Szynka wieprzowa z szynkowaru • przepis • składniki • przygotowanie
Wykorzystaj mięso z szynki wieprzowej, by przygotować pyszną domową szynkę! Z przepisem Karola i szynkowarem to wyjątkowo proste!

Czas przygotowania
150 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 20
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY MUS Z KURCZAKA
Pierś kurczaka kroimy na mniejsze kawałki i przekładamy do naczynia blendera. Dodajemy sól i biały pieprz. Dokładnie miksujemy na gładką, jednolitą masę.
MARYNUJEMY MIĘSO WIEPRZOWE
Szynkę wieprzową kroimy w grubą kostkę (1,5-2 cm) i dodajemy do masy z kurczaka. Dodajemy peklosól i pieprz. Dokładnie mieszamy.
GOTUJEMY MIĘSO W SZYNKOWARZE
W wysokim garnku zagotowujemy wodę. Poziom wody powinien być wyższy niż poziom mięsa wszynkowarze. Temperatura wody nie powinna przekroczyć 80-82°C.
STUDZIMY I CHŁODZIMY MIĘSO
Po ugotowaniu studzimy mięso wszynkowarze, a następnie przekładamy je do lodówki, by stężało.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1977,7 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
98,9 kcal
Tłuszcz
4,1 g
Węglowodany
1,2 g
Błonnik
0,4 g
Białko
11,1 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Gołąbki z ryżem — tradycyjne
Gołąbki tradycyjne z ryżem to jedno z tych dań, które przywołują najróżniejsze wspomnienia. Delikatne liście kapusty skrywające aromatyczny farsz z mięsa i ryżu, duszone w sosie pomidorowym, tworzą prawdziwie reprezentacyjne danie kuchni polskiej. Poznaj nasz sposób na to sentymentalne danie!

Zupa krem z topinamburu
Szukasz nowych przepisów na zupy? Sprawdź, jak smakuje topinambur, który świetnie sprawdza się jako podstawa wyjątkowej zupy krem. Przygotuj ją według przepisu Karola!

Szybkie tosty z grzybami
Tosty to doskonały pomysł na szybkie śniadanie. A te z pieczarkami, pomidorami i bazylią jeszcze dodatkowo pysznie smakują.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Rolada jabłkowa
Nadzienie jabłkowe zamknięte w delikatnym, biszkoptowym cieście? To musi być rolada jabłkowa, która swoim smakiem przypomina o dobrych, rodzinnych chwilach. To ciasto idealne na jesień – upiecz i sprawdź!

Kremówki
Poznaj przepis Pawła Małeckiego na wyjątkowo puszyste i jednocześnie kruche kremówki! Doskonałe na każdą okazję!

Sos aioli
części Europy. Połączenie czosnku z oliwą tworzy niezapomniany smak, który podbił serca
🔥 O podobnym poziomie trudności

Wieprzowina z warzywami z woka
Inspirowany Azją pomysł na obiad, przygotowany z ryżu jaśminowego, kruchej wieprzowiny, warzyw oraz kiełków fasoli mung.

Sernik wiedeński
Sernik wiedeński to klasyczny, elegancki deser, który zachwyca swoim delikatnym smakiem i kremową konsystencją. Wyróżnia się brakiem spodu, dzięki czemu cała uwaga skupia się na puszystej masie serowej, bogatej w aromat wanilii i cytrusów. Nasz przepis na sernik wiedeński sprawi, że przygotowanie tego wyjątkowego wypieku będzie proste i przyjemne. Zrób go razem z nami!

Gofrowe kanapki z serkiem i marynowaną cebulką
Kanapki od serca to te, które przygotujesz od podstaw! Te wg przepisu Kingi powstają na bazie wegańskich gofrów z pysznymi dodatkami: marynowaną cebulką i serkiem labneh!