Tarta z botwinką • przepis • składniki • przygotowanie
Tarta idealna na wiosenne obiady. Botwinka świetnie sprawdzi się w nadzieniu tarty. Sprawdź, jak ją zrobić!

Czas przygotowania
80 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
WYRABIAMY CIASTO
Mąki wysypujemy na blat, dodajemy pokrojone w mniejsze kawałki schłodzone masło i starty na tarce o drobnych oczkach ser. Siekamy składniki nożem, aż do połączenia się składników. Wbijamy jajko, dolewamy wodę, doprawiamy solą i pieprzem. Ciasto wyrabiamy krótko rękoma. Następnie zawijamy w folię spożywcza i wkładamy do lodówki na 20 minut.
PODPIEKAMY CIASTO
Ciasto rozwałkowujemy cienko i wykładamy nim formę. Na ciasto wykładamy kawałek papieru do pieczenia, obciążamy ryżem i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200°C. Pieczemy przez 10-15 minut. Ciasto wyciągamy i studzimy.
PRZYGOTOWUJEMY NADZIENIE TARTY I PIECZEMY
Botwinkę kroimy drobno i parzymy w małej ilości wody z dodatkiem octu lub soku z cytryn. Białą część pora siekamy i przesmażamy na rozgrzanej patelni z odrobina oleju. Ricottę mieszamy z botwinka. Dodajemy sok i skórkę otartą z limonki. Dorzucamy posiekany tymianek, pokruszone pistacje, jajka oraz starty ser. Doprawiamy solą i pieprzem. Farsz przekładamy do formy z wystudzonym ciastem. Wkładamy ponownie do piekarnika, tym razem rozgrzanego do 180°C, i pieczemy 20-25 minut.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2735,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
683,9 kcal
Tłuszcz
45,9 g
Węglowodany
42 g
Błonnik
29,6 g
Białko
29,6 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Pierogi z pieczarkami
Pierogi z pieczarkami to pyszna alternatywa dla tradycyjnych pierogów z mięsem lub kapustą i grzybami podawanych podczas świąt. Aksamitny, grzybowy, aromatyczny farsz w połączeniu z delikatnym ciastem tworzy kompozycję wartą grzechu. Zrób z nami pierogi z pieczarkami!

Tagliatelle z sosem alfredo
Klasyczny sos alfredo zyskuje na smaku dzięki kilku sekretnym składnikom wybranym przez Karola! Wypróbuj przepis i przygotuj uczę w stylu włoskim dla siebie i bliskich!

Trifle z kremem stracciatella i śliwkami w czerwonym winie
Klasyczny i niezwykle prosty w przygotowaniu deser, czyli trifle, ze śliwkami gotowanymi w czerwonym winie. Dzięki wykorzystaniu kremu stracciatella i ciasteczek cantuccini nabiera prawdziwie włoskiego charakteru.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Zapiekane naleśniki z ratatouille
Duszone warzywa zawinięte w naleśnik, zapieczone z serem to łatwy sposób na smaczny i udany obiad!

Torciki z pomarańczami
Minitorciki to idealny pomysł, gdy chcemy przygotować deser tylko dla kilku osób. Wypróbuj ten z pomarańczami.

Grillowane szaszłyki ze sznycli z ziemniakami
Kruche kawałki sznycla z szynki zanurzone w pysznej marynacie, grillowane w towarzystwie ziemniaków i kawałków pora.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Ciasto czekoladowe z wiśniami
Szukasz deseru, który łączy intensywny smak czekolady z owocową nutą? To doskonale trafiłeś! Nasze czekoladowe ciasto z wiśniami z pewnością zachwyci ciebie i wszystkich domowników. Poznaj nasz sposób na ten pyszny, niezwykle aromatyczny wypiek!

Sznycle z indyka z kapustą i kumkwatem
Szukasz pomysłu na tradycyjny obiad w nowej odsłonie? Wypróbuj przepis na sznycle z indyka z kapustą kiszoną z dodatkiem kumkwatów!

Tarta z kurkami
Świeże kurki na kruchym cieście zapieczone z kremową masą. Francuski przysmak, który może zagościć na Twoim stole.