Tagliatelle z kurczakiem • przepis • składniki • przygotowanie
Tagliatelle to rodzaj włoskiego makaronu, który doskonale komponuje się z różnorodnymi treściwymi sosami. Jednym z takich połączeń jest sos na bazie śmietany i sera z delikatnym, ziołowym kurczakiem. Poznaj nasz przepis na znakomite tagliatelle z kurczakiem, które skradnie serca wszystkich domowników.

Czas przygotowania
50 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
MARYNUJEMY KURCZAKA
Do miski wlej 30 ml oliwy, dodaj paprykę wędzoną, oregano, 0,5 g pieprzu oraz 1,5 g soli i wymieszaj. Kurczaka oczyść, a następnie pokrój w paski i wrzuć do marynaty. Wymieszaj i odłóż na 15 minut.
KROIMY SKŁADNIKI
Umyj deskę do krojenia i osusz ją, a następnie obierz cebulę oraz czosnek. Warzywa pokrój w drobną kostkę.
SMAŻYMY CEBULĘ I CZOSNEK
Rozgrzej na patelni 20 ml oliwy, a potem usmaż na niej czosnek i cebulę.
SMAŻYMY KURCZAKA
Gdy warzywa staną się szkliste, dodaj na patelnię zamarynowanego kurczaka. Podsmażaj przez kilka minut, aż mięso zmięknie i nabierze złocistego koloru.
GOTUJEMY MAKARON
W dużym garnku zagotuj wodę na makaron. Posól ją i wrzuć tagliatelle na 4-5 minut. Po upływie wyznaczonego czasu odlej trochę wody z gotowania makaronu do kubka, a resztę przecedź i pozostaw w garnku.
PRZYGOTOWUJEMY SOS
Do kubka z wodą od makaronu dodaj trochę śmietanki i wymieszaj. Gotową mieszanką podlej składniki na patelni i wymieszaj. Gotuj przez 2-3 minut, a następnie powoli dodawaj kolejne porcje śmietanki, cały czas mieszając. Sos po kilku minutach powinien lekko zgęstnieć.
PRZYPRAWIAMY SOS
Dopraw sos solą oraz pieprzem i wymieszaj.
DODAJEMY SER
Zetrzyj parmezan na tarce bezpośrednio do sosu i wymieszaj.
DODAJEMY MAKARON
Do sosu dodaj ugotowany makaron. Całość wymieszaj i gotuj przez 3-4 minuty, aby sos wniknął w makaron.
OZDABIAMY I SERWUJEMY MAKARON
Gotowy makaron przełóż do głębokich talerzy. Poszatkuj szczypior i posyp nim każdą porcję, możesz również zetrzeć na wierzch jeszcze odrobinę parmezanu, jeśli masz taką ochotę.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2912,5 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
728,1 kcal
Tłuszcz
26,7 g
Węglowodany
61,5 g
Błonnik
0,9 g
Białko
40,5 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Klopsiki z indyka zapiekane pod beszamelem
Delikatne klopsiki z mielonego mięsa indyka zapieczone z ziemniakami w sosie beszamelowym z boczkiem. To idealne danie dla całej rodziny, które zachwyca nie tylko smakiem, ale też ciekawą formą podania.

Sernik nowojorski z orzechami pekan
Nowojorska klasyka w wydaniu Pawła Małeckiego! Poznaj przepis na sernik idealny! Wyjątkowo delikatny i kremowy na spodzie z herbatników.

Słonecznikowiec
Słonecznikowiec to wyjątkowe ciasto, które łączy w sobie intensywny smak kakao, delikatność kremu kawowego i słodycz kajmaku. Chrupiące nasiona słonecznika dodają mu niepowtarzalnego charakteru i tekstury. Jak zrobić to pyszne ciasto? Przekonajcie się sami!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Zupa krem z pieczonego kalafiora z masłem orzechowym
Szukasz pomysłu na zupę? Sięgnij po przepis Kingi na rozgrzewający krem z kalafiora z wyjątkowym dodatkiem – masłem orzechowym.

Ciasto bez laktozy “Wielkanocny Domek”
Orzeźwiający i pyszny deser, który będzie idealną ozdobą wielkanocnego stołu! Dzięki wykorzystaniu szpinaku i mango zachwyca naturalnymi, wiosennymi kolorami.

Samosy z nadzieniem kokosowym z soczewicą
Lubisz kuchnię indyjską? Wypróbuj pyszne trójkątne pierożki z pysznym nadzieniem kokosowym.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Wegański pasztet z fasoli
Wyrazisty, lekko słodki smak wegańskiego pasztetu z białej fasoli uzyskasz, sięgając po składniki z przepisu Kingi – żurawiny i gruszkę! Spróbuj!

Kotlety jajeczne
Fantastyczny pomysł na wykorzystanie ugotowanych jajek. Pyszne i proste kotlety, które można jeść na obiad z dodatkiem młodych ziemniaczków lub wykładać na kanapki czy dodawać do sałatek.

„Wegeskrzydełka” z boczniaków – jak z fast foodu
Najbardziej chrupiące i najsmaczniejsze wegańskie „skrzydełka” przygotowane z boczniaków. Gwarantujemy, że mimo stosunkowo niewielkiego dodatku tłuszczu, jedząc je, poczujesz się, jak w restauracji fast food.