!

Pieczony cały kurczak bez kości z farszem z bułki
Aromatyczne mięso w złocistej skórce wypełnione nadzieniem o intensywnym smaku. Doskonałe na każdą okazję.

Pieczone gołąbki z sosem pomidorowym
Aromatyczny farsz, najlepsza kapusta i domowy sos pomidorowy – tak powstają gołąbki, które pokocha cała rodzina. Przygotuj i spróbuj!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Pierogi z pieczarkami
Pierogi z pieczarkami to pyszna alternatywa dla tradycyjnych pierogów z mięsem lub kapustą i grzybami podawanych podczas świąt. Aksamitny, grzybowy, aromatyczny farsz w połączeniu z delikatnym ciastem tworzy kompozycję wartą grzechu. Zrób z nami pierogi z pieczarkami!

Schab po sztygarsku z białą kiełbasą
Takiej wersji schabu po sztygarsku nie znacie! Delikatny farsz z białej kiełbasy i ciekawy sposób porcjowania nadają świeżości temu regionalnemu daniu. Wypróbujcie przepis Karola!

Kimchi
Kimchi, czyli popularny dodatek do dań w kuchni koreańskiej, możesz też przygotować w swoim domu!