Smażony filecik z pstrąga ze szpinakiem z ziemniaczanym purée • przepis • składniki • przygotowanie
Ryby to samo zdrowie, a dzięki temu przepisowi to także wyjątkowy smak. Tak przyrządzony pstrąg jest wyśmienity.

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
POTRZEBUJEMY PĘSETĘ SITKO
Purée ziemniaczane Ziemniaki obieramy, kroimy na średniej wielkości kawałki i gotujemy do miękkości (około 20 minut) w osolonej wodzie.
POTEM JE ODCEDZAMY,
dodajemy kawałek masła (mniej więcej 1 łyżkę) i solimy.
GNIECIEMY I DOLEWAMY
trochę ciepłego mleka.
NA KONIEC DODAJEMY
drobno pokrojoną cebulkę dymkę, dokładnie mieszamy i odstawiamy purée przykryte pokrywką.
FILECIKI Z PSTRĄGA
Wypatroszonego pstrąga czyścimy nożem z łusek i przygotowujemy filety.
WBIJAMY NÓŻ ZA
głową aż do kręgosłupa i ostrożnie odcinamy filety od ości w kierunku ogona.
POTEM PSTRĄGA OBRACAMY
i kontynuujemy odcinanie filetu w ten sam sposób z drugiej strony.
FILETY CZYŚCIMY Z
ości, odcinamy mięso od grzbietu i jamy brzusznej.
POZOSTAŁE MAŁE OŚCI
wyciągamy za pomocą pęsety.
W TEN SPOSÓB
przygotowane filety płuczemy pod bieżącą wodą, osuszamy, solimy i pieprzymy.
STRONĘ ZE SKÓRĄ
lekko posypujemy mąką i podsmażamy na rozgrzanym oleju słonecznikowym, dociskając całą ich powierzchnię do patelni.
GDY MIĘSO JEST
już prawie usmażone, filety obracamy.
DODAJEMY ROZGNIECIONY ZĄBEK
czosnku, tymianek, kawałek masła (mniej więcej 1 łyżkę) i skrapiamy sokiem z cytryny.
PATELNIĘ ZDEJMUJEMY Z
ognia i odstawiamy na bok.
SZPINAK ZE ŚWIEŻYCH
liści Pokrojoną drobno cebulę i czosnek szklimy na reszcie masła.
DODAJEMY UMYTY SZPINAK,
sól, pieprz oraz przekrojone na pół pomidorki koktajlowe.
MIESZAMY I PO
chwili zdejmujemy z ognia.
PRZED PODANIEM SZPINAK
przekładamy na papierowy ręcznik, aby się pozbyć nadmiaru płynu.
JAK PODAWAĆ NA
talerz nakładamy purée ziemniaczane, szpinak ze świeżych liści, filecik z pstrąga i całość polewamy sosem z patelni.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2350,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
587,6 kcal
Tłuszcz
36,9 g
Węglowodany
33,2 g
Błonnik
33 g
Białko
33 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Sałatka z bakłażana z dressingiem z jogurtu koziego
Grillowanie wydobywa z bakłażana pełnię smaku, dlatego warto przygotować go w ten sposób i dodać do sałatki. W połączeniu z boczniakami i dressingiem z koziego jogurtu będzie smakował wyśmienicie!

Zapiekanka warzywna z grochem i cukinią
Pełna warzyw zapiekanka, która będzie idealnym daniem głównym dla całej rodziny. Wypróbuj ten prosty przepis, aby zapewnić bliskim sycący i smaczny posiłek.

Straszne galaretki na Halloween
Idealne na Halloween, straaasznie smaczne galaretki z upiorną dekoracją. Skusisz się na taki deser?
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Kruche ciasto milionera z migdałami
Przed Wami bogate w pyszne składniki kruche ciasto milionera! Pyszne warstwy wypełnione karmelem, czekoladą i migdałami tworzą doskonałą propozycję dla smakoszy. Poznaj przepis i przygotuj to wyjątkowe ciasto.

Lizaki z ksylitolu
Poznaj przepis Pawła na szybkie lizaki z ksylitolu i konfitury!

Domowe tacos z krewetkami, mango i chili
Domowe tacos z mąki kukurydzianej świetnie smakują z sałatką z krewetek! Przygotuj ją i sprawdź, jak owoce morza komponują się z mango, chili i kolendrą!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Warkocz cynamonowo - marcepanowy
Smakowite połączenie pachnącego ciasta drożdżowego z wyrazistym smakiem migdałów, cynamonu i marcepanu. Bardzo kuszące!

Kanapka z polędwicą i jajkiem
Coś znacznie więcej niż zwykła bułka z szynką! Wypróbuj przepis Karola na kanapkę z polędwicą i jajkiem w koszulce – sprawdzi się na imprezach, a kolację zamieni w małą ucztę!

Racuchy z karmelizowanymi gruszkami
Rumiane, pulchne placuszki z ciasta drożdżowego z dodatkiem słodkich gruszek. Idealne na śniadanie, doskonałe na deser!