Sałatka z grillowanych warzyw z fetą i sosem miodowym • przepis • składniki • przygotowanie
Pyszne, kolorowe kawałki warzyw, podpieczone na grillu i połączone w smakowitej sałatce z dodatkiem miodowego dressingu.

Czas przygotowania
25 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
SOS MIESZAMY ZE
sobą octet balsamiczny lub sok z cytryny , miód, oliwę z oliwek, sól, pieprz i bardzo drobno posiekany czosnek , bardzo drobno posiekany.
W RAZIE GDYBY
sos był zbyt gęsty, dodajemy 1-2 łyżki wody.
WARZYWA BAKŁAŻANA I
cukinię kroimy w plastry razem ze skórką.
PAPRYKĘ KROIMY NA
cząstki.
PIECZARKI KROIMY W
ćwiartki, a cebulę w półplasterki.
POKROJONE WARZYWA WKŁADAMY
do sporej miski.
OLIWĘ Z SOLĄ,
pieprzem i sokiem łączymy, mieszamy delikatnie, ale bardzo dokładnie z warzywami.
WARZYWA KŁADZIEMY PARTIAMI
na grillu, obsmażamy z obu stron.
UGRILLOWANE WARZYWA UKŁADAMY
na sporym półmisku, posypujemy pokruszonym serem, polewamy wcześniej przygotowanym sosem i posypujemy obficie posiekaną pietruszką i bazylią.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1365,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
341,4 kcal
Tłuszcz
24,2 g
Węglowodany
22,8 g
Błonnik
11,0 g
Białko
11,0 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Ciasto styropian z malinami
Pyszne ciasto o tajemniczej nazwie, okraszone malinami. Delikatny i puszysty krem to idealne połączenie z kruchym ciastem. Sprawdź, jak łatwo je przygotować!

Faszerowana papryka z serem halloumi
Planujesz obiad lub przyjęcie w greckim stylu? Przygotuj faszerowaną paprykę z serem halloumi i mnóstwem innych smacznych dodatków!

Sałatka z soczewicy z cytrusami
Sycąca sałatka z cytrusami, pestkami granatu, soczewicą i serem feta zasmakuje i dużym, i małym!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Sałatka z makaronem i suszonymi pomidorami
W polskiej kuchni coraz częściej pojawiają się dania inspirowane różnymi zakątkami świata. Jednym przykładów na to ciekawe zjawisko jest sałatka makaronowa z dodatkiem suszonych pomidorów. Cudowne włoskie smaki i aromaty świetnie sprawdzają się w roli przekąski, jak i pełnowartościowego dania. Jak przygotować pyszną sałatkę makaronową? Poznaj nasz przepis!

Łosoś pieczony na ogniu z surówką z czerwonej kapusty
Jak przygotować łososia? Jest naprawdę wiele przepisów, ale ten jest naprawdę wyjątkowy! Łosoś pieczony koło ogniska, w aromatycznej marynacie i podany z surówką z czerwonej kapusty. Musicie tego spróbować na kolejnym biwaku!

Piroshki z wołowiną
Przepyszne i pełne aromatycznego nadzienia piroshki to idealna przekąska lub świetny pomysł na obiad. Naprawdę trudno się oprzeć tym smażonym przysmakom z ciasta drożdżowego!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Babka czekoladowo-kokosowa
Zobacz, jak za pomocą wiórków kokosowych urozmaicić smak babki czekoladowej. To połączenie na pewno Cię zachwyci!

Grzybowy sos pieczeniowy
Aromatyczny wegański grzybowy sos pieczeniowy, który będzie idealnym dodatkiem do wielu dań. Sprawdź, jak prosto go przygotować, i odmień swoje obiady!

Glazurowane marchewki z pastą z bakłażana
Marchewki w swojej najbardziej naturalnej odsłonie, czyli delikatnie ugotowane w niewielkiej ilości wody. Do tego pyszna surówka, aromatyczna pasta z bakłażana i idealny, wegetariański obiad gotowy!