Szałwiowe medaliony z polędwiczek z grilla • przepis • składniki • przygotowanie
Doskonały sposób, by zaskoczyć gości na przyjęciu przy grillu – efektowne szaszłyki z cukinii oraz polędwiczek wieprzowych z szałwią.

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWANIE MYJEMY I
suszymy polędwiczki wieprzowe.
UMYTE I OSUSZONE
kroimy na grube plastry i delikatnie rozbijamy.
KAŻDY Z PLASTRÓW
solimy i posypujemy pieprzem, a następnie smarujemy cienką warstwą musztardy.
NA KAŻDYM KAWAŁKU
polędwicy kładziemy po 2 listki szałwii, a następnie owijamy plastrami boczku.
CUKIENIE KROIMY W
plastry o grubości ok. 1 CM.
MEDALIONY I PLASTERKI
cukinii nabijamy naprzemiennie na długie wykałaczki.
MYJEMY, OBIERAMY ZIELONE
szparagi i gotujemy w osolonej wodzie.
MIĘSO GRILLUJEMY NA
słabym ogniu, od czasu do czasu skrapiając oliwą z oliwek.
JAK PODAWAĆ SERWUJEMY
ze szparagami.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1008,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
252,2 kcal
Tłuszcz
9,7 g
Węglowodany
6,6 g
Błonnik
34,4 g
Białko
34,4 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Ryba po japońsku
Ryba po japońsku, czyli ryba w pomidorach z dodatkiem papryki konserwowej i ogórka konserwowego. Danie to łączy w sobie smak umami kojarzący się z kuchnią Dalekiego Wschodu ze smakami znanymi z naszej rodzimej kuchni polskiej. Smażona ryba zatopiona w słodko-kwaśnym sosem z nutą pikantności idealnie sprawdzi się na szybką przekąskę, jak i wigilijny stół. Jak przygotować rybę po japońsku?

Domowe pastrami
Długo wędzone, domowe pastrami z mięsa wołowego nada charakter każdej kanapce! Przygotuj je samodzielnie według przepisu Karola i podaj w burgerze inspirowanym kuchnią Ameryki!

Pieczone frytki warzywne z dipem ziołowym
Zamiast smażenia – pieczenie, zamiast ziemniaków – aż cztery różne rodzaje warzyw, które doskonale nadają się do tego, by przygotować z nich frytki! Zrób tę wyjątkową przekąskę i podaj ją z dipem ziołowym.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Tarta z karmelizowaną gruszką
Masz ochotę na owocową tartę, ale nie masz piekarnika? Dla nas to żaden problem! Wypróbuj przepis na tartę z karmelizowaną gruszką, którą przygotujesz w beztłuszczowej frytkownicy.

Babka z niespodzianką
Niezwykle urocza babka pokryta marcepanem i słodkimi dekoracjami, która skrywa w swoim wnętrzu niespodziankę! Skuś się na jej przygotowanie i niech w Wielkanoc zaskoczy nie tylko najmłodszych.

Jednogarnkowy kociołek z kiełbasą i cukinią
Nic tak nie łączy, jak posiłek wspólnie zjedzony w obozie, po całym dniu spędzonym na walkach, podróżach i poznawaniu nowych towarzyszy. Otwórz się na mieszankę smaków, która odzwierciedla epickie wyprawy i legendarne opowieści!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Sałatka z grillowanych warzyw z fetą i sosem miodowym
Pyszne, kolorowe kawałki warzyw, podpieczone na grillu i połączone w smakowitej sałatce z dodatkiem miodowego dressingu.

Koncentrat bulionu wołowego
Aromatyczny koncentrat bulionu wołowego przygotowany ze świeżych warzyw, ziół i mięsa z dodatkiem suszonych pomidorów. Ten wyjątkowy bulion może stać się bazą wielu pysznych zup.

Babeczki jogurtowe z owocami
Słodkie skarby w Twojej kuchni? Wypróbuj ten prosty i szybki przepis na babeczki! Idealnie się sprawdzą, gdy szukasz czegoś na weekend lub spodziewasz się gości.