Sałatka z kuskusem i warzywami • przepis • składniki • przygotowanie
Szukasz orzeźwiającej sałatki, która będzie idealnym lunchem do pracy lub kolacją w ciepły wieczór? Oto ona! Przygotuj tę prostą sałatkę z perłowej kaszy kuskus i sprawdź, jak wspaniale smakuje.

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
DOPRAWIAMY KUSKUS
Do miski dodajemy oliwę, sok z cytryny oraz sól i pieprz do smaku. Całość dokładnie mieszamy i powstałą marynatą zalewamy przygotowany wcześniej kuskus.
ŁĄCZYMY KUSKUS Z WARZYWAMI
Brokuł dzielimy na różyczki, wraz z mrożonym groszkiem wrzucamy do wrzącej, osolonej wody i gotujemy przez ok. 5 minut. Tak przygotowane warzywa dodajemy do doprawionego kuskusu, całość dokładnie mieszamy i odstawiamy do wystudzenia.
PRZYGOTOWUJEMY POZOSTAŁE SKŁADNIKI
W czasie, gdy kuskus i warzywa stygną, bardzo drobno siekamy czerwoną cebulę. Awokado przekrawamy na pół, pozbawiamy pestki i skórki, a miąższ kroimy w plastry. Pomidorki przekrawamy na pół.
PODAJEMY SAŁATKĘ
Wystudzony kuskus z brokułami i groszkiem mieszamy z cebulą i pomidorkami. Tak przygotowanie danie przekładamy na głębokie talerze. Następnie układamy na każdym z nich po pół awokado i oprószamy rukolą. Sałatkę podajemy od razu.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1209,9 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
605 kcal
Tłuszcz
48 g
Węglowodany
38,1 g
Błonnik
15,3 g
Białko
12,6 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Amerykańskie BBQ
Frytki z batatów, z ziemniaków, sos z awokado i masłem orzechowym, marynata BBQ – to i jeszcze więcej składa się na prawdziwe amerykańskie grillowanie!

Bezglutenowe tortille z szarpaną wieprzowiną
Bezglutenowa tortilla, wypełniona aromatyczną wieprzowiną i świeżymi warzywami, to doskonały pomysł na obiad!

Pasta jajeczna z awokado
Świeża, wiosenna, bogata w warzywa i tradycyjna – taka jest pasta kanapkowa, którą przygotujesz według przepisu Karola, nie tylko na wielkanocne śniadanie!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Wegańskie ciasto à la panna cotta
Smak deseru, który pokochał cały świat, ale w całkiem nowej odsłonie! Ciasto panna cotta jest w pełni roślinne, proste i tak pyszne, że przygotujesz je na pewno więcej niż raz.

Dorsz z pappardelle z marchewki
Danie, które spokojnie moglibyście znaleźć w niejednej restauracji, czyli dorsz z pappardelle z marchewki! To pyszne połączenie, które zjawiskowo prezentuje się na talerzu.

Placuszki z tuńczykiem
Tuńczyk sprawdzi się idealnie pod wieloma postaciami, a jako tuńczykowe placuszki z pewnością podbije Wasze serca! Przygotowuje się je niezwykle łatwo i szybko. Sami sprawdźcie!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Bułeczki mleczne
Delikatne, puszyste i lekko słodkie — takie właśnie są bułeczki mleczne, które idealnie nadają się na każdą porę dnia. Ich miękki środek i złocista skórka sprawiają, że trudno się im oprzeć. Możesz je jeść solo, z ulubionym dżemem, masłem lub serkiem. Zrób je wraz z nami!

Kaszaloty, czyli papryki faszerowane mięsem i kaszą
Jesienne i kolorowe danie, które fantastycznie wygląda na talerzu i jeszcze lepiej smakuje.

Podpłomyki z kurkami i francuskim serem
Niezwykle proste w przygotowaniu podpłomyki, a na nich eksplozja smaków i aromatów! Skuś się na wypróbowanie tego przepisu i spróbuj francuskiego sera w nowej odsłonie.