Szakszuka z kaszą pęczak • przepis • składniki • przygotowanie
Jesteś miłośnikiem szakszuki? Wypróbuj przepis Karola na szakszukę z kaszą pęczak. To idealny przepis na leniwe weekendowe śniadanie.

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
GOTUJEMY KASZĘ PĘCZAK
Kaszę pęczak gotujemy w lekko osolonej wodzie zgodnie ze wskazówkami umieszczonymi na opakowaniu.
PRZESMAŻAMY WARZYWA
Cebulę pokrojoną w dużą kostkę smażymy na oleju na rozgrzanej patelni tak, by się zeszkliła, nie nabierając koloru. Dodajemy czosnek pokrojony w plasterki, sól i pieprz.
DODAJEMY KASZĘ PĘCZAK
Dodajemy pęczak i dokładnie mieszamy. Prażymy na małym ogniu ok. 7 minut, co jakiś czas mieszając.
DODAJEMY POMIDORY I MASŁO
Dodajemy pomidory pelati, mieszamy i chwilę podgrzewamy, aż smaki się połączą. Dodajemy masło i koperek. Mieszamy i zmniejszamy ogień.
SMAŻYMY JAJKA SADZONE I PODAJEMY SZAKSZUKĘ
W kaszy tworzymy 4 niewielkie zagłębienia, odsłaniając dno patelni. W każde zagłębienie wlewamy odrobinę oleju (możemy wykorzystać olej po prażeniu cebuli – przepis na kaszotto z młodą kapustą), a następnie wbijamy jajka. Doprawiamy z wierzchu pieprzem.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1577,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
788,7 kcal
Tłuszcz
34,2 g
Węglowodany
94,5 g
Błonnik
28,6 g
Białko
28,6 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Quiche z curry, ziemniakami i pomidorami
Warzywny farsz na kruchym spodzie – świetny pomysł na obiad dla całej rodziny! Danie możesz podawać na ciepło lub na zimno.

Krem z dyni z chrupiącą kaszą gryczaną
Kremowy i aromatyczny krem z dyni, oprószony chrupiącą kaszą gryczaną. Wypróbuj ten prosty przepis z niezwykłym, białkowym dodatkiem.

Pasztet z cukinii
Pasztet z cukinii to niezwykle smaczna alternatywa dla tradycyjnych, mięsnych pasztetów. Ten wegetariański przysmak wyróżnia się swoim smakiem i konsystencją, a sposób jego przygotowania jest prosty i przyjemny. W jaki sposób przyrządzić smaczny pasztet z cukinii i innych warzyw? Odkryj nasz przepis!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Burgery z jajkiem sadzonym
Burgery z kotletami z mięsa wołowego, jajkami sadzonymi i prażoną cebulką to świetna wariacja na temat tego klasycznego dania kuchni amerykańskiej. Przygotuj je według przepisu Pauli i sprawdź, jak smakują!

Pudding z chia
Szybki deser bez glutenu i laktozy? Postaw na pudding z nasionami chia, mleczkiem kokosowym i mnóstwem owoców!

Sałatka z pitają
Słodko-kwaśna egzotyka w owocowym wydaniu – sałatka z pitają z przepisu Darii idealnie sprawdzi się w roli imprezowego deseru lub przekąski podanej najbliższym.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Sałatka z bobu z chlebowym chrustem i tofu
Bób w bardzo świeżej odsłonie, czyli sałatka z oryginalnym dodatkiem – chrupiącym chrustem z chleba – to szybkie danie, które zachwyca różnorodnością: smaków, kolorów i tekstur.

Japońska kanapka onigirazu
Sushi w formie kanapki? Tak! Onigirazu to japońska przekąska, idealna na lunch. Zobacz, jak łatwo ją przygotować!

Roladki z bakłażana z farszem orzechowym
Faszerowane roladki z bakłażana to świetny pomysł na imprezową przekąskę. Aromatyczna orzechowa pasta sprawia, że bakłażan nabiera wyjątkowego smaku, który zachwyci wszystkich gości. Wypróbuj koniecznie!