Sernik limonkowy • przepis • składniki • przygotowanie
Przygotuj sernik z domowego twarogu z dużą ilością limonki i liśćmi zielonej herbaty!

Czas przygotowania
290 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 10
Poziom trudności
trudny
Składniki
Instrukcje przygotowania
Przygotuj termometr kuchenny tortownicę o średnicy 22 cm piekarnik rozgrzany do temperatury 160°C
PRZYGOTOWUJEMY TWARÓG MLEKO PRZELEWAMY
DO DUŻEGO GARNKA I ZOSTAWIAMY NA 3 DNI W TEMPERATURZE POKOJOWEJ.
PO TYM CZASIE UZYSKAMY ZSIADŁE MLEKO.
GARNEK USTAWIAMY NA MAŁYM OGNIU I PODGRZEWAMY MLEKO AŻ DO UZYSKANIA TEMPERATURY 50°C.
GDY POWSTANĄ W NIM GRUDKI, ZESTAWIAMY Z OGNIA I STUDZIMY.
ZIMNA MASĘ PRZEKŁADAMY NA SITKO I POZOSTAWIAMY DO ODSĄCZENIA.
ŁĄCZYMY SKŁADNIKI SPODU HERBATNIKI
kruszymy, pistacje obieramy i rozdrabniamy w moździerzu – łączymy oba składniki z masłem o temperaturze pokojowej i zagniatamy do uzyskania jednolitej masy.
Równomiernie rozkładamy na tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
Odstawiamy do lodówki na 30 minut. PIECZMY SERNIK ŻÓŁTKA ODDZIELAMY
od białek.
Za pomocą miksera ucieramy żółtka z miodem tak długo, aż masa będzie miała jednolity kolor i konsystencję.
Dodajemy zmieloną w młynku herbatę, sok z 3 limonek i skórkę otartą z 2 limonek.
Stopniowo dodajemy twaróg, cały czas miksując na wolnych obrotach do momentu, gdy masa będzie jednolita.
Białka ze szczyptą soli ubijamy mikserem na sztywną pianę, dodajemy do masy serowej i delikatnie mieszamy.
Następnie przekładamy masę na schłodzony spód.
Sernik pieczemy 90 minut w piekarniku rozgrzanym do 160°C, z funkcja grzania góra-dół.
Po tym czasie wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki, by wypuścić nadmiar pary wodnej.
Sernik wyjmujemy po upływie 2 godzin.
Sernik posypujemy zmieloną w młynku herbatą.
Ozdabiamy plastrami limonki i cytryny oraz pokruszonymi pistacjami.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
6247,9 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
624,8 kcal
Tłuszcz
39,5 g
Węglowodany
49,7 g
Błonnik
2,1 g
Białko
27,6 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Kaczka pieczona z gruszkami poszetowanymi w winie z fasolką szparagową
Wiadomo, że kaczka lubi się z gruszkami. A czy Ty polubisz ten przepis? Przygotuj, to się przekonasz!

Sałatka z kuskusem, bobem i wędzonym twarogiem
Smakująca latem sałatka pełna sezonowych warzyw i z dodatkiem wędzonego twarogu. Skuś się i przygotuj to wyjątkowe danie, które idealnie sprawdzi się jako lunch lub kolacja.

Pasztet z ryby z pieczarkami
Wyborny pasztet łączący w sobie wyrazisty smak pstrąga z delikatną pieczarkową nutą i mieszanką aromatycznych przypraw.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Tradycyjny rosół z pieczonym ziemniakiem
Rosół na podpiekanym mięsie i warzywach z dodatkiem ziemniaków pieczonych w mundurkach – to przepis Karola Okrasy na tradycyjną zupę!

Zupa śledziowa
Tradycyjna zupa śledziowa, czyli rosopita to prawdziwa perła kuchni Kujaw i Pomorza. Łączy w sobie intensywny smak śledzi z delikatnością ziemniaków, tworząc niepowtarzalne, z pewnością dość zaskakujące danie. Choć może wydawać się nietypowym wyborem, warto jej spróbować. Zrób ją razem z nami!

Tort bezowy ze śliwkami i malinami
Dla fanów bezy i owoców Paweł przygotował pyszny, warstwowy tort. Dla takich słodkości zawsze znajdzie się okazja! Spróbujesz?
🔥 O podobnym poziomie trudności

Tarta z warzywami na patelnię
Kruche, dobrze doprawione ciasto oraz warzywa i masa jajeczna. To połączenie idealne. Wypróbuj ten prosty przepis!

Babeczki z jabłkami w kształcie róży
Doskonały przepis na deser zarówno dla dzieci, jak i dorosłych – babeczki z nadzieniem jabłkowym w kształcie efektownych róż!

Dacquoise z musem z sera gorgonzola i karmelizowanymi gruszkami
Lubisz zaskakujące połączenia smakowe w swoich deserach? Jeśli tak, ten przepis będzie idealny! Koniecznie spróbuj klasycznego daquoise w połączeniu z pysznym musem z gorgonzoli.