Sycylijskie cannoli nadziewane kremem z serka ricotta o smaku limonki • przepis • składniki • przygotowanie
Wybierz się w kulinarną podróż po smakach inspirowanych Włochami i spróbuj chrupiących cannoli z aksamitnym, orzeźwiającym kremem.

Czas przygotowania
80 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 10
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
ZAGNIATAMY CIASTO
Ze wszystkich składników zagniatamy ciasto, dokładnie je wyrabiamy. Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na około godzinę.
ROZWAŁKOWUJEMY CIASTO I FORMUJEMY RURKI
Ciasto wyjmujemy z lodówki, bardzo cienko rozwałkowujemy i miseczką wycinamy z niego kółka (średnica 6-7 cm). Kółka nawijamy na metalowe rurki, starając się skleić ze sobą brzegi kółek tak, żeby się nie rozkleiły podczas smażenia.
SMAŻYMY CIASTO
Nawinięte na rurki ciasto smażymy na głębokim oleju, pilnując, żeby całe rurki były zanurzone w oleju.
PRZYGOTOWUJEMY NADZIENIE Z SERKA
Śmietankę ubijamy na sztywno. Serek ricotta mieszamy z cukrem pudrem, sokiem i skórką z limonki, a następnie delikatnie łączymy z ubitą śmietanką. Gotowy krem chłodzimy w lodówce przez około 20 minut.
PODAJEMY CANNOLI
Cannoli najlepiej napełniać bezpośrednio przed podaniem - wtedy mamy pewność, że ciasto będzie bardzo chrupiące, a krem chłodny i puszysty.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2538 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
253,8 kcal
Tłuszcz
11,1 g
Węglowodany
30,6 g
Błonnik
7 g
Białko
7 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Ciasto stracciatella z truskawkami
Ciasto o najpopularniejszym smaku lodów włoskich – stracciatella! Nie musisz mieć piekarnika, by przygotować ten przysmak! Wypróbuj przepis Pawła!

Sałatka z cukinią, kaszą bulgur i serem kozim
Sałatka pełna aromatów i witamin. To połączenie zaskoczy każdego z was!

Krokiety wielkanocne
Krokiety wielkanocne to chrupiące naleśniki z pysznym farszem z białej kiełbasy, jajek i sera. Świetnie smakują z sosem czosnkowym lub chrzanowym – będą hitem świątecznego stołu!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Spanakopita - tort z fety i szpinaku
Chrupiący pszenny chlebek wypełniony smakowitym, słonym nadzieniem. Wyborny zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Ravioli con uovo – przepis na ravioli z płynnym żółtkiem
Wyrafinowanych dań w kuchni włoskiej nie brak, a każde z nich cechuje piękno smaku i aromatu. Jednym z takich dań są kultowe ravioli con uovo, które urzekają swoim delikatnym smakiem i wypływającym z ciasta żółtkiem. Przygotuj się na prawdziwą ucztę dla podniebienia — poznaj przepis na ravioli z płynnym żółtkiem!

Dwukolorowe naleśniki z borówkami i sosem czekoladowym
Świeże owoce, delikatne ciasto i gęsty sos z czekolady – pyszny pomysł na kolorowe, małe co nieco. Dzieci to uwielbiają!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Ekspresowe konfitury: malinowa i borówkowa
Świeże, sezonowe owoce świetnie sprawdzą się jako baza prostej i szybkiej domowej konfitury! Przygotuj ją w 10 minut dzięki przepisowi Pawła – z malin lub borówek.

Chachumbar – indyjska sałatka z pomidorów i ogórków
Świeże warzywa pokrojone w kostkę i wymieszane z aromatycznym dressingiem na bazie kuminu rzymskiego oraz kolendry.

Chleb bezglutenowy z samych ziaren
Wypróbuj przepis Kingi na wegański i bezglutenowy chleb z samych ziaren!