Smażone sajgonki à la sushi • przepis • składniki • przygotowanie
Czy to sajgonki, czy to sushi? Oto jest pytanie! Za to jedno jest pewne: jeśli przygotujesz to danie według przepisu Karola, zjesz pyszną przekąskę w stylu azjatyckim.

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 3
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
MARYNUJEMY MARCHEWKĘ
Marchewkę kroimy za pomocą obieraczki do warzyw. Następnie powstałe wstążki kroimy w jeszcze cieńsze paski. Tak przygotowaną marchewkę skrapiamy sosem sriracha i odkładamy, aby się zamarynowała.
KROIMY SKŁADNIKI
Ogórek przekrawamy na pół i kroimy w ćwiartki. Następnie pozbawiamy go gniazd nasiennych i kroimy w cienkie paski (julienne). Awokado przekrawamy na pół, pozbawiamy pestki i skórki i kroimy w plastry. Łososia kroimy w plasterki o grubości ok. 0,5 cm, a arkusze nori na sześć części.
PRZYGOTOWUJEMY SOS SRIRACHA MAYO
Do miseczki dodajemy majonez, sos sriracha oraz skórkę i sok z limonki. Całość dokładnie mieszamy.
ZAWIJAMY SAJGONKO-KANAPKI
Płaty papieru ryżowego, po dwa, namaczamy krótko w zimnej wodzie. Następnie układamy je na posmarowanej wodą desce tak, aby nachodziły na siebie po połowie. Na jednym kawałku nori układamy 1-centymetrową warstwę ryżu i układamy go na środku złożonych papierów ryżowych. Następnie ryż smarujemy sosem, układamy na nim odrobinę marchewki, plasterek łososia, kilka plastrów awokado, trochę ogórka i pędy bambusa i całość przykrywamy drugim kawałkiem nori. Tak przygotowaną kanapkę zawijamy szczelnie w papier ryżowy, aby powstała sajgonka.
SMAŻYMY SAJGONKO-KANAPKI
Przekąski smażymy z każdej strony na rozgrzanym oleju, aż delikatnie się zarumienią.
PRZYGOTOWUJEMY SOS ORZECHOWO-CZOSNKOWY
Masło orzechowe, sos sojowy, ocet ryżowy i miód przekładamy do miseczki. Czosnek i dymkę bardzo drobno siekamy. Z limonki ścieramy skórkę i wyciskamy sok. Wszystkie składniki poza dymką przekładamy do miseczki i całość dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy posiekaną dymkę i ponownie mieszamy.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2511,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
837,3 kcal
Tłuszcz
44,5 g
Węglowodany
81,2 g
Błonnik
6,1 g
Białko
28,2 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Domowy tantanmen ramen
Tantanmen ramen, czyli aromatyczna i pełna smaku zupa, którą dzięki termorobotowi MC Smart przygotujesz w domu bez większego wysiłku. Wypróbuj ten przepis i ciesz się daniem w stylu japońskim.

Onigiri z tuńczykiem i słodkim sosem chili
Przekąska z ryżu, która świetnie sprawdzi się jako lunch lub podczas pikniku. Sprawdź, jak prosto można przyrządzić ten japoński przysmak w domu!

Tteokbokki — koreańskie kopytka ryżowe
Tteokbokki to jedno z najbardziej rozpoznawalnych dań kuchni koreańskiej. Miękkie, sprężyste kluski ryżowe gotowane w gęstym, słodko-ostrym sosie od lat cieszą się ogromną popularnością zarówno w Korei, jak i na całym świecie. Choć często kojarzone są z ulicznym jedzeniem, tteokbokki możesz z łatwością przygotować samodzielnie w domu. Jak je zrobić? Sprawdź nasz przepis!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Miska warzyw
Daria doskonale miksuje ryż, warzywa, marynowane tofu i kapustę kiszoną z pastą chili – to jej sposób na danie z nutą azjatycką!

Wielkopolski street food – pyzy z kaczką
Przygotuj prawdziwe danie street food dla siebie i bliskich, dobierajcie własne dodatki i cieszcie się niepowtarzalną kombinacją smaków!

Zupa piwna z bekonem
Propozycja przeznaczona nie tylko dla fanów złocistego trunku – pyszna zupa na bazie kurczaka podawana z grzankami.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Pascha czekoladowa
Jeśli lubisz paschę, koniecznie musisz spróbować jej w wersji czekoladowej z orzechami i żurawiną!

Indyczka faszerowana piernikiem
Przepis prosto od góralskiej gospodyni! Przygotuj indyczkę pachnącą piernikami i świeżym tymiankiem!

Szarlotka z bezą
Masz ochotę na aromatyczną szarlotkę z delikatną, chrupiącą bezą na wierzchu? Nasz przepis z pewnością Ci się spodoba! Połączenie słodkich jabłek, kruchego ciasta i puszystej bezy, które razem tworzą prawdziwą ucztę dla podniebienia. Zrób to pyszne ciasto wraz z nami!