Spanakopita - tort z fety i szpinaku • przepis • składniki • przygotowanie
Chrupiący pszenny chlebek wypełniony smakowitym, słonym nadzieniem. Wyborny zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Czas przygotowania
80 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 8
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
MĄKĘ, 4 ŁYŻKI
oliwy z oliwek, ćwierć łyżeczki soli i 2 jajka zagniatamy na gładkie ciasto, dodając w razie potrzeby odrobinę zimnej wody.
FORMUJEMY KULĘ.
W GARNKU ZAGOTOWUJEMY
wodę, wylewamy, garnek osuszamy i wkładamy do niego ciasto na 30 minut.
SZPINAK DOBRZE MYJEMY,
osączamy i grubo siekamy.
DYMKI KROIMY W
krążki i podsmażamy wraz ze szpinakiem na gorącym maśle.
DOPRAWIAMY SOLĄ I
pieprzem, odstawiamy na chwilę do ostygnięcia.
FETĘ KRUSZYMY. LIŚCIE MIĘTY OBRYWAMY
i siekamy.
POZOSTAŁE JAJKA LEKKO
roztrzepujemy, łączymy z fetą, miętą i masą szpinakową.
CIASTO DZIELIMY NA
6 porcji, wszystkie porcje rozwałkowujemy na odrobinie mąki na bardzo cienkie placki (o średnicy ok. 30 CM).
POŁOWĘ PLACKÓW UKŁADAMY
w natłuszczonej tortownicy (o średnicy 26 cm), zaginając wystające krawędzie do góry.
KAŻDY PLACEK SMARUJEMY
cienko oliwą z oliwek.
NAKŁADAMY NADZIENIE SZPINAKOWE,
przykrywamy pozostałymi plackami, dobrze zlepiając krawędzie.
PLACKI PONOWNIE SMARUJEMY
odrobiną oleju.
SPANAKOPITĘ PIECZEMY W
rozgrzanym piekarniku w temperaturze 200°C ok. 40 MINUT, AŻ: będzie chrupiąca, smarując w połowie czasu pieczenia odrobiną oliwy.
PODAJEMY POKROJONĄ NA
kawałki na gorąco lub na zimno.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2973,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
371,7 kcal
Tłuszcz
20 g
Węglowodany
32 g
Błonnik
15,9 g
Białko
15,9 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Talerz przystawek
Talerz przystawek pełen podawanych na zimno i na ciepło przekąsek w greckim stylu. To pyszny pomysł na imprezę!

Jajka faszerowane cukinią i żółtym serem
Jajka faszerowane cukinią i żółtym serem to interesujące danie, które łączy w sobie delikatność jajek, świeżość cukinii oraz aromatyczny smak żółtego sera. Ta kreatywna propozycja na przekąskę czy lekki posiłek z pewnością zaskoczy podniebienia domowników. Przygotowanie tego dania jest łatwe i przyjemne, a efekt zaskakujący! Sprawdź nasz sposób na jajka faszerowane w nietypowej odsłonie!

Pieczony bakłażan z indykiem
Niezwykle proste w przygotowaniu i lekkie danie, które świetnie sprawdzi się jako lunch w ciepły dzień. Poznaj idealny przepis na obiad na lato!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

New York pizza – przepis na pizzę w stylu nowojorskim
Chociaż za światową stolicę pizzy uważa się Włochy, to także w USA cieszy się ona ogromną popularnością, zwłaszcza ta w stylu nowojorskim. Chrupiące ciasto z miękkim środkiem, aromatycznym sosem, dużą ilością sera i tłustym pepperoni to klasyka. Jak zrobić tę znaną ze srebrnego ekranu pyszną pizzę? Poznaj nasz sposób na pizzę w stylu nowojorskim!

Czekoladowe ciasteczka z masą krówkową
Orzechowa masa krówkowa ukryta w podwójnym, czekoladowym ciastku! Wypróbuj przepis!

Pieczone gołąbki z sosem musztardowym
Pieczone gołąbki z dodatkiem sosu musztardowego to pyszna propozycja Karola Okrasy na domowy obiad.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Pieczone gołąbki ziemniaczane z grzybami
Gołąbki z farszem z ziemniaków, kaszy i grzybów smakują wyśmienicie! Musisz ich spróbować!

Grillowane truskawki z musem z białej czekolady
Marzysz o deserze z grilla? Przygotuj grillowane truskawki, podane razem z pysznym musem!

Filety z łososia z cukiniowym ragout (gęsty sos)
Delikatna, pachnąca tymiankiem ryba, a do tego gęsty sos z cukinią. Lekkie danie, które przygotujesz w mgnieniu oka.