Słoneczny łosoś • przepis • składniki • przygotowanie
Łosoś zasługuje na szlachetną, ale wyrazistą oprawę. Podaj go z pomidorami, cukinią i aromatycznymi przyprawami.

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTUJ NACZYNIE ŻAROODPORNE
Rozgrzej piekarnik do 180°C (termoobieg, góra/dół) Przygotowanie Czerwoną cebulę kroimy w piórka, a cukinię w półtalarki.
3/4 PIÓREK Z
czerwonej cebuli układamy na dnie naczynia żaroodpornego.
NA CEBULI UKŁADAMY
3/4 półtalarków cukinii.
DODAJEMY POŁOWĘ POKROJONYCH
w kostkę pomidorów.
POZBAWIONE SKÓRY FILETY
z łososia kroimy na pół i przyprawiamy solą i pieprzem.
FILETY UKŁADAMY NA
warzywach w naczyniu żaroodpornym.
POMIĘDZY FILETY Z
łososia wkładamy igły rozmarynu, gałązki bazylii i tymianku.
NA FILETACH UKŁADAMY
plasterki cytryny, a na nich warstwami układamy pozostałą cześć cebuli, cukinii oraz pomidorów.
BIAŁE WINO WLEWAMY
do osobnego naczynia, dodajemy śmietanę 30%, a następnie pieprz i sól.
CAŁOŚĆ MIESZAMY.
ZAPIEKANKĘ POLEWAMY 3-4
łyżkami oliwy z oliwek, następnie zalewamy śmietaną z winem.
TAK PRZYGOTOWANEGO ŁOSOSIA
z warzywami wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C (termoobieg, góra-dół) na ok. 25-30 MINUT.
ZIEMNIAKI GOTUJEMY.
UGOTOWANE ZIEMNIAKI ODCEDZAMY,
następnie ponownie wstawiamy na palnik i dodajemy kawałki masła.
PRZYPRAWIAMY SOLĄ, PIEPRZEM
i posypujemy posiekanym koperkiem, mieszamy, zdejmujemy z ognia.
Z PIEKARNIKA WYJMUJEMY
łososia z warzywami.
NA TALERZ WYKŁADAMY
ziemniaki z koperkiem i podajemy z łososiem.
RYBY I OWOCE
morza z tym znakiem pochodzą ze zrównoważonych połowów z certyfikatem MSC. WWW.MSC.ORG/PL:
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3395,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
848,8 kcal
Tłuszcz
48,9 g
Węglowodany
47,9 g
Błonnik
48,5 g
Białko
48,5 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Pieczone marchewki i cukinia z ziołowym pesto
Jaki jest sposób Karola Okrasy na pyszny obiad, który zasmakuje także dzieciom? Chrupiące pieczone warzywa z ziołowym pesto!

Krem z pomidorów z bazylią
Zobacz, jak przygotować aromatyczną zupę ze świeżych pomidorów, bazylii i czosnku.

Filet mignon – przepis na idealne mięso
Filet mignon to francuska nazwa dla środkowej, delikatnej części polędwicy wołowej, która zachwyca swoim smakiem i aromatem. To danie, które często kojarzy się z eleganckimi restauracjami, można w równie pyszny sposób przyrządzić także w domowym zaciszu. Odkryj wraz z nami tajniki przygotowywania filet mignon jak najlepsi szefowie kuchni!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Grillowany burger teksański
Soczyste burgery domowej roboty podane z liściem świeżej sałaty, pomidorem i chrupiącą bułką zasmakują mięsożercom!

Sałatka „Zielona Bogini”
Niech talerz zazieleni się na wiosnę! Sałatka „Zielona Bogini”, którą przygotujesz wg przepisu Kingi, doda lekkości Twojemu codziennemu menu. Sprawdź, jak smakuje!

Gzik
Gzik to tradycyjny polski przysmak. Choć największą popularnością cieszy się w Wielkopolsce i na Kujawach, to w ostatnich latach zdobywa serca miłośników regionalnej kuchni z całej Polski, a także spoza jej granic. To niezwykle smaczne danie, które odznacza się prostotą wykonania, można z łatwością przygotować w domu. Zrób pyszny gzik wraz z nami!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Placuszki bananowe z czekoladą
Ekspresowe, puszyste placuszki bananowe idealne na leniwe śniadanie. Wypróbuj ten przepis z dodatkową porcją białka i rozpocznij nowy dzień na słodko!

Brownie z czekoladowymi kulkami
Łatwy przepis na pyszne brownie z dodatkiem czekoladowych kulek, które dodają mu chrupkości. Spróbuj tego chrupiącego połączenia!

Czekoladowa tęcza ze świeżymi owocami
Lekki i kremowy mus czekoladowy, czyli czekoladowa tęcza ze świeżymi owocami. Ten przepis koniecznie musisz wypróbować!